5 Temmuz 2012 Perşembe

Kağıt Taş Kumaş - Murathan Mungan

Murathan Mungan'ın 3 kısa oyunundan oluşuyor kitap.
Mungan kitap hakkında, 'Kağıt Taş Kumaş adını verdiğim kağıt, taş ve kumaş temaları üzerine kurulmuş üç oyundan oluşan bir kitap. Tek tek oynanabileceği gibi, arka arkaya oynanabilecek bu üç oyunu, tiyatro gramerinde yeni bir arayışa karşılık düşen, tiyatro edebiyatı geleneğindeki "piyes" yazma geleneğinin dışında yeni bir sentaksla yazılmış, yeni bir gösterim gramerinin kapısını aralayan sahneüstü metinleri olarak tanımlayabilirim. Geyikler Lanetler'den kaç yıl sonra yazdığım oyunlar olması nedeniyle okurun ayrı bir dikkat göstereceğini sanıyorum.', demiş. http://www.murathanmungan.com/monthly/monthly-detail.asp?ID=13

99 sayfalık bir çırpıda ve zevkle okunan bir kitap.
Dün gece okurken seyircisi yalnız ben olan bir oyun sergilendi... Mungan'ın yazdıkları ve benim hayal gücümün yettiği ölçüde kurguladığım bir oyun... Pek keyif aldım gerçekten:)



KAĞIT TAŞ KUMAŞ

Yazarı: Murathan MUNGAN
Yayın Hakları: Metis Yayınları
-  İlk Basım: Mart 2007
-   Baskı Adedi: 5000
-   99 sayfa

Kitaptan Alıntılar;

 - Sayfadaki Gibi -

        * Bin bir gece masalı başladığında, geceydi ve hiç ertesi gün olmadı.
         Masal başladığında geceydi ve kervan yola çıktığında gece. Doğudan batıya doğru yola çıktı. Her konaklama yerinde üstünü değiştirdi masal. Her vardıkları yerde geceydi. Masalın içindeki masalın anlatıcısı Şehrazat, her seferinde geceyi kelimelerle değiştirdiği için, ertesi gün hiç gelmedi. Masala hiç gün ışığı değmedi. Hikayeler ölümü erteler. Zaman yolda geçti. Zamanın içinden geçti. Masalın gecesi uzun sürer. Doğu, batıya hep gece geldi. Bu yüzden geldiği her yerde geceydi.
         Bu yüzden aslında tek ve uzun bir gecedir bin bir gece; yalnızca kendini sürer.
       
* Aşk yollara düşer. Kendi çölünde kaybolur.

        * Masalın sonuna çabuk çabuk gelmek isteyenler, içinde hayatın sırlarının saklı olduğu bir kitabın sayfalarını hızlı hızlı çevirirken, her seferinde dillerinin ucuyla parmakları ıslatırlar. Oysa hayat sayfaların ucuna sürülmüş zehirli kimyayla ilerler. Her sayfa sahibini zehirler. Kimse sayfanın sonuna kadar gidemez. Kitap bitmeden ölürler. Her şey sayfadaki gibi yarım kalır. Başka sayfalarla ilerler hayat, eksik, yarım, tamamlanmamış ve başkalarının ömürlerine muhtaç.

- Taşın Gölgesinde-

* Taş gibi sertleşir gücü edinen, gücün elinde.

* Kendini bizimle anlamaya çalıştığı için
    yokluğa karışıyor dünya
    hiçliğin adımlarıyla
    dans!

- Hazır Giyim-

* Kendi eksanı etrafında dönen dünyanın en sevdiği şey, kendini tekrar etmektir.

* Borges’in ‘Kum Kitabı’

* Avrupalılar zebrayı siyah çizgileri olan beyaz hayvan diye tanımlarken, Afrikalılar beyaz çizgileri olan siyah hayvan diye tanımlar.
                    Okuduğum tarih: 04 Temmuz 2012

Yazar Hakkında Bilgi= 21 Nisan 1955 doğumlu. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Tiyatro Bölümü’nü bitirdi. İlkin çeşitli dergi ve gazetelerde yazıları ve şiirleriyle görünen yazarın ilk kitabı 1980’de yayımlanan Mahmud ile Yezida’dır. Daha çok şiirleri, hikayeleri ve oyunları ile tanınan Murathan Mungan aynı zamanda radyo oyunu, film senaryosu ve şarkı sözü yazdı. Çeşitli alanlara dağılmış yirmi yıllık çalışmalarından yaptığı özel bir seçmeyi Murathan ‘95’te topladı. Şiirlerinden yapılan bir seçme Kürtçe’ye çevrildi. Li Rojhilate Dile Min (Kalbimin Doğusunda). Dünya edebiyatından öyküleri bir araya getirdiği seçkileri (Ressamın İkinci Sözleşmesi, Çocuklar ve Büyükleri, Kadınlığın 21 Hikayesi) yayımlandı. Çeşitli yazı ve denemelerini Meskalin 60 draje ile Soğuk Büfe’de topladı. 2000 öncesinde çıkardığı tüm şiir kitaplarını içeren 13+1 toplamından sonra 2001’de Erkekler için Divan, 2002 yılında da ilk romanı Yüksek Topuklar yayımlandı. 2003’te yayımlanan seçkisi Yazıhane’de, dünya yazarlarının ‘Niçin yazıyorum?’ sorusu etrafındaki denemelerini bir araya getirdi. Bunu aynı yılın sonunda Timsah Sokak Şiirleri, kısa bir süre sonra da Çador adlı kısa romanı takip etti. 2004’ün son günlerinde yayımlanan Eteğimdeki Taşlar geniş bir zaman diliminden şiirlerini bir araya getiriyor. 2005 yılı için hazırlanmış özel bir basım olan Elli Parça, Mungan’ın henüz kitaplaşmamış çalışma dosyalarından farklı türlerde parçalar içeriyor. 2006 tarihli Söz Vermiş şarkılar, yazarın bestelenmiş ve bestelenmemiş bütün şarkı sözlerini bir araya getiriyor. Metis Yayınları, yazarın kitaplaştırdığı bütün çalışmaları bir külliyat olarak yayımlamaktadır.


16 yorum:

  1. Kitabı ne güzel anlatmışsın canım. Çok merak ettim. Alınmak üzere listeme yazıyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler, umarım beğenirsin canım:)

      Sil
  2. çok ilginç bir kitaba benziyor ,etkileyici
    hoşuma gitti alıntıların merak ettim
    değerli paylaşımın için teşekkürler canım
    kocaman sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazılan oyunu hayalimde sergilemek çok zevk verdi bana.
      Teşekkür ederim Fatoşcuğum.
      Öpüldün:)

      Sil
  3. Murathan Mungan yıllarca aynı lezzetle okunan bir yazar. Çok seviyorum uslubunu, anlatımını, yazdıklarını. Bu kitabınıda listeye aldım Okuyanım, teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle sana katılıyorum Aslıcığım.
      Sevgiyle kal canım.

      Sil
  4. Okuyanım bendede okuma isteği uyandırdı.Ama liste o kadar kabarık ki.Yinede yazıldı listeye.Galiba ben yavaşladım.Yorgunluktan kitap okuyamadan uyuya kalıyorum. Sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlgini çekmesine sevindim canım. Bazen bana da bir rehavet çöküyor, her ne kadar aklım kitaplarda olsa da elim gitmiyor:)
      Sevgilerimle.

      Sil
  5. süper kitaptır canım benim sende ayrı bir güzel anlatmışsın :))) sağol canım benim....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynı beğeniyi paylaşmış olmamıza mutlu oldum canım. Teşekkür ediyor ve kocaman öpüyorum:)

      Sil
  6. Benim de kabarık ,kendi halinde bekleyen listeme alındı,ama çok yolu var dha:) Bir de her defasında bu kitabın adını kağıt taş makas diye okuyorum:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim de aklıma hep kağıt taş makas olarak düşüyor:))) Ah, o kabarık listenin aynısından bende de var:))))
      Sevgiler canım.

      Sil
  7. Murathan Mungan'ın edebi zekası hayranlık uyandırıcı...
    Çok güzel okumalar yapıyorsun Ayşimcim, Yaz denince benim için de okumak ilk sıradadır...
    Ben de az önce son okuduklarımı yayınladım;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynı fikirdeyim Nathalieciğim, hem edebi zekası hayranlık uyandırıcı hem de hayal gücü inanılmaz geniş bir yazar.
      Misafirin oldum, paylaşımını keyifle okudum canım.
      Sevgiler.

      Sil
  8. listeme aldığım kitaplardan biri benimde.en kısa zamanda inşallah...sen beğendiysen keyif aldıysan bana da aynı duyguyu yaşatır diye düşünüyorum..

    YanıtlaSil
  9. Sahnenin dekorundan, oyuncularına kadar kendi hayalinde canlandırdığın bir oyun sergileniyor:) İnan ki keyifli.
    Sevgilerimle arkadaşım.

    YanıtlaSil