29 Haziran 2012 Cuma

Pratik Bilgiler * Çekilişin Kazandırdıkları *

4. çekilişimde; hayatı kolaylaştıran, pratik bilgiler vardır ya hani ev veya mutfak vs. hakkında, işte aklınızda kalan böyle hepimizin yararlanacağı bilgiler varsa ve paylaşırsanız çok mutlu olurum:), demiştim. Paylaşımlarıyla katkıda bulunan herkese gönülden teşekkür ediyor, çiçek güzelliğinde günler diliyorum.


Pratik bilgiler paylaşan  kişilerin isimlerine tıklarsanız bloglarına misafir olabilirsiniz:)


Pratik bilgi olarak elimizden sarmısak kokusunu metal bir kaşığa sürerek çıkarabiliriz;)


-Yanıklar bilirsiniz çok acı verir.Küçük çaplı yanıklarda yanan bölgeyi suya tutmadan zeytin yağı sürüp üzerine bolca türk kahvesi ekin.İnanamayacaksınız.Çok kısa bir sürede yanık acısı geçiyor. Yarım saat gibi kısa süre sonra kahvesini silkip daha sonrada fazla oğuşturmadan yıkayın.(Yüzeysel küçük yanıklarda)


Karnıbaharı çok severim ama kokusunu sevmem bir yerde okuyup denemiştim işe yaradı karnıbaharı haşlarken yada pişirirken içine bir dilim ekmek atın koku azalacaktır:))


Camlarınızı sildiğiniz suya bir kaç damla elma ya da üzüm sirkesi damlatın. Hem lekeleri çıkarıyor hem de parlatıyor.


Herhangi bir giysi yada eşyanız(kumaş ,triko) pas olursa üzerine limon sıkıp güneş ışığına bırakın bir süre sonra yok oluyor denediğim için öneriyorum. Ayrıca pas lekesinin yeni yada eski olması sorun değil.


Dibi feci tutmuş, yanmış, yapışmış tencereleri temizlemenin kolay yollarından biri: bulaşık makinesi tabletiyle beraber azcık su koyup kaynatmak. Hooop yağlar, kirler ovalamadan reklamlardaki kaslı beyefendi gelmişcesine çıkıyor:)


Benim de bizzat denediğimiz ve annemden gördüğüm bir kireç sökme yöntemi var. Evde yaptığımız yoğurtları biz süzeriz çıkan suyu da kireçli çaydanlık veya ketıla koyup bir iki gün bekletiriz kireç tabakaları kendiliğinden sökülür not:hazır sütten yapılan yoğurt ve hazır yoğurttan olmaz.


Ben genelde üzerime yada herhangi bi örtüye yemek lekesi döküldümü tuz serperim tuz yağ lekesini alır hemen.


Parlaklığını yitirmiş bir sürahiye eski görünümünü kazandırmak için yarısına kadar yırtılmış gazete kağıdı doldurun, üçte birine de sıcak suy doldurup sıkı sıkı sallayın.
Bu bilgi ne kadar doğru bilmiyorum ama denemeye değer :) 

izmirden aynur

Pratik bilgi olarak mürekkep lekesi yada tükenmez kalem lekesi için leke olmuş yeri kağıt havlu arasına koyun ve saç spreyi sıkın göreceksiniz leke çıkacaktır.


Mermeriniz sarardıysa limon sürün hemen sonra yıkayın menbeyaz olur ama sakın limonu üstünde unutmayın valla çizgi filmlerdeki asitler gibi deler geçer mermerinizi sadece birazcık kullanmanız lazım:)


Limonun hiçbirşeyini arıya vermem. Kabuklarını rendeler buzluğa atarım pastalarda kullanmak için, içini sıkar buzluklara koyar dondururum kışın çorbalarda kullanmak için, dış kabuğu rendelenecek gibi değilse sıkar bulaşık makinesine koyarım. 


Merhaba, çaydanlık ve su ısıtıcısındaki kireçleri temizlemek için çok kolay ve hızlı bir yöntem, bir bardak su koyup bir yemek kaşığı limon tuzu ilave ediyoruz kaynatıyoruz ve anında kireç artıklarından kurtuluyoruz. Pırıl pırıl oluyor tavsiye ederim:) 


Öncelikle, elinizin altında pratik bi anda bulunsun diye sarımsakları boş bir vakitte güzelce soyup derin dondurucuya atıyoruz,gerektiğinde alıp çeşmenin altında 1 2 saniye bekletip kullanıyoruz çok pratik gerçekten :)
Ayrıca suyu daha çabuk kaynatmak için tuz atmamak yeterli olacak makarna vb.yemeklerde :)

Son birşey :) saç dökülmesine güzel bir çözüm,,bir tatlı kaşığı lavantayı cezvede bi miktar suyla kaynatıp duşlardan sonra saçımıza masajla yedirmek :))


Ayakkabınız ayağınızı vuruyorsa, ayakkabınızı bir poşete koyup buzdolabının buzluğunda bir gece bekletin. Ben denedim...


Kötü kokan ayakkabıların içine karbonat döküp açık havada bir gece bekletince kokudan eser kalmıyor. Çaydanlıktaki kireç için sirke ve limon suyuyla doldurup kaynatıyorum. Tabakalaşmış kirece değil de hafif tutmaya başlamış kireçlerde etkili oluyor. Boya yaptığım fırçalarımı tiner yerine zeytinyağı ile temizliyorum. Fırça daha uzun ömürlü oluyor. Bir de bir yerde okudum yumurta haşlarken çatlamaması için kabın içine fincan tabağı koyulurmuş. Denemedim ama denemeyi düşünüyorum.


Sehpaların üzerinde oluşan beyaz leke ve dalgalanmalar için bir yöntem uyguluyorum; kolonya döküp yakıyorum ve hemen siliyorum. lekelerden eser kalmıyor..


Pratik bilgi fazla bilmem ama "sirke" benim için bir mucizedir.
Herşey kireç tutmuş çaydanlığımızda sirke kaynatmamla başladı :) Sonuç muhteşem kireç falan söküldü gitti :)

8 yorum:

  1. Okuyancım süper bilgiler bunlar sana ve bu tüyoları paylaşan arkadaşlara çok teşekkür ederim, sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Erencim yorumun için ben teşekkür ederim canım.
      Güzel bir hafta sonu geçirmeni diliyorum.
      Sevgiler:)

      Sil
  2. Hepsini böyle toparlayınca güzel olmuş, böyle bir bölüm yapıp yan tarafa link olarak verebilirsin belki:)

    YanıtlaSil
  3. Ne güzel toparlamışsın bu pratik bilgileri, çok teşekkürler Ayşimcim, emeğine sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok sağ ol Nathaliecim. Ayrıca paylaştığın pratik fikir için de çok teşekkürler.
      Sevgiler:)

      Sil
  4. şahane bilgiler var burada.hepsini defterime kaydettim.ah neler kaçırmışım ben meğer..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bazen ara vermek gerekebiliyor ama bak şükür buradayız hala:)

      Sil