5 Ağustos 2013 Pazartesi

İnsan Ruhunun Haritası - Ahmet Ümit

Ahmet Ümit'in neredeyse tüm kitaplarını okudum ama blogda çoğunu paylaşmamış olduğumu fark ettim. Paylaştıklarım:
Beyoğlu Rapsodisi
Sultanı Öldürmek

Takaslık kitaplarıma ekledim. Takastaki diğer kitaplarıma bakmak isterseniz buraya lütfen.


İNSAN RUHUNUN HARİTASI
Yazarı: Ahmet ÜMİT
Yayın Hakları: Doğan Kitap
-  1. Baskı / Eylül 2007
-   194 sayfa

Kitaptan Alıntılar;

        * Edebiyat insan ruhunda yapılan bir yolculuktur.

            * Vampir hikayeleri esas olarak Slav-Macar kökenlidir. Ancak vampirlerin gerçek bir kült haline dönüşmesi için İrlanda asıllı Bram Stoker’in 1897 yılında Drakula adlı romanı yazması gerekecektir. Gerçek bir kişilikten yola çıkarak Drakula’yı yaratmıştır: Kazıklı Voyvoda olarak adlandırılan Eflak Prensi Vlad Tepeş.
            Vlad Tepeş’in babası, Vlad Drakul zamanı Osmanlı Padişahı II. Murad’a bağlılığını yerine getirmez. Bunun üzerine Vlad Drakul’un on iki yaşında olan Vlad Tepeşle yedi yaşındaki Radu Osmanlı topraklarında alıkonur. … bir prens gibi XV. yüzyıl Osmanlı eğitiminin en değerli öğretmenleri tarafından eğitilirler. … geleceğin kanlı tiranı Vlad Tepeş ve İstanbul’u fethederek yeni bir çağ başlatacak Fatih Sultan Mehmed birlikte büyürler. Vlad Tepeş tam altı yıl Osmanlı topraklarında kalır. Eğitimini Osmanlılardan alan Vlad Tepeş önceleri sultana bağlı kalsa da, sonra inatçı bir Osmanlı düşmanı olacaktır.
         Ömrünün önemli bir bölümünü de Fatih Sultan Mehmed’le savaşmaya ayıracaktır. Fatih Sultan Mehmed’in düzenlediği sefer sonunda gücünü yetiren Drakula nihayet bir suikastla yaşamını yitirecektir. Kesilen başı İstanbul’a getirilecek, Fatih Sultan Mehmed’e sunulacaktır.
  
^-^ KEDİLER ^-^

        * … gözünü kırpmadan insanları öldürdüğü halde ayağı kırık bir kediyi gördüğünde gözyaşlarını tutamamasından…

- Yazım-Basım Hatası -

        * Sf/77
         … öfkeyle birlikte artmayı sürdürdür.

                                                   Okuduğum tarih: 25 Temmuz 2013



ARKA KAPAK –

“İnsan ruhu mükemmel değil. Hiçbirimizin ruhu salt iyilikten, salt güzellikten, salt yücelikten oluşmuyor; hiç kimse masum değil, hiçbir zaman da değildi. Bakmayın geçmişteki yaşamların daha anlamlı olduğunu söyleyenlere, biz her zaman böyleydik. Şeytan ve melek, cellat ve kurban, kurnaz ve saf, yaratıcı ve yıkıcı, cesur ve korkak...”

Ahmet Ümit, romanlarında bir neşter gibi kullandığı kalemini, bu kez derinden etkilendiği yazarların üzerinde gezdiriyor. Dostoyevski’den Sophokles’e, Mevlana’dan Kafka’ya, Orhan Kemal’den Yusuf Atılgan’a...
Edebiyatın, insan ruhunda kurgusal bir gezi olduğu gerçeğinden yola çıkan Ümit, Oidupus, Hamlet, Madam Bovary, Dimitri Karamazov, Dracula, İnce Memed, Zebercet ve Frankenstein gibi roman kahramanlarını eksene alarak, insanoğlunun evrensel niteliklerini örten kabuğu soymaya çalışıyor.
Eleştiri değil bu yazılar, yazmanın sıkıntı, sevinç ve acılarını bilen birinin yazgıdaşları hakkındaki içten duyguları... Sırrı ve sınırları hiçbir zaman tam açıklanamayacak olan insan ruhunu tanımlama çabası...

2 yorum:

  1. Merhabalar;
    Blogunu yeni keşfettim ve bir kedi delisi olarak hemen takibe aldım.
    819. takipçin benim.. :)
    Bana da gelirsen sevinirim :)
    ¦ Sevgiler ¦
    http://whiteglaze.blogspot.com
    twitter: @_gamzeahmet_

    YanıtlaSil
  2. Merhaba,
    Hoş geldiniz.
    Blogunuzun misafiri oldum.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil