7 Nisan 2013 Pazar

Kedi Gülüşü * Deniz Kavukçuoğlu

Ağustos'ta alıp okuduğum ama paylaşmayı unuttuğum bir kitap daha:)
Kedili kitaplar ilginizi çekiyorsa daha önce paylaştığım tüm kedili kitapların listesi için buraya lütfen:)




KEDİ GÜLÜŞÜ
Yazarı: Deniz KAVUKÇUOĞLU
Yayın Hakları: Can Yayınları
-         1. basım: Doğan Kitap, 2004
-         Can Yayınları’nda 1. basım: Ekim 2008
Türü: Anı /        152 sayfa


Kitaptan Alıntılar,

* Bilge Karasu, ‘Kedi sevmek kedinin, kendisini seven (kendisinin de sevdiği) kişi karşısında umursamaz bağımsızlığını baştan kabul etmek demektir’ der bir masalında…

* Nurullah Ataç’ın ‘Kedi’ başlıklı denemesinden:
Kimsenin zevkine karışılmaz, kedileri herkes sevsin demeyeceğim, ama ben kedi sevmeyenlerle anlaşamam.

* Bugüne kadar hiçbir kedinin kendi koyduklarının dışında bir disipline uyduğu, bir otoriteye baş eğdiği görülmemiştir.
  
* Kediler, renk olarak yalnızca maviyi ve yeşili seçebiliyorlar.

* Kedi, evcil hayvanlar arasında vücuduna oranla en iri gözleri olan hayvandı. Geceleri gözbebekleri ışıktan daha fazla yararlanmak için şaşırtıcı bir şekilde büyüyordu. Bu nedenle, bizim görmek için gereksinim duyduğumuz ışığın yalnızca altıda biri kedilerin çevresini rahatlıkla görmesi için yeterliydi. Özellikle alacakaranlıkta ve yıldızlı bir gecede, bizlerin gün ışığında gördüğü kadar net görüyorlardı.
Bizim görüş açımız 160 dereceyle sınırlıyken onlarınki 187 dereceye ulaşıyor.
Beyinleri aynı anda insan beyninden çok daha fazla imge algılayabiliyor, örneğin, bizim televizyon izlerken ekranda algılayamadığımız birtakım elektronik simgeleri onlar görebiliyorlar.

* Günter Grass – Kedi ve Fare romanı (1961)

* Joel Dehasse, kedinin koku alma duyusunun, ‘onun yalnızca kokulardan oluşan bir dünyada yaşadığından söz edilebilecek kadar gelişmiş olduğunu’ söylüyor.

* Bilim adamları kedilerin 50 cm.e kadar her şeyi bulanık gördüklerini söylüyorlar.

* SAYIKLAMA-
Kedim ayak ucuma büzülmüş, uyumakta;
İplik iplik sarıyor sükutu bir yumakta,
Hırıl hırıl,
Hırıl hırıl…
                   Necip Fazıl Kısakürek

* Gökhan Akçura – ‘Kedi’ kitabı…

* William S. Burrughs – İçerdeki Kedi

* Kediler hiç kimsenin ‘malı’ olmazlar. Eğer bir insanla ya da insanlarla bir arada yaşıyorsa, bu, o insanın ya da insanların değil, kedinin seçimidir.

* Evcil kedinin tarihini günümüzden 4000 yıl öncesine götürebiliriz.

* Mısır’da 1800’lerde bulunan Ben-i Hasan Mezarlığı’nda 300 bin kedi mumyasıyla karşılaşılmıştı.

* Kediler en acılı dönemlerini Ortaçağ Avrupası’nda yaşadılar. Yaşlı kıtada kedilere yapılan zulüm yaklaşık 450 yıl sürdü.
İslam dünyasında ise kediler hiçbir dönemde Ortaçağ Avrupası’ndaki gibi bir kıyımla karşılaşmadılar. Hz. Muhammed’in de ‘Muezza’ adında bir kedisi olduğu ve kedi alım satımını yasakladığı anlatılır.

* Peygamberimizin bir yakını ‘Ebu Hureyre’ adını taşıyordu, ‘kedilerin babası’ anlamında. Ona bu adı Peygamber vermişti.

* Ünlü fizikçe Albert Schweitzer , ‘Yaşamın olumsuzluklarından uzaklaşmak için iki seçenek vardır’, diyor, ‘müzik ve kediler!’
Eğer dünyanın her yerinde Pablo Picasso’dan Ernest Hemingway’e, Tomris Uyar’dan Bilge Karasu’ya, Albert Schweitzer’den Mark Twain’e kadar sayılamayacak kadar çok sanatçı, yazar ve bilim insanı kedilerle yaşıyorsa bunun mutlaka bir nedeni olmalıdır.

* Minicik bir kedi sanat şaheseridir. * Leonardo da Vinci
Kedileri seviyorum çünkü evimi seviyorum, yavaş yavaş evimin gözle görülür ruhu oluyorlar. *  Jean Cocteau
Kedinin duygusal dürüstlüğü tamdır. İnsanlar çeşitli nedenlerden duygularını saklayabilirler,  ama bir kedi asla. * Ernest Hemingway
Tanrı’nın yarattığı tüm canlıların arasında tutsaklaştırılmaya boyun eğmeyen bir tek canlı vardır, o da kedidir. * Mark Twain

* Emile Zola – ‘Kedinin Cenneti’ öyküsü.

* Jorge Amado ‘Kırlangıç ile Tekir Kedi’ kitabı büyüklere fantastik aşk öyküsü.

* Oruç Aruoba’nın dilimize kazandırdığı, Hartmut von Hentig’in Kedi Paf’ı da kedili edebiyatın klasikleri arasındadır.

* Henri Brunel ‘Kedi Metodu-Dinginlik Verici Sözler’

* Kedi ‘UYUM’dur.

* Yakın zamanda Amerika’da gerçekleştirilen bir çalışmada ortaya konulduğu gibi, bizimle beraber yaşaması arteryel basıncımızı düşürmekte ve stresi azaltmaktadır. Villejuif’teki psikiyatri hastanesinde yıllardan beri kediden başarıyla faydalanılmaktadır. Bazı okullarda, problemli çocukların sakinleştirilmesi ve sosyalleştirilmesinde kullanılmakta, zeka özürlülerdeki gelişime katkıda bulunmaktadır. Tutukluların saldırganlığını azaltarak hapishanelerdeki hayatı kolaylaştırmaktadır. Bazen yaşlı insanları sakinleştirmekten ve yaşamlarını uzatmaktadır. Günümüzde koroner hastalıkların iyileştirilmesinde etkili olduğu varsayımı geliştirilmektedir…

* Mark Twain, ‘eğer kedi ile insan çiftleşirse, insan evrime uğrarken kedinin yozlaşacağını’ ileri sürüyor.
Jerome’nin yurttaşı sanat eleştirmeni Philip Gilbert Hamerton ise, ‘Eğer hayvanlar konuşabilselerdi’ diye yazıyor, ‘köpek potlar kıran dürüst bir tip; kedi ise gereğinden fazla tek bir sözcük söylememek gibi az rastlanır bir inceliğe sahip olurdu.’

*Benim bir kedim var’ diye yazıyor Orhan Selim imzasıyla Nazım Hikmet:
Ne tüyleri bir karış, ne kuyruğu kürk gibi. Basbaya bir tekir kedicik. Tekir kedim beni sever mi? Bilmem. Ben kedimi severim. (…) Siz isterseniz, gün ağarıncaya dek karda, yağmurda kapınızı bekleyen; dövseniz de, sövseniz de yaltaklanmaktan vazgeçmeyen Karabaş’ı seviniz, ben Tekir’i severim.
Gökhan Akçura, Kedi Kitabı, Om Yayınevi, İstanbul, 2003

* Erhan Bener (1961) – Kedi ve Ölüm

* Lacivert gökyüzünde yıldızlar çiçek açtı.

* Susan Herbert – Shakespeare Katzen – 64 sayfalık kitabı çizer Susan Herbert, Shakespeare’in çeşitli oyunlarındaki sahnelerden esinlenerek resimlemişti.

Susan Herbert – Opera Kedileri –Kedi Operaları

* Anı bahçelerinde üşümek sıcaktı.

* Kediler yeryüzünün en temiz canlılarıdır. Kendilerini sürekli yalayarak temiz tutarlar. Tenlerinin gözenekleri olmadığından burunları ve patileri dışında terlemezler, dolayısıyla da kokmazlar.

                                         Okuduğum tarih: Ağustos 2012

SON SÖZ –

Kedilerle yaşamak kolay olmamaktan öteye başlı başına bir yaşam biçimidir. Seçimleri bu yaşam biçiminden yana olanlar beklenmedik sürprizlere, ruhsal altüst oluşlara, benzeri yaşanmamış duygu dalgalanmalarına her an hazır olmalıdır. Kedili yaşam her şeyden önce insanın oldukça güçlü bir sinir sistemine sahip olmasını zorunlu kılar.
Yaşam dizimizde daha önce Sen Vatan Haini misin, Baba? ve Alageyik Sokağı Bir Liman mıydı? adlı kitaplarını yayınladığımız Deniz Kavukçuoğlu´ndan bu kez kedili bir yaşamla dopdolu anılar... Kedi Gülüşü, tıpkı bir kedi gibi ele avuca sığmamış ve kedilere dair son derece eğlenceli öyküler, anılar ve bilgiler içeren bir kitap olmuş. Kediseverlere, kedili edebiyat okurlarına duyurulur.

4 yorum:

  1. teşekkürler canım arkadaşım senin güzel çekilişin de kazandığım bu kitabı keyifle okumuştum
    tekrar teşekkürler
    kitap paylaşımlarını çok güzel yapıyorsun :)
    sevgiler öptüm :)

    YanıtlaSil
  2. Ben teşekkür ederim Fatoşcum.
    Daima yorumlarınla ve dostluğunla yanımdasın.
    Kocaman sevgiler:)

    YanıtlaSil
  3. Yanıtlar
    1. Severek okuyacağına eminim canım benim:)

      Sil