10 Mart 2013 Pazar

Beyaz Gemi * Cengiz Aytmatov

O kadar çok okumak istediğim ve kalemini merak ettiğim yazar var ki... Yetişemiyorum hiçbirine. Cengiz Aytmatov'da çok uzun zamandır okumak istediğim bir yazar. 'Beyaz Gemi' ile açılışı yaptım çok şükür.



BEYAZ GEMİ
Yazarı: Cengiz AYTMATOV
Çeviren: Refik Özdek
Yayın Hakları: Ötüken Yayınları
www.otuken.com.tr
-  1.Basım: 1991
-   29. Basım: Ağustos, 2012
Türü: Roman     /        174 sayfa

Kitaptan Alıntı;
        * Kar, farların üzerine perde gibi iniyor, silecekler zar-zor hareket ediyor…

-Yazım-Basım Hatası-
        
* Sf/78
         … ‘Büyük Omanın Büyük Efendisi’ –(orman olacak)
                                               Okuduğum tarih: 31 Ocak 2013

Yazar Hakkında Bilgi= Cengiz Aytmatov, (Kırgızca: Чыңгыз Айтматов (Çıňğız Aytmatov), Rusça: Чингиз Торекулович Айтматов) (d. 12 Aralık 1928,SSCB - ö. 10 Haziran2008Almanya). Ünlü Kırgız Türk'ü edebiyatçıgazeteciçevirmen ve siyasetçi.
12 Aralık 1928 tarihinde Kuzeybatı Kırgızistan'daki Talas eyaletinin Şeker köyünde doğdu. Babası Torekul Aytmatov, Sovyet Kırgızistan'ında seçkin devlet adamı idi, ancak 1937'de tutuklandı ve 1938'de kurşuna dizildi. Tatar kızı olan annesi Nagima Hamziyevna Abdulvaliyeva tiyatro aktrisiydi. Adı,Cengiz Han'dan[kaynak belirtilmeli] esinlenerek konulmuştur.
Gençliği sıkıntılı bir döneme denk gelmişti. O dönemde zaten yeni yerleşmeye başlayan siyasî sistemle, bir de savaşla mücadele etmek zorundaydı. Çok genç yaşta çalışmaya başladı; çünkü II. Dünya Savaşı'nın SSCB üzerindeki etkileri gençleri de etkiliyordu, yetişkinler savaşta olduklarından, gençlere büyük iş düşüyordu. On dört yaşında köyündeki sekreterliğe girdi. Burada tarım makinelerinin sayımı, vergi tahsildarlığı gibi işlerde çalıştı.
Köyünden, Kazakistan'a giderek Cambul Veterinerlik Teknik Okulu'nda okudu. Daha sonra şimdiki Kırgızistan'ın başkenti olan Bişkek'e giderek burada Frunze Tarım Enstitüsü'nde öğrenimine devam etti. Ardından Maksim Gorki Edebiyat Enstitüsü'ne geçti ve 1956 ile 1958 yılları arasında Moskova'da okudu.
Yazmaya bu yıllarda Pravda gazetesinde başladı. Yazdığı eserleriyle üne kavuştu ve 1957 yılında Sovyet Yazarlar Birliği'ne üye kabul edildi. 1963'te Lenin Ödülü'nü aldı. Eserleri yüz elliyi aşkın dile tercüme edildi. 1990-1994 yıllarında Sovyetler Birliğini ve Rusya Federasyonunu, sonra ise 2008 yılına kadar Kırgızistan Cumhuriyetini büyükelçi olarak temsil etti.
Aytmatov, Gün Olur Asra Bedel romanının film çekimleri için gittiği Rusya'nın Tataristan Cumhuriyeti'nin başkenti Kazan'da 16 Mayıs 2008 rahatsızlandı ve böbrek yetmezliği teşhisiyle tedavi içinAlmanya'ya getirildi. Almanya'nın Nürnberg kentindeki Klinikum Nord'da tedavi gören Cengiz Aytmatov, komaya girdi.10 Haziran 2008 tarihinde Nürnberg'de hayatını yitirdi.
Eserleri: II. Dünya Savaşı sonrası yazarları arasında yer alan Aytmatov, Cemile'den önce birkaç kısa hikâye ve Yüzyüze`yi yazdı. Ancak yazarın kendini kanıtlamasını sağlayan kitap Cemile oldu; Louis Aragon Cemile`yi "dünyanın en güzel aşk hikâyesi" olarak tanımlamıştır.
Eserlerinde [mitoloji] ye oldukça yakın durdu; ancak onunki antik anlamından farklı olarak mitolojiyi çağdaş bir zeminde sentezlemek ve yeniden yaratmaktı. Eserlerinde mitlere, efsanelere ve halk hikâyelerine göndermeler yapmıştır.
Siyasi Hayatı: Cengiz Aytmatov; edebi çalışmalarına ek olarak, Avrupa BirliğiNATOUNESCO ve Benelüks ülkelerinin Kırgız delegeliğini üstlenmiştir. Ayrıca eski Kırgızistan Dışişleri Bakanı Askar Aytmatov'un babasıdır.
Eserleri: Dağlar Devrildiğinde-Ebedi Nişanlı (Son romanı - 2007) - Darağacı - Dişi kurdun Rüyaları (, 1988)  Gün Olur Asra Bedel ,(Kırgız Türkçesi ),(Rusça И дольше века длится день, 1980) -Fuji-Yama (Восхождение на Фудзияму, Fuji Dağının Tepesi 1973) - Beyaz Gemi (Kırgız Türkçesi, Ак кеме : Ak Keme) (RusçaБелый пароход, 1970) -Selvi Boylum Al Yazmalım , (1970) - Elveda, Gülsarı! (Прощай, Гульсары, 1966) - Dağlar ve Steplerden Masallar (Повести гор и степей, 1963) - İlk Öğretmenim (Первый учитель, 1962) - Cemile (Kırgız Türkçesi Жамийла, Rusça Джамиля, 1958) - Yüzyüze (Лицом к лицу, 1957) - Zorlu Geçit (1956) - Toprak Ana - Cengiz Han'a Küsen Bulut – Çocukluğum - Kızıl Elma red apple - Hiroşimalar Olmasın - İlk Turnalar – GülSarı - Deniz Kıyısında Koşan Ala Köpek - Sultan Murat

ARKA KAPAK –
Beyaz Gemi, Aytmatov’un, edebiyat âleminde geniş akisler uyandıran, verilmek istenen mesajla yaratılan tiplerin büyük bir uyum sağladığı eserlerinden biridir.
Romanın kahramanı yedi sekiz yaşlarında bir çocuktur. Çocuk, saflığın, bozulmamışlığın ve geleceğin sembolüdür. Aytmatov, çocuğun saf ve temiz dünyasından, hayatın acı ve çıplak gerçeğine uzanan bir roman kurgusunu meydana çıkarmayı başarır. Ona göre; çocukluk, gelecekteki insan karakterinin tohumudur. Çocukluk gerçek ana dili öğrenmeye ve çevresindeki insanlarla, tabiatla ve özellikle kültürle bağlarını hissetmeye başladığı dönemdir.
Aytmatov, Beyaz Gemi ile destan, efsane ve masal gibi çoğu şifahî edebiyat unsurlarını eserlerine sokmaya başlar. Geçmişi temsil eden dede ile geleceği temsil eden çocuk arasında dramatik bir ilişki kurarak insan duygu ve düşüncelerine kendine has yorumlar getirir.

Ve yeni defterlerim:)



*** Keyifli okumalarınız olsun.

Çekilişime buradan katılabilirsiniz ^-^

6 yorum:

  1. Beyaz Gemi Aytmatov'un okuduğum ilk kitabı, destansı diliyle içimi acıtmıştı...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İkimizde ilk bu kitaptan başlamışız demek ki:)
      Duygularımız da benzer.

      Sil
  2. Ben de aldım ama okuyamadım, kitaplıkta duruyor. :)
    Defterlerinizi de güle güle kullanın. ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Az sayfalı ama etkileyici bir kitap. Size de keyifli okumalar dilerim.
      Teşekkürler:)

      Sil
  3. Çok iyidir harika bir kitaptır Okuyanım. O çocuğun onca acılar içinde hayal dünyasında yaşaması çok etkilemişti beni.
    Defterlerin çok güzel güle güle kullan :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısın canım, ben de çok etkilendim.
      Çok teşekkürler:)

      Sil