13 Eylül 2013 Cuma

Timbuktu - Paul Auster

Köpekler üzerine yazılmış bir diğer paylaştığım kitap:

Merdivenden Korkan Köpek - Tamer Dodurka



TİMBUKTU
Yazarı: Paul AUSTER
İngilizce aslından çeviren: İlknur Özdemir
Yayın Hakları: Can Yayınları
-         1. basım: 1999
-         8. basım: Ağustos 2012 (1000 adet)
-         166 sayfa


Kitaptan Alıntılar,

* … bundan başka bir hayatı tatmamışsa hayatı yaşanılır kılan özün kendi yaşadığı hayatın içinde az mı çok mu bulunduğuna nasıl karar verebilirdi?

* Bir köpeğin yaklaşık iki yüz yirmi milyon kadar koku reseptörü vardır, insanınsa yalnızca beş milyon; ortada böyle büyük bir fark varken köpeğin algıladığı dünyanın, insanın algıladığından bambaşka olduğunu düşünmek yanlış olmaz.

* … köpek artık öteki dünyanın gerçek bir yer olduğundan kuşku duymaz olmuştu. Bu yerin adı da Timbuktu idi ve Kemik bey’in anlayabildiği kadarıyla çölün ortasında bir yerlerdeydi…

* İşin gerçeği şu ki, köpekler okuyabilirler. Yoksa neden postanelerin kapılarına şu levhaları koysunlar ki:
Körlere eşlik eden köpekler dışında köpek giremez.

* (Kemik Bey) Daha dikkatli olmayı öğrenmeliyim, diye düşündü, daha az güvenmeliyim herkese, insanlar iyi niyetlerini gösterinceye kadar onlardan her türlü kötülüğü beklemeliyim.

* … eğer ölüm her yerde varsa, nereye gittiğinin ne önemi var?


^-^ KEDİLER ^-^

* Kedi olsun, kaplumbağa olsun, papağan, … hiçbirini istememişlerdi.

* … o kocaman çizgili cangıl kedilerinin neye benzediğini biliyordu Kemik Bey.

* … kediyle durum farklıydı elbette, zaten kediler hep böyleydi; komşunun kara kedisi, Kemik Bey’i tele bağlayan tasmanın ne kadar uzun olduğunu çoktan keşfetmişti bile, bunun da anlamı kedinin, Kemik Bey’in bahçenin neresine kadar erişebildiğini tam olarak bildiğiydi. Davetsiz kedi Kemik Bey’i küplere bindirecek noktaya yerleşmeyi biliyordu: köpeğin uzanabildiği yerin tam birkaç santim uzağına. Kemik Bey2in elinden hiçbir şey gelmiyordu. Ya kedi ona tıslarken ve suratına doğru pençelerini uzatırken orada durup deli gibi havlayacak ya da kulübesinin içine çekilip o piç kurusu, kulübenin üstüne sıçrayıp tepedeki sık dizilmiş sedir ağacından kaplamalara pençelerini geçirirken onun varlığından habersizmiş gibi davranacaktı. Seçenekler bunlardı işte: Tırmalanmak ya da alaya alınmak…

* … oynayacak hayvanın isteğine göre kemik, kedi ya da fare biçiminde olabiliyordu bu oyuncak…

                                                     Okuduğum tarih: 9 Eylül 2013


Yazar Hakkında Bilgi= Paul Auster (3 Şubat 1947, NewarkNew Jersey) ABD'li roman yazarı, şair ve senarist.
Paul Auster, 1947 yılında ABD'nin New Jersey kentinde doğdu. Columbia Üniversitesi'nde İngiliz, Fransız ve İtalyan edebiyatı üzerine eğitim alan, 1971-1974 yılları arasında Fransa'da yaşayan ve geleneksel kitap konularının dışına yüksek bir başarıyla çıkıp, yaratıcılığın sınırlarını genişletebilmiş olan Auster'in başlıca yapıtları arasında New York ÜçlemesiYalnızlığın KeşfiYanılsamalar KitabıKırmızı DefterLeviathan,Kehanet GecesiDumanGörünmeyenYükseklik KorkusuYazı Odasında YolculuklarKaranlıktaki Adam bulunuyor. Auster'in yazarlığa ilk başladığı yıllardaki sıkıntılı günlerinde Paul Benjamin imzasıyla yayınladığı bir de polisiye romanı vardır. Bu roman yazarın otobiyografik romanı 'Cebi Delik' in eki olarak yayınlanmıştır. Can Yayınları tarafından Seçkin Selvi' nin çevirisiyle 'Köşeye Kıstırmak' adı ile 2000 yılında Türkçeye kazandırılmıştır.
2006 yılında İspanya'nın saygın ödüllerinden olan Asturias Ödülü'nü edebiyat dalında Paul Auster kazandı. 26'ncısı düzenlenen “Asturias Prensi” ödüllerinde, aralarında Orhan Pamuk 'un da yer aldığı 18 ülkeden 26 yazar edebiyat dalında aday gösterilmişti.
Yazarın Duman (Smoke) ve Surat Mosmor (Blue in the Face) isimli senaryoları ünlü yönetmen Wayne Wang tarafından filme çekilmiştir. Daha sonra Lulu On The Bridge ( Lulu Köprüde) İsimli kitabını da kendisi filme çekmiş, hem senarist hem de yönetmen olarak yapıtın tüm aşamalarında bulunmuştur. Film hakkında yaptığı bir söyleşide kendi yazma biçimi üzerine konuşurken Peter Brook'un bir röportajından alıntı yaparak işlerinde mitlerin uzaklığıyla gündelik yaşamın sadeliğini kaynaştırmaya çalıştığını söylemiştir.

ARKA KAPAK –

         Yaşayan en ünlü Amerikalı yazarlardan biri olan Paul Auster, her romanıyla okurlarını farklı yaşamların tanığı kılarak modern çağın nabzını tutuyor.
         ‘Pek çok insanın köpek muamelesi gördüğü bu dünyada, Paul Auster bir köpeğin öyküsünü anlatmayı seçmiş. Bu kısa ve olağanüstü kitabı okurken Kemik Bey gibi düşünmemizi, duyumsamamızı dahası hayal etmemizi sağlamış. Auster, kendi türümüzün dışına çıkarak kendimize yepyeni bir gözle, hayatımızı paylaştığımız bu sevecen ve yarı gizemli hayvanın gözünden bakmamızı sağlamış.
         Timbuktu, Amerikan edebiyatının en yaratıcı yazarlarından Paul Auster’ın en dokunaklı romanı belki de. Yazar, okuru Brooklynli evsiz barksız bir şair olan Willy ve onun can yoldaşı, sırdaşı Kemik Bey’le birlikte bir insanlık yolculuğuna çıkarıyor:
‘İşte ben bunun hayalini kurdum Kemik Bey. Dünyayı daha iyi bir yer haline getirmenin hayalini. Ruhun kasvetli, karanlık kuytularına biraz olsun güzellik katmak istedim. Bunu bir ekmek kızartıcısıyla yapabilirsin, bir şiirle yapabilirsin, elini bir yabancıya uzatarak yapabilirsin. Nasıl yaptığın hiç önemli değil. Dünyayı bulduğundan daha iyi bir durumda bırakmak. İnsanın elinden gelecek en iyi şey budur.’


 Timbuktu (Arkaik İngilizce: Timbuctoo; Koyra Chiini dili: Tumbutu; Fransızca: Tombouctou) de jure olarak Timbuktu bölgesiMali'de, de facto olarak iseAzavad'da bulunan eski bir şehir. Kur'an üzerine çalışmalar yapan prestijli Sankore Üniversitesi ve diğer medreseleriyle ünlüdür. 15 ve 16. yüzyıllardaİslam'ın Afrika'da yayılmasında önemli bir entelektüel ve ruhsal merkez olmuştur. Üç büyük camisi, DjingareyberSankore ve Sidi Yahya, Timbuktu'nun altın çağından kalmadır. Sürekli restore edilmelerine rağmen bu camiler çöl tarafından yıkılma riski altındadır.



Keyifli okumalarınız olsun, daima...

3 yorum:

  1. Henüz denemediğim ancak çok merak ettiğim bir yazar.En kısa zamanda okumayı planlıyorum.Paylaşım için teşekkürler..

    YanıtlaSil
  2. Güzel bir kitap sanırım ,alıntılardan ilgimi çekti :)
    Ayşım'cım Timbuktu ilk defa duydum bu değerli bilgi için de çok teşekkürler canım :)
    öpüyorum sevgiler

    YanıtlaSil
  3. bende ilk kez duydum.ahh sayende haberdar olduğum çok dipnot,yazar ve kitap var.sağolasın ayşınım.sevgiler.

    YanıtlaSil