6 Ağustos 2013 Salı

Ay Hırsızı - Sunay Akın

Sunay Akın ile ilgili daha önceki paylaşımlarım:
Sunay Akın 'Söz Gösterisi'
Kız Kulesindeki Kızılderili


AY HIRSIZI
Yazarı: Sunay AKIN
Yayın Hakları: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
-         1.baskı / ekim 2009, İstanbul
-         XVII. baskı / ocak 2010, İstanbul
-         235 sf.

Kitaptan Alıntılar;

        * 1977’de çekilen ‘Gülen Gözler’ filminde, Ayşen Gruda’ya aşık olan Şener Şen’in adı ‘Vecihi’dir ve pilottur.
         Vecihi adının, uçuş tarihimizin en saygın adlarından biri olduğu çoğunluk tarafından bilinmez.
         Vecihi Hürkuş, gökyüzü tarihimizde ilklere imza atan bir pilottur.
-         1917’de, Kafkas Cephesi’nde, ilk Türk hava zaferi onun sayesinde kazanılmıştır.
-         Kurtuluş Savaşı sırasında, uçakların kanatlarının onarımı için gerekli olan jelatin ve emait imalatını o başarmıştır.
-         1918’de, Ruslardan ele geçirilen Nieuport uçağının bozulan pervanesinin yenisini yaparak bir ilki gerçekleştirmiştir.
-         İzmir’e ilk giren ve hava meydanını işgalden kurtaran pilotumuzdur.
-         Kurtuluş Savaşı’nın ilk ve son uçuşunu yapmıştır.
-         1924’de ilk Türk uçağını yapmıştır.
-         1930’da İstanbul’da, tarihimizdeki ilk sivil uçağı yapmıştır.
-         1933’de, ilk deniz uçağı onun elinden çıkmıştır.
-         1934 yılında, ilk kadın pilotumuz olan Bedriye Gökmen Bacı’yı yetiştirir.
-         Ankara’da, 1936’da uçan ilk Türk planörlerinin uçuşunu gururla seyreden imalatçı da odur.
-         1954’de, ilk Türk özel hava yolları kuruluşunu da kuran odur.
-         Türkiye’de toprak altındaki radyoaktif zenginliği keşfeden uçağı kullanan yine pilot Vecihi’dir.
     Yaşamının son yıllarında, kurduğu hava yolu şirketinin kapanmasına yönelik baskılara ve suikasta dayanamaz ve iflas eder, borçlarından dolayı Kurtuluş Savaşı’nda gösterdiği kahramanlıklardan dolayı bağlanan maaşına bile haciz konur… Ve Ankara’da anılarını yazarken beyin kanaması geçirir.
     … cenazesine katılan insanların sayısı, iki elin parmağını geçmemektedir.
  
* 1965 yılının temmuz ayında Yeniköy’de üstü açık bir araba denizde ilerlemektedir. Direksiyonda Hülya Koçyiğit vardır.
Fotoğraflarını Erol Dernek’in çektiği bu olay, 24 Temmuz tarihli Ses dergisine kapak olur. Dört tekerleği ve iki pervanesi olan ‘Amphicar Own’ marka arabanın o yıllarda ülkemizde satış fiyatı 60 bin TL olsa da, gemileri karadan yürütmekle övünen bir milletten ilgi görmemiştir. http://arsiv.sabah.com.tr/2008/10/18/ct/haber,41452D4DC80E420B95CC5E315B8E2098.html




* Kanatlı, beyaz bir at olan Pegasus.

* Esere ‘Ayışığı Sonatı’ ismini Beethoven vermemiştir. Beethoven’in ölümünden beş yıl sonra besteye ‘Ayışığı’ adını veren Alman şair ve müzik eleştirmeni Ludwig Rellstab’dır.

* 6 Ağustos 1945 – Hiroşima’ya atılan atom bombası.
Hiroşima’da yaşanılanların korkunçluğu kentteki Barış Müzesi’nde sergilenen bir fotoğrafla anlatmaya çalışalım: Atom bombasının patladığı an çekilen bu fotoğrafta bir insan gölgesi görülüyor yalnızca; o korkunç sıcaklıkta bir insan bedeni eriyip giderken, Sumitoma Bankası’nın duvarında gölgesi kalır yalnızca!.. İnsan yok olmuş ama gölgesi kalmış duvarda… Ve tam o an çekilmiş fotoğraf, gölge de silinmeden az önce! Atom bombasının insanları nasıl da bir anda kül ettiğini uzun uzun yazmaya hiç gerek yok. Sözünü ettiğimiz fotoğraf her şeyi anlatıyor apaçık.

* … sayfalarında ‘e’ harfi olmayan bir kitap yazan George Perec.

^-^ KEDİLER ^-^

*
kucağıma bir kedi verip
güler yüzlü bir resim çektiklerini.

Rüzgar çok hafif esiyordu,
ışıklar kediyi ürkütmüştü,
yüzümü tırmalayıp kaçmak istedi.
Generallerden biri,
‘Biliyor ayda fare olmadığını,
onun için gelmek istemiyor seninle’ dedi.

* Uzaya çıkan ilk çizgi roman kahramanı ise fare değil bir kedidir! Lindbergh’in Atlas Okyanusu’nu uçağıyla geçerken şans getirsin diye oyuncağını yanına aldığı kedi Felix, uzaya çıkan ilk çizgi roman kahramanıdır.

* Kara Kedi Felix İstanbul’da bölümü…

                                            Okuduğum tarih: 25 Temmuz 2013


Yazar Hakkında Bilgi: Şükrü Sunay Akın (d. 12 Eylül 1962), şair, yazar, gazeteci, araştırmacı, tiyatro oyuncusu.
12 Eylül 1962 tarihinde Trabzon'un Maçka ilçesinde doğdu (bu yüzden 18 yaşından beri doğum gününü kutlamamaktadır). Ailesi, onun daha iyi eğitim görebilmesi için, 10 yaşındayken İstanbul'a taşındı. Lise öğrenimini İstanbul Haydarpaşa Lisesi'nde tamamladı. İstanbul Üniversitesi Fizik Coğrafya Bölümü'nden mezun oldu.
İlk şiirini, Meteoroloji Müdürlüğü'nde çalışan bir memurun kızına yazar. Henüz 9 yaşındadır. Kızın isminin baş harflerinin dizelerini oluşturduğu şiiri, evlerinin terasında bulunan odunluk kapısının iç kısmına yazar. Kız, balkona geldiğinde odunluğun kapısını açar mahsusçuktan!. Ama şiir kızın gözüne hiçbir zaman takılmaz. Sunay Akın yıllar sonra (ki bir şairdir artık) çocukluğunun geçtiği Trabzon'a gittiğinde, sert geçen bir kışta, içindeki odunlarla birlikte kapının da sökülüp yakıldığını öğrenir. Şairin ilk şiiri "hava muhalefeti" nedeniyle kayıptır!.. 1984 yılında yayınlanan ilk şiiri de bir sobanın içinde kütürdeyen odunu anlatır! İlk şiir kitabı 1989'da "Makiler" adıyla yayınlanır. Arkadaşlarıyla birlikte 1989'da Yeni Yaprak şiir dergisini ardından, 1990yılında da Olmaz adlı şiir dergisini çıkardı. Adını Cemal Süreyya'nın koyduğu bu kitabı "Antik Acılar, Kaza Süsü, 62 Tavşanı" izler.
1987 yılında Halil Kocagöz Şiir Ödülü’nü Noktalı Virgül adlı dosyasıyla aldı. 1990 yılında ise Orhon Murat Arıburnu Şiir Ödülü'nü Makiler[1] şiiri ile kazandı.
Anlık ilhamlara dayanan ve genellikle kısa olan şiirleri, Orhan Veli'nin şiirindeki bazı özelikleri günümüzde sürdüren bir yapıya sahiptir. Ayrıca, bu tür şiirlerde genellikle rastlanmayan, yumuşak, lirik bir tonu vardır. Şiirlerinde özellikle ince yergi ögelerini kullanmadaki rahatlığı ile dikkat çeker. Cemal Süreya'nın etkisinde sürdürdüğü şiirlerde, dil oyunlarına dayalı yoğun bir alaycılık ve şaşırtma; çocuklar ve hüzünle birlikte şairin ilgi ve duyarlılığını göstermektedir.
Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde ders verdi, Müjdat Gezen Sanat Merkezi'nde 5 yıl boyunca hem ders verdi hem ders aldı. Bu deneyimin de yardımıyla, tek kişilik oyunlar hazırlayıp oynamaya başladı. Türkiye'nin çok sayıda merkezinde ve yurtdışında (FrankfurtNürnbergLondra) sayısız kez tek kişilik oyunlarını sergiledi. Halen Sunay Bey Tarihi adlı gösterisini sunmaya devam etmektedir.
23 Nisan 2005 tarihinde 11 yıldır dünyanın dört bir yanından topladığı oyuncaklarla, yıllardır hayalini kurduğu İstanbul Oyuncak Müzesi'ni Göztepe, İstanbul'da ailesine ait dört katlı tarihi bir konakta açtı. Müze, Türkiye'de türünün ilk ve tek örneği olup, Avrupa Konseyi'ne bağlı Avrupa Müze Forumu (European Museum Forum) tarafından verilmekte olan Avrupa Yılın Müzesi Ödülü'ne 2010 yılı için aday olmuştur.
TRT 2 ve CNN Türk'de "Stüdyo İstanbul", "İzler", "Akşama Doğru", "5N 1K" gibi kültür sanat programları ve belgeseller hazırlayan, katkıda bulunan Sunay Akın, TV 8'de de "Gezgin Korkuluk" veRamazan Ayı boyunca Mahya Işıkları adlı programı hazırlayıp sundu.
Yaşam Radyo, Radyo Kent, Best FM'de radyo programları yaptı. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ve Müjdat Gezen Sanat Merkezi'nde öğretim görevlisi olarak ders verdi.[2] Atv'deHıncal UluçHaşmet Babaoğlu ve Nebil Özgentürk ile birlikte Yaşamdan Dakikalar adlı uzun soluklu bir televizyon programını halen yapmaktadır.
Şu an Skyturk360 isimli kanal'da her cumartesi yayınlanan "Hayat Deyince" programını sunmaktadır.

ARKA KAPAK –

Sunay Akın yeni kitabı Ay Hırsızı'nda gözünü Ay'a dikiyor ve bir arkeoloğun sabrıyla kazıyor insanlığın ortak birikiminin üzerine çöken tozu toprağı... Ortaya çıkardığı bilgiyi şair duyarlığıyla ilmek ilmek dokuyor ve okurunu hayrete düşürecek öyküler bir bir diziliyor karşımıza. Cervantes ve Mimar Sinan hangi caminin inşaatında buluştu?.. Enver Paşa'nın uçağı kaç kez düştü?.. Piri Reis'in haritası Topkapı Sarayı'nda nasıl bulundu?.. İstanbul Boğazı'nı yürüyerek geçen Attila Hülagü'nün sırrı neydi? 157 yıl yaşayan Zaro Ağa'nın Amerika seferi... Atatürk neden hiç uçağa binmedi?.. 

6 yorum:

  1. Nasıl sevdiğim bir insandır sunay Akın.. İnsan olarak da gazeteci yazar olarak da çok severim. Dilini çok beğenirim.. Çok güzel anlatmışsın sevgili arkadaşım..
    Selam ve sevgilerimi gönderiyorum..:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de severim.
      Çok teşekkürler Özlemciğim.
      Kocaman sevgiler:)

      Sil
  2. bende de var kitap eşimin ilk kitabı ama henüz okuyamadım...güzel yorumlamışsın cnm

    YanıtlaSil
  3. Merhabalar :)
    Kesinlikle muhteşem bir kitaptı. daha evvel ben de onunla ilgili bir yazı yazmıştım. http://mustafacihandemir.blogspot.com/2012/09/ay-hrsz-sunay-akn.html

    Sunay Akın'ın diğer kitaplarını da mutlaka tavsiye ederim. Örneğin son kitabı "Bir Çift Ayakkabı" o kitapla ilgili kitapta geçen bir hikayeyi de irdelemiştim okumak isterseniz
    http://mustafacihandemir.blogspot.com/2012/02/omur-dedigin.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Yorumunuz için teşekkür ederim.
      Blogunuzun da misafiri oldum.
      Keyifli okumalarınız daim olsun.

      Sil