5 Aralık 2014 Cuma

Odamda Yolculuk - Xavier de Maistre * Güz Okuma Şenliği 2014*

Sevgili Pinuccia'nın düzenlediği 'Güz Okuma Şenliği' okumalarım ve paylaşımlarım devam ediyor. 
Listenin 21. sırası hayli kalabalık. Şöyle ki;
Şimdiye kadar hiç okumadığımız dört yazardan birer kitap okumamız gerekiyor. Yazarların ikisi Türk, ikisi yabancı, ikisi kadın, ikisi erkek olmalı. 
Kategori dahilinde okuyup paylaştığım kitaplar:

Kitap Evi - Enis Batur *Güz Okuma Şenliği 2014*


Aslında yabancı-erkek yazar kategorisinde başka bir kitap okuyacaktım ama bu kitabı o kadar merak ediyordum ki bir değişiklik yapıp 'Odamda Yolculuk'u listeme ekledim. Hatta kitabı aldığımdaki heyecanı da burada paylaşmıştım:)

Okuma halleri fotoğraflarıma bakmak isterseniz:

Okuma Halleri, Fotoğraflarla - Odamda Yolculuk / Xavier de Maistre


Poirot  



ODAMDA YOLCULUK
Yazarı: Xavier de MAISTRE
Türü: Roman
Özgün adı: Voyage autour dema chamber, 1794
Çeviren: Işık Ergüden
Yayın Hakları: Kırmızı Kedi Yayınevi
www.kirmizikedikitap.com
-   Birinci Basım: Mayıs 2014, İstanbul
-   116 sayfa



Kitaptan Alıntılar;

        * ... müzik modaya tabidir, resim değil. Atalarımızı içlendiren müzik parçaları günümüzün müzik meraklılarına gülünç gelir, vaktiyle ağlattıkları kimselerin torunlarını güldürmek için eğlenceli operalarda bunlar çalınmaktadır.
         Raffaello'nun tabloları atalarımızı etkilediği gibi bizden sonraki kuşakları da etkileyecektir.
         ... Bana resimden, ancak pek az kişiyi kapsayan bir sınıfın zevk aldığı bir sanattan söz ediyorsunuz, oysa müzik nefes alan herkesi büyüler.
         ... Resim, zevk ve duygu dışında, düşünen bir kafa gerektirir. Kafasız ve kalpsiz insanların bir kemandan, bir arptan büyüleyici sesler çıkardıkları her gün görülür.

Bence yazarın kafası karışmış:)

        * ... sözünü ettiğim tablo bir aynadır. Şu ana dek kimse onu eleştirmeyi aklından geçirmedi. Ona bakan herkes için bu ayna, tek laf edilmeyecek kusursuz bir tablodur.

        * Heyhat, çirkinliğin kendini tanıyıp aynayı kırması çok enderdir!
  
        * ... kütüphanem romanlardan oluşuyor; evet, romanlar ve birkaç seçme şair.
         Sanki yeterince derdim yokmuş gibi, binlerce hayali kişinin derdini de gönüllü olarak paylaşıyorum ve onları da kendiminkiler kadar canlı hissediyorum.
                            

                                                              Okuduğum tarih: Aralık 2014

Okumada mırk mırkk etkisi:)
Poirot 



Fender ve Gibson 


Gibson 


Yazar Hakkında Bilgi=  8 Kasım 1763'te, o dönem Sardinya Krallığı'na bağlı olan Savoie Dükalığı'nda, Chambery'de dünyaya geldi. Ailesi Savoie'nin soylularından olan de Maistre, on sekiz yaşında Sardinya Kraliyet Ordusu'na katıldı.1784'te Montgolfier balonlarına binerek gökyüzüne yükselenlerden biri oldu. Kraliyet ordusundayken 1794'te yaptığı bir düello sonucunda Torino Kalesi'ndeki odasında kırk iki günlük hapis cezası aldı ve bu süre boyunca Odamda Yolculuk'u yazdı. Fransız Devrim Ordusu tarafından Savoie'nın işgali ve Sardinya Kraliyet Ordusu'nun dağıtılmasının ardından Rus Ordusu'na katıldı. 1812'de Sen Petersburg'tan Prenses Sophie Zagraski'yle evlendi, dört çocukları oldu. Bir daha asla Fransa'ya dönmeyen de Maistre, 12 Haziran 1852'de Sen Petersburg'ta öldü. Çağdaşı Lamartine'le Floransa'da tanışan de Maistre'in, Lamartine'e ithaf ettiği şiirleri de bulunmaktadır. Diğer eserleri: Le Lepreux de la Cite d'Aoste ( Aoste Kentinin Cüzzamlıları), Expedition nocturne autour de ma chambre (Odamda Gece Seferi), Les Prisonniers du Caucase (Kafkas Mahkumları) ve La Jeune Siberienne (Genç Sibiryalı Kadın).


Çeviren Hakkında Bilgi=  Işık Ergüden, 1960 İstanbul doğumlu. Galatasaray Lisesi ve Boğaziçi Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünde okudu. Yayımlanmış 150'ye yakın çeviri kitabının çoğu Fransızcadan Türkçeye aktarılmış olup, ayrıca İngilizce ve İspanyolcadan da çeviri yapmaktadır. Deneme tarzında kaleme alınmış Sessizliğin Anarşisi ve Hapishane Çağı adlı iki kitabı, Kurşunkalemle adlı bir anlatısı, Kurgusuz ve Yaşanmamış (Kırmızı Kedi Yayınevi, 2012) adlı şiirsel denemeleri bulumaktadır.


ARKA KAPAK –

Dünyanın gizli saklı köşelerini, cennet mekânlarını ve zorlu güzergâhlarını dolaşan yolcuları şaşırtacak, genellikle küçümsenen ve göz ardı edilen bir coğrafyanın ilk gezi rehberini yazmıştır Xavier de Maistre: Odamda Yolculuk.

Çevresi otuz altı adımdan ibaret 'kocaman' odasında kırk iki günlük zorunlu bir hapse mahkûm edilen 18. yüzyıl sonu yazarlarından Xavier de Maistre, tutsaklığını ironik bir özgürlük metnine dönüştürmeyi becererek edebiyat tarihine geçmiştir. Kendisini kısıtlayan dış koşullara inat, insanın kendi bedeniyle ruhunu birbirinden ayrıştırmasının mümkün olduğunu öne sürer Maistre; ruhunu istediği her yere, görmeyi arzuladığı her türlü güzelliğe gönderebilmekle birlikte, bedeninin bu yolculukta karşılaştığı yataktan koltuğa, masadan duvarlarda asılı tablolara kadar odanın topografyasını da ayrıntılı biçimde anlatmaktan geri kalmaz.

Bir yolcunun özgürlüğünü esaret altında bile hissedebilenlerin gayet iyi anlayacağı metinlerden biridir Odamda Yolculuk.


Keyifli okumalarınız olsun ^-^

1 yorum: