4 Ekim 2013 Cuma

Nazım Hikmet'le 3,5 Yıl - Orhan Kemal

Genelde tatil zamanları benim için okuma açısından çok bereketli geçer. İlk kez sadece tek bir kitapla tatili bitirdim. İki haftaya yaklaşan tatilimizde yanımdaki diğer kitaplardan tadımlık okumuş olsam da sadece bu kitabı bitirebildim.

Okuma halleri fotoğraflarıma göz atmak isterseniz:
*** Okuma Halleri, Fotoğraflarla * Nazım Hikmet'le 3,5 Yıl



NAZIM HİKMET’LE 3,5 YIL
Yazarı: Orhan KEMAL
Yayın Hakları: Everest Yayınları
-         1. Basım: Haziran 1965, Sosyal Yayınlar – 2. Basım: Eylül 1976, Tekin Yayınevi – 3. Basım: Ekim 1996, Milliyet Yayınları – 4. Basım: Ekim 2000, Tekin Yayınevi – 5. Basım: Haziran 2007, Everest Yayınları
Türü: Anı           /        128 sayfa


Kitaptan Alıntılar;

        * … birden fırladı, yorganı filan attı, mavi gözleri uyku dolu…
            ‘Kaleminizi verir misiniz?’
… Başucundaki duvara bir şeyler yazdı…
En yalnız dalganın üstünde
boş bir konserve kutusu.

* Nazım, şairin ‘… ruhların mühendisi’ olduğu sözüne inanırdı.

* Komik Hürriyet
Fakat
sana mavi göklerin altından bakmak
seni hapishanede bırakmak’
Demirsiz ve kilitsiz,
ampulleri tozsuz
ve gardiyansız
bir başka bir nevi hapishanede ben.
Orhan Kemal

Nazım Hikmet’e
O dem –ki boş verip istasyon halkına-
yanaklarından öperken sevgilimi
sen neşeli mavi gözlerinle bakacaksın
içimden bana
Orhan Kemal

* Nazım Hikmet marangozhanede işlediği kutuyu eline aldı. Bize gösterip övünüyor. Onun özelliği: Sahiden usta olduğu işlerde ve konularda övünmez. Usta değil, çömez olduklarında aman Allah. Örneğin şairlikte henüz yeniymiş, en büyük amacı iyi bir yazar olmakmış, falan. Diğer taraftan, örneğin, dehşetli marangoz olduğunu söyler. Buna sebep o meşhur kutudur.

* Bana bak Raşit, senden ve kızımdan bir recam var, biraz utanıyorum ama kusura bakmayın, hani peşin söyleyeyim ki herhangi bir sebepten dolayı olmasa da gücenmem, mesele şu, eğer yeni doğacak çocuğun oğlan olursa ismini Nazım koyun.

* Gelelim romanına. … bir daha okudum,sonra bir daha. Boru mu bu, Raşitimin neşredilen ilk romanı.

* Şimdi Raşitçiğim, teknik bir iki noktaya temas edeceğim. Şiirde olsun, nesirde olsun,virgül, noktalı virgül ve hatta noktanın yardımıyla kurulan cümleler, yani bu noktalama işareti olmazsa, manası karışabilen cümleler sakat cümlelerdir.
… Sana tavsiyem, cümleyi virgülsüz, noktalı virgülsüz filan, anlaşılabilecek bir şekilde kurmaya çalış., virgülsüz filan, sonra yardımcı bir unsur olarak kullan, hatta istersen hiç kullanma.
Hatta, bir cümlenin bittiği ve öteki cümlenin başladığı noktayla anlaşılıyorsa, her iki cümlenin de tam kurulmamış olduğunu hemen kestir. Bir daha tekrar edeyim, noktalama işaretleri olmadan anlaşılmayan, yahut zor anlaşılan cümleler mutlaka, ters, ölü doğmuş, ölü kurulmuş cümlelerdir.

^-^ KEDİLER ^-^

* … ‘Tavşanı,’ dedim, ‘kedi kapmış!’

* Böyle şirin ve akıllı bir mahluk kedi olsa dövülmez…
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

                                           Okuduğum tarih: 25 Eylül 2013



ARKA KAPAK –

Türk edebiyatında her zaman eksikliği hissedilen türlerden biridir anı kitapları. Bu kitap ise bu büyük eksiği gideren çalışmaların başında geliyor. Türk romancılığının en önemli isimlerinden biri olan Orhan Kemal, Türk şiirinin en önemli isimlerinden biri olan Nazım Hikmet’i anlatıyor. İki dev yazarın hapishane günlerini dile getiren bu çalışma, dünya edebiyatı için bile az rastlanır bir örnek oluşturuyor. İnsanı her şeyin önüne koymuş bir usta, yine en çok insana inanmış bir başka ustayı anlatıyor. Nazım Hikmet’le 3,5 Yıl Orhan Kemal’in kaleminden.
Orhan Kemal’in kitapları bir okurun hayatta rastlayabileceği o çok nadir hazineler arasında yer alır. Çok az yazar okurun dünyasında onun kadar iz bırakır, okurunu onun kadar biçimlendirir. Orhan Kemal umudu ve aydınlığı yeniden kazanmamız için yol gösterir bize. Edebiyatımızın en değerli ustalardan biri olan Orhan Kemal’in kitaplarını yayımlamaktan onur duyuyoruz.

Keyifli okumalarınız olsun, daima...

2 yorum:

  1. okumadığım ama duyduğum kitaplardan biri.not aldım ama almaya daha çook var.emanetler bitmeden olmaz:)teşekkürler paylaşım için canım.

    YanıtlaSil
  2. kitaptan alıntılar yaptığın böyle güzel emek verdiğin için teşekkürler.

    YanıtlaSil