13 Kasım 2014 Perşembe

İstanbul Kırmızısı - Ferzan Özpetek *Güz Okuma Şenliği 2014*

Sevgili Pinuccia'nın düzenlediği 'Güz Okuma Şenliği' listesinin 19. sırasındaki ikili kitap okumam tamamlandı.
Kategori dahilinde okuduğum diğer kitap paylaşımım için:

Beş Sevim Apartmanı - Mine Söğüt *Güz Okuma Şenliği 2014*


Okuma halleri fotoğraflarıma bakmak isterseniz:

Seneler önce Ferzan Özpetek'in 'Hamam' filmini sinemada izlemiş ve hiç beğenmemiştim. Sonra da filmleri ile yollarımız hiç kesişmedi.

Kitabına gelince hiç ama hiç beğenmedim. Şenlik okuma listeme eklediğim için bitirmek için zorladım kendimi. Yoksa kesin yarıda bırakırdım. Ama zaten bir önceki şenliği sekiz eksik kitapla tamamladığım için yeni bir kitabı araya sokup işimi zorlaştırmak istemedim.

Konular kopuk kopuk, yazı dili zayıf, kurgu yok...


İSTANBUL KIRMIZISI
Yazarı: Ferzan ÖZPETEK
Türü: Roman
Yayın Hakları: Can Yayınları
www.canyayinlari.com
-   1. basım: 2014, 4. basım: Şubat 2014, İstanbul (5000 adet)
İtalyanca aslından çeviren: Eren Cendey
-   139 sayfa


Kitaptan Alıntılar;

* İnsanda uçurtma olma arzusu yaratan kimi günlerin gökyüzü mavisi...

* Havaalanları vedalaşmalar ve hatta kucaklaşmalar için uygun değil; tren istasyonlarının büyüsü yok oralarda.

* Duvardaki şu çeşmeyi görüyor musunuz? Bu çeşmelerden pek çok köşede var; saray entrikalarının en büyük suç ortaklarının onlar olduğunu öğrenince şaşıracaksınız. Başka kimseye duyurmadan konuşmak isteyenler, bu çeşmelere gelir, musluğu açarmış; sözler akan suyun sesiyle örtülüverirmiş.

* En son ne zaman bir şeyi ilk kez yaptın?

^-^ KEDİLER ^-^

* ... pencereden girip divana çöreklenen kedi gibi...

                                                 Okuduğum tairh: Kasım 2014


Yazar Hakkında Bilgi=  İstanbul'da, Kalamış'ta doğdu. 1976 yılından beri Roma'da yaşıyor. 1997'de senaryosunu yazıp yönettiği Hamam ilmi Cannes Film Festivali'nde gösterildi ve büyük bir başarı elde etti. Harem Suare (1999) ve Cahil Periler'le (2001) Avrupa'nın en çok konuşulan yönetmenlerinden biri haline geldi. Karşı Pencere (2003), Kutsal Yürek (2005), Bir Ömür Yetmez (2007), Mükemmel Bir Gün (2008), Serseri Mayınlar (2010), Şahane Misafir (2012) filmleri, sanatçının bu başarısını perçinledi. 2011'de Aida ve 2012'de La Traviata operalarını yönetti. Filmleri dünyanın pek çok ülkesinde gösterilen ve birçok saygın ödül kazanan Özpetek için New York Modern Sanat Müzesi (MoMa) 2008 yılında bir retrospektif gösterim düzenlendi.

Çeviren Hakkında Bilgi=  Eren Cendey, İtalyan Lisesi ve İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü'nü bitirdi. Susanna Tamaro'nun bütün kitapları yanı sıra Italo Calvino, Cesare Pavese, Valerio Massimo Manfredi, Roberto Calasso, Dino Buzzati, Marlo Morgan, Daria Bignardi, Margaret Mazzanti ve Umbertı Eco gibi yazarların pek çok eserini Türkçe'ye kazandırdı.

ARKA KAPAK –

Ferzan Özpetek, doğup büyüdüğü şehir olan İstanbul'u yıllardır uzaktan gözlemliyor. Bu sevginin ve hüznün romanı olan İstanbul Kırmızısı, sanatçının sinema eğitimi için İtalya'ya gidişine kadarki İstanbul yaşantısından izler taşıyor. Mesafelerle ölçülebilen uzaklığın kişiyi bir şehre ait olmaktan alıkoyamayacağını, önemli olanın şehirde yaşamak değil, şehri yaşatmak olduğunu gösteriyor.

Filmleriyle tüm dünyada adından söz ettiren Ferzan Özpetek, romancılıkta da bir o kadar iddialı.



Keyifli okumalar...

1 yorum:

  1. Ben beğendim bu kitabı kendisini anlattığı için . Yazarı tanımak açısından güzeldi.

    YanıtlaSil