17 Ağustos 2013 Cumartesi

En Mavi Göz - Toni Morrison


Hüzün veren bir kitap...

EN MAVİ GÖZ
Yazarı: Toni MORRISON
Çeviren: İrfan Seyrek
Yayın Hakları: Can Yayınları
www.canyayinlari.com
-         1.basım: 1993
-         6. basım: Mart 2011
-         214 sayfa
Kitabın Orijinal Adı: The Bluset Eye, 1970

Kitaptan Alıntılar;

        * Alevleri bekleyen ateş tanrısı Vulcan…

^-^ KEDİLER ^-^

        * Marie usulca, kedi mırlaması gibi, sevecenlikle geğirdi.

* Kediye bakın gidiyor miyav miyav oynamaya.

* Ara sıra herhangi bir canlıya yöneltir sevgisini. Kendisinin düzeninden, kusursuzluğundan, bağlılığından hoşlanan; kendisi kadar temiz ve uslu bir kedi olabilir bu canlı. Kedi bir pencere eşiğinde sesini çıkarmadan oturur, gözleriyle okşar onu. O da kediyi kollarına alır, kedi arka ayaklarıyla göğsünün üzerinde basacak yer ararken ön patileriyle de omzuna tutunmaya çalışır. Parlak tüylerini okşayıp o tüylerin altındaki karşı koymayan kedi teninin sıcaklığını duyar. En hafif dokunuşunda bile yalanır, gerinir, ağzını açar kedi. Esmer kadın elinin altında kıvrılan, kösnül hazzın doygunluğuyla gözleri baygınlaşan bu kediden gelen tuhaf ve hoş duyumu kabul eder. Masa başında yemek hazırlarken, kedi kadının bacaklarına dolanır, bacaklarına sürtünen tüylerin vermiş olduğu ürperti kalçalarına dek yükselirken turta hamuruna gömdüğü parmaklarını titretir biraz.

* Ya da oturup The Liberty Magazin’deki ‘Yücelten Düşünceler’i okurken kucağına atlar kedi. Kadın o yumuşak tüy yumağını okşar, hayvanın sıcaklığını kucağının gizli bölgelerinin…

* Kocasının onun gönlünde ilk sırayı aldığının her zaman bilincindedir kedi.

* Çocuğun, annesinin kendisine karşı davranış ile kediye karşı davranışı arasındaki ayrımı anlaması için uzun bir süre geçmemişti. Çocuk büyüdükçe, annesine duyduğu düşmanlığı kediye yöneltmeyi öğrenmiş, kedinin acı çektiğini görerek mutlu anlar yaşamıştı. Kedi yaşamını sürdürüyordu, çünkü Geraldine evden ender olarak uzaklaşıyor, Junior kediyi kızdırdığında, hayvanı o yatıştırıyordu.

* Geraldine, Louis, Junior ve kedi, Washington Irwing Okulu’nun oyun sahasının yanında oturuyorlardı.

* Kedi yavruları. Kedi yavrularımız var.

* Pecola arkasını döndü. ‘İşte yavru kedin!’ diye çığlığı bastı Junior. Büyük bir kara kediyi yüzüne doğru fırlattı. … kedinin tüyleri ağzına gelmişti. Kedi doğrulmak isterken Pecola’nın yüzünü, göğsünü tırmalamış, sonra da çevikçe yere atlamıştı.

* Ayak bileklerinin çevresinde tüylü bir şeyin dolaşmasıyla havaya sıçrayan Pecola, onun bir kedi olduğunu daha sonra anlamıştı. Kızın bacaklarının arasında dolanıp duruyordu kedi. … kediye dokunmak için çömeldi. … kedi dizine sürtündü kızın. Kapkara bir kediydi, koyu ipeksi bir kara. Burnuna doğru sivrilen gözleri ise mavimsi yeşildi. Işıkta buz mavisi gibi parlıyorlardı. Pecola kedinin başını okşadı; sızlandı kedi, zevkten dilini dışarı çıkarıyordu. Kara yüzündeki mavi gözleri etkilemişti Pecoloa’yı.

* … kedinin sırtını okşayan Pecola’yı gördü.  Kedinin başıyla gerinmesini, gözlerini baygınlaştırmasını izledi. Annesi okşarken de gene böyle karşılık veren hayvanın yüzündeki bu anlatımı pek çok kez görmüştü.

* ‘Kedimi ver bana.’ Hem beceriksiz hem de güvenli bir hareketle kediyi arka bacağından kavradığı gibi savurmaya başladı.
Kedinin başta kalan pençeleri gerilmişti, dengesini sağlamak için karşısına ne çıkarsa tutunmaya hazırdı, ağzını iyice açmıştı, gözlerinde mavi şimşekler çakar gibiydi.

* Pecola çocuğun kediyi savuran kolundan yakalamıştı. … Junior düşerken kediyi bırakmış, kedi de hava dönerken birden bırakılmasıyla birlikte hızla pencereye çarpmıştı. Aşağıya yuvarlanarak kanepenin arkasındaki radyatörün üzerine düştü kedi.

*Kedimizi öldürdü o’, dedi Junior. Üzerinde kedinin yattığı radyatörü gösterdi…

* … radyatöre doğru giderek kediyi kaldırdı. Kedi gevşek duruyordu kollarında, yüzünü hayvanın tüylerine sürdü.

* Kedinin sırtının ardından bakıyordu…

* Kedi sarsıldı, kuyruğu titredi.

* Konuşacak bir kedim bile yoktu…

                                             Okuduğum tarih: 9 Ağustos 2013

Yazar Hakkında Bilgi (doğum 18 Şubat 1931) ABD'li Nobel ödüllü yazar.
Morrison "Afrikalı-Amerikalı" edebiyatının tanınması ve gelişmesinde önemli rol oynamış, üretken bir yazardır. Sevgili (Beloved) adlı romanıyla 1988 yılında Pulitzer Ödülünü kazandı. Eserleri Morrison'a ayrıca, 1993 yılında Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazandırdı.


Çeviren Hakkında Bilgi: İrfan Seyrek- 1947 yılında İzmit’te doğdu. Öğrenimini İstanbul Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünde tamamladıktan sonra 1976-1985 yılları arasında Marmara Üniversitesi’nde İngilizce ve çeviri öğretmeni olarak görev yaptı. Aynı görevi 1986’dan bu yana Yıldız Teknik Üniversitesi’nde sürdürüyor. Çevirmen olarak Robert Thurman’ın Tibet’in Mücevher Ağacı, Toni Morrison’un En Mavi Göz, Bret Easton Ellis’in Sıfırdan Az, Marianne Wiggins’,n John Dolar, Rose Tremain’in Renk adlı kitaplarını Türkçeye kazandırdı.

ARKA KAPAK –

Amerikalı Zencilerin zorlu yaşamlarını, fantastik dili ve şiirsel üslubuyla anlatan Toni Morrison, son yüzyılın en saygın yazarları arasında gösteriliyor.
       1940'ların ABD'sinde, yoksul bir Zenci ailenin küçük kızı Pecola, gözlerinin mavi olması için her gece Tanrı'ya dua eder. Gözleri mavi olursa, çok güzel bir kız olacak, babası içmeyi bırakacak ve annesini dövmeyecek, kardeşi evden kaçmayacak, Pecola'nın yaşamındaki her şey değişecektir...

1988'de Pulitzer Ödülü'ne, 1993'te de Nobel Edebiyat Ödülü'ne değer görülen Toni Morrison, 1970'te yayınlanan ilk romanı En Mavi Göz'de, çok küçük yaşta acımasız ve amansız bir dünyayla tanışan Siyah bir kızın öyküsünü anlatıyor. Aşk, Sevilen, Cennet, Katran Bebek ve Sula adlı romanlarıyla okurlarımızın da en sevdiği yazarlar arasında yer alan Morrison, Siyahların ABD toplumundaki zorlu yaşamını tüm çelişkileriyle gözler önüne seriyor.
En Mavi Göz, Nobel Edebiyat Ödülü'ne giden yolda atılmış sağlam bir ilk adım.

4 yorum:

  1. Bu kitap bende de var sevgili arkadaşım ama hala başlayamadım elimdekini bir türlü bitiremedim çünkü.. Ama anlattığın kadarıyla tam benlikmiş..:))
    Elimdekini bitirmeye çalışayım acilen..:))
    Selam ve sevgiler..:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mutlaka oku canım, etkileneceksin.
      Sevgilerimle:)

      Sil
  2. İlk basıldığı yıl okumuştum bu kitabı.Basım yılına bakınca tam 20 yıl geçmiş ama kitabın adını gördüğüm anda okuduğum zamanki hüznü yaşadım yeniden.İnsanda iz bırakan kitaplardan.
    Sevgiyle kalın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız, etkileyici ve hüzünlü...
      Sevgilerimle...

      Sil