10 Nisan 2015 Cuma

Mo'nun Gizemi - Gülten Dayıoğlu * Kış Okuma Şenliği 2014-2015*


Sevgili Pinuccia'nın düzenlediği 'Kış Okuma Şenliği' okuma listem burada.
21 Mart itibariyle sona erdi ve final raporum şurada.
Akabinde 'Bahar Okuma Şenliği' başladı ve okuma listem orada.

Listenin 22. sırası: Türk bir yazardan bir üçleme veya aynı seriye ait üç kitap.
Bu kategoriyi tamamlayamadım. Çünkü serinin ikinci kitabını hiç sevemedim. Çok zor bitirdim ve zaten elimde üçüncü kitap yoktu, sırası gelince alacaktım. Mo'nun Gizemi 2- Otran'ı beğenmeyince onu da almadım.
Mo'nun Gizemi nispeten biraz daha heyecanlıydı. Tabii ilk gençlik yıllarımda okumuş olsaydım belki daha etkilenir ve sevebilirdim. 

Okuma halleri fotoğraflarıma bakmak isterseniz:

Okuma Halleri, Fotoğraflarla - Mo'nun Gizemi / Gülten Dayıoğlu





MO'NUN GİZEMİ
Yazarı: Gülten Dayıoğlu
Türü: Fantastik / Bilim Kurgu
Yayın Hakları: Altın Kitaplar
www.altinkitaplar.tr
-   6. Basım / Ekim 2013
-   288 sayfa


Kitaptan Alıntılar;

        * Kitap okumayı çok severim. Yazarlığın temeli okumaktır...

        * Ben çok kitap okuyan insanın sıradışı bir kimlik geliştirdiğine yürekten inanıyorum. O tür bir kimlik edinen kişinin, yaşamı da sıradışı ve alabildiğine parlak oluyor.

        * Mo'lar:    Bir metre boyunda, balık gibi oval ve tombul bir bedeni var. Yuvarlak başının tam ortasında dokuz küçük tümsekle çevrili, yumruk kadar bir çıkıntı bulunuyor. Gözleri, yuvalarında her yöne dönebilen. ... petek göz... görüş alanları çok geniş... Denizlerin ve göğün derinliklerini açık seçik görebiliyor. Balığınkini andıran ağzı, kıkırdağımsı dolgun dudaklarla çevrili. Yüzün üzerinde, burun yok, ama iki iti burun deliği var. Boynu belirgin.
         Balığa benzeyen gövdesinin iki yanında, kanadı da andıran, yüzgeç katmanları var.
         ... en göz alıcı yanları, derileri. Mo'ların pembe eflatun karışımı derilerinden, gökkuşağı renklerinde ışıklar saçılıyor. Derinin üzeri ipeksi pullarla kaplı. Mo denizdeyken, bu pullar sertleşiyor. Karaya çıkınca, kuruyup incelerek adeta tüye dönüşüyor.
         İstediği zaman, yerçekimini yenip, göğe yükselebiliyor. 
       

^-^ KEDİLER ^-^

        * Kediyi öldüren meraktır...


- Yazım-Basım Hataları -

        * Sf/94
         ... raslantı sonucu...

        * Sf/164
         (boşluk ve kelime yok) bildiklerini...

        * Sf/265
         ... sahipleri tarafından kapışılıyorda!..

                                                                   Okuduğum tarih: Mart 2015


Yazar Hakkında Bilgi=  Gülten Dayıoğlu 1935 yılında Kütahya” nın Emet  ilçesinde doğdu. Öğrenimimin bir bölümünü  Anadolu”nun çeşitli yerlerinde yaptı. İstanbul’da Atatürk Kız Lisesini bitirdi. Bir süre  İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinde okudu. Dışardan sınavlara girerek ilkokul öğretmeni oldu. On beş yıllık hizmetten sonra 1977 yılında istifa ederek öğretmenlikten ayrıldı. Halen yoğun biçimde yazmayı sürdürmekte.

                    Yazma eylemi paralelinde, Türkiye'nin dört bir yanında , Okullar, Sivil Toplum Örgütleri , çeşitli kültür kuruluşları , Belediyeler vb. tarafından düzenlenen söyleşi  ve imza günlerine katılarak, okuyucularıyla buluşuyor.  Ülke çapında ,Eğitim Fakültelerinde  eserleri yüksek lisans ve doktora tezlerine konu olmakta.
       Roman, öykü, radyo televizyon oyunları yanında, yurtdışındaki işçi çocuklarının eğitim ve öğretim sorunları ile ülkemizdeki ilköğretim düzenini irdeleyen araştırmaları var.  1965’den beri zaman zaman bu konuları -CUMHURİYET : ( 1965-1967) ve MİLLİYET: (1967.....87..) gazetelerinde yazdı. Halen çeşitli dergilerde söyleşileri yayınlanmakta.

                     Yurtiçi ve yurtdışında katıldığı çeşitli oturumlarda, eğitim öğretim sorunları ve ÇOCUK-GENÇLİK  EDEBİYATI ile ilgili olarak ,elliyi aşkın   bildiri sundu.
                     İlkokul Üçüncü sınıfta ,öğretmeninin yazarlık yeteneğini saptamasıyla,  yazma bilinci edinmeye başladı. On beş yaşımdayken, bir öyküsü, Afyon'da yerel bir gazetede (1950) yayınlandı.  İlk kitabın  basımı, 1963 yılında gerçekleşti.BAHÇIVANIN OĞLU adıyla okuyucuya sunulan bu kitap, çocuklar için hazırlanmıştı. O zamandan bu yana (1963-2007) kesintisiz olarak , yeni baskılarla  kuşaktan kuşağa hizmet veren Yetmiş sekiz  kitap yazdı. Bu eserler, 7 -18 yaş arası , çocuk ve gençlik  düzeyine göre hazırlanmış ,öykü ve romanlarla gezi kitaplarından oluşmaktadır.  Ayrıca yayınlanmış ya da yayına hazır, yirmiyi aşkın radyo ve televizyon oyunun vardır.
                      Yazar evlidir. Yüksek öğrenimlerini tamamlayıp(Avukat)  hayata atılmış iki oğlu  ve üç  torunum vardır..  Eserlerinin bir bölümü ,çeşitli kurumlarca ödüllendirilmiştir.  Bir bölümü de yabancı dillere çevrilmiştir. 
                      Lise’de edindiği Fransızca yanında, ülkemizde ve  İngiltere’de  katıldığı dil kurslarında, orta derecede İngilizce öğrenmiştir.
http://www.gultendayioglu.com/index.php


ARKA KAPAK


Avustralya'ya gidiyordum. Uçakta, her haliyle garip ve gizemli, genç bir adamla tanıştım. Kendisi Genetik Mühendisiydi. Onunla insan kopyalama olgusu üzerine, ürperti verici konuşmalar yaptık. Daha sonra o bana, roman yazmam için, yürek hoplatıcı bir serüven aktardı. Bu serüveni, birbirlerine tutkulu bir aşkla bağlı olan, Defne ve Burç adında, liseli iki genç yaşamıştı.

Böylece her sayfasında, acaba sorusuyla insanı kuşatan, bu soluk kesici roman ortaya çıktı. Ne var ki, bu olayda aklıma takılan bazı soruların yanıtlarını, hala bulabilmiş değilim:
Yol arkadaşım Burç, gerçek bir insan mıydı?

Yoksa ben, gen teknolojisi ve canlı kopyalama yöntemiyle, laboratuvarda oluşturulmuş biriyle mi yolculuk yapmıştım?


2 yorum: