1 Ağustos 2014 Cuma

Pembe Köşkten Masallar - Gülsün Bilgehan *Yaz Okuma Şenliği 2014*

Sevgili Pinuccia'nın düzenlediği 'Yaz Okuma Şenliği' okuma listesinin 15. sırasındaki masal kitabı kategorisine ait kitabı da bitenler listesine ekledim:)

Masal dinlemek veya okumak her yaşta ve her yaşa iyi gelir:) Ancak kitap çok aşina olduğumuz klasik masal cümlelerini barındırmasına rağmen beni masal diyarına götüremedi. 

Okuma halleri fotoğraflarıma bakmak isterseniz:

Okuma Halleri, Fotoğraflarla - Pembe Köşkten Masallar / Gülsün Bilgehan


Okuma şenliği defterim burada.



PEMBE KÖŞKTEN MASALLAR
Yazarı: Gülsün BİLGEHAN
Yayın Hakları: Bilgi Yayınevi
www.bilgiyayinevi.com.tr
- Birinci Basım - Nisan 2003

-   142 sayfa


Kitaptan Alıntılar,

        * Aslanın önüne ot, koyunun önünde et vardır. Onların yerlerini değiştir sonra hiç arkana bakmadan ilerle...

        * Bana kırk küp et, kırk küp de su bulacaksın. 'Gak' deyince et, 'guk' deyince su vereceksin.

        * Sihirli ülke geniş bir ormanla kaplıymış. Ormandaki ağaçların bir kısmı birbirinden lezzetli meyvelerle, bir kısmı da rengarenk mücevherlerle doluymuş. Küçük köylerdeki evlerin her biri ayrı pastadan, kekten yapılmış, içlerinde mutlu aileler, neşeli çocuklar yaşarmış.

        * Demiryolları bir cumhuriyet eseridir. Osmanlı İmparatorluğu döneminde tren hatlarının kurulması ve işletilmesi yabancı şirketler eliyle yürütülmüştü. Devlet Demir Yolları İşletmesi 1924 yılında kuruldu, 1927'de yabancı şirketlere ait tüm hisseler alınarak, demiryolları ulusallaştırıldı ve bir ağ gibi yut demiryollarıyla örüldü. Biz o yıllarda trenlerimizle iftihar ederdik. Ne yazık ki daha sonraları yeni ulaşım politikaları geliştirildi ve trenler ihmal edildi, karayolları tüm yurdu kapladı. Bugünkü trafik karmaşası birazda bu yüzdendir.

        * Ahşap, eski bir binada bazı istenmeyen konukların olması doğaldı. Orada yaşayanlar arada sırada ortaya farelerin çıkmasını hiç yadırgamazlardı. Hele Mevhibe Hanım onların yok edilmelerine tamamen karşıydı.


^-^ KEDİLER ^-^

        * Bu arada. size hırsız kedinin masalını anlatmış mıydım?

        * Böcek bir kedi kadar büyüdüğünde...

        * Bana kırk küp et, kırk küp de su bulacaksın. 'Gak' deyince et, 'guk' deyince su vereceksin.

        * Hamarat Kediler...

        * Hele kedi, köpek bile istemeyen bir insanın, karşısında senin gibi bir fare görünce...
                                     
                                                           Okuduğum tarih: 31 Temmuz 2014


Yazar Hakkında Bilgi= Gülsün Bilgehan, Ankara'da doğdu. Çocukluğu Pembe Köşk'te geçti. İlk ve ortaöğrenimini başkentte tamamladıktan sonra Paris Siyasal Bilgiler Enstitüsü'nün Uluslararası İlişkiler Bölümü'nden mezun oldu. Küçük yaşta gazeteciliğe başladı. Çeşitli gazetelerde yazı dizileri yayımlandı. 1994 yılında ilk kitabı 'Mevhibe'yi yazdı. Bu araştırmasıyla aynı yıl İstanbul Birleşik Kadın Örgütleri tarafından ödüllendirildi. İnönü Vakfı Başkan Yardımcılığı'nı sürdürüyor. Evli ve üç çocuğu var. 

ARKA KAPAK –

Çocukluğu masallardakine benzeyen bir evde geçti: Yüksek tavanlar, gıcırdayan ahşap kapılar, ağır kadife perdeler, renkli ışıltılar saçan kristal avizeler, kocaman gümüş şamdanlar, aynalı büfeler, uzun mermer koridorlar... Evi dolduran kişiler de masal kahramanlarını aratmıyorlardı: Meydan savaşları kazanmış komutanlar, devlet kurmuş büyükler, uluslararası antlaşmalara imza atmış diplomatlar, balolarda uzun tuvaletleri ile danslar eden güzel hanımlar... İsmet İnönü'nün torunu olan ve Pembe Köşk'te büyüyen Gülsün Bilgehan bu güzel insanların gerçek hikâyelerini ve onlardan dinlediği masalları tüm çocuklar için kaleme aldı. Ders ya da öğüt vermek için anlatılmayan, sadece çocukları olağanüstü yolculuklara çıkarmayı hedefleyen masallar...


 KEYİFLİ OKUMALAR...

2 yorum: