25 Mayıs 2013 Cumartesi

General İşbaşında - Lisandro Otero


GENERAL İŞBAŞINDA
Yazarı: Lisandro OTERO
Özgün Adı: General a Caballo (1980)
Türkçesi: İnci Kut
Yayın Hakları: Can Yayınları
-  1990
-   112 sayfa

Yazar Hakkında Bilgi= Çeşitli yapıtlarıyla büyük okur kitlelerinin ilgisini çeken Lisandro Otero, değişik alanlarda ödüller kazanmış (‘Casa de las Americas’ Roman Ödülü, ‘Pluvial’ Ödülü vb.) yapıtları pek çok dile çevrilmiş ve pek çok kez basılmış bir Kübalı yazar. 1932’de Havana’da doğan Otero, Küba’da gazetecilik ve felsefe, Fransa’da edebiyat öğrenimi gördü. Öyküler, romanlar, denemeler yazdı. Yazarlığının yanı sıra gazetecelik ve diplomatlığı da olan Otero, Moskova’da ‘Pravda’, Madrid’de ‘El Pais’ gibi gazetelerde çalıştı. Diplomatik görevle Şili, İngiltere, Sovyetler Birliği’nde bulundu. Başlıca yapıtları arasında Böyle Bir Kentte (En Cuidad Semejante), Vietnam Arayışı ( En busca de Vietnam), Şili’nin Mantığı ve Gücü ( Razon y Huverza de Chile) vb. sayılabilir.

ARKA KAPAK –

Küba'nın ünlü yazarlarından Lisandro Otero, pekçok dile çevrilmiş olan başyapıtı General İşbaşında adlı bu romanında, klasik bir Latin Amerika diktatör örneği olan hayâli Kızılırmak Cumhuriyeti Başkanı emekli general Aniceto Mendoza'ın yaşamından yirmi dört saatlik bir kesinti anlatıyor. Alaycı anlatımını romanın başından sonuna sürdüren yazar, bu romanıyla, güncelliğini koruyan Güney Amerikalı diktatörler tema'sını yerinde ve ustaca yakaladığı gözlemlerle işleyip sürdürüyor.

Yazım-Basım Hataları-

* Sf/17
… aldın yaldızlı…

* Sf/23
… kanapelere uzanmışlardı.

* Sf/31
… devamına karşı kapılarıde…

* Sf/37
… devletçe elkonmasını…

* Sf/17
… aldın yaldızlı

                                            Okuduğum tarih: 30 Nisan 2013


Keyifli okumalarınız olsun...

6 yorum:

  1. Vallahi maşallah sevgili arkadaşım, Güzel bir hızla ve sistemle kitap okuyorsun. Ben bu aralar iyice ihmal ettim. Vallahi tembellikten başka birşey değil..v Büyük bir hızla dönmem lazım..
    Çok selam ve sevgiler..:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler Özlemciğim. Valla benim de bazen okuma hızım düşüyor:)
      Kocaman sevgiler:)

      Sil
  2. senin hızına yetişmek mümkün değil.keyifli okumalar canım ve sevgiler..

    YanıtlaSil
  3. Kitap ilgi çekici Okuyanım bana Yüzyıllık Yalnızlık adlı kitabı hatırlattı. Fakat o zırhlı şövalyeler çok güzellermiş :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şövalyeler son İstanbul seyahatimizde bize katıldılar. Fazıl pek seviyor bu tarz objeleri. Teşekkür ederiz canım:)

      Sil