20 Ağustos 2015 Perşembe

Yarı Gölge - Uwe Timm * Yaz Okuma Şenliği 2015

Sevgili Pinuccia'nın düzenlediği 'Yaz Okuma Şenliği' okuma listeme buradan ulaşabilirsiniz.

Listenin 18. sırası: Avrupa edebiyatından üç kitap. Kitapların biri İngiliz, biri Fransız, biri Alman edebiyatından olmalı. Türk edebiyatı kapsam dışı.
Alman edebiyatı kategorisinde bu kitabı okudum.


İngiliz edebiyatı kategorisinde okuduğum kitap:

Ev Erkeği - Ad Hudler * Yaz Okuma Şenliği 2015


Fransız edebiyatı kategorisinde okuduğum kitap:


YARI GÖLGE
2009 HEINRICH BÖLL ÖDÜLÜ
Yazarı: Uwe TIMM
Özgün adı: Halbschatten, 2008
Türü: Roman
Yayın Hakları: Can Yayınları
www.canyayinlari.com
-   1. basım: Ekim 2012 (2000 adet)
Almanca aslından çeviren: Melike Öztürk
-   229 sayfa

                                         Okuduğum tarih: Ağustos 2015


Yazar Hakkında Bilgi=  Uwe Timm, 940'ta Hamburg'da doğdu. Münih ve Paris'te felsefe ve Alman dili ve edebiyatı öğrenimi gördü. 1967-1968 arası Alman Sosyalist Öğrenci Birliği'nde yer aldı. 1971'de 'Wortgruppe München'ı kurdu ve edebiyat dergisi Literarische Hefte'nin editörlerine katıldı 68 kuşağının önemli temsilcilerinden olan Uwe Timm'in, kendisinin de yer aldığı Alman öğrenci hareketini anlattığı ilk romanı Sıcak Yaz, 68 olaylarının en önemli tanıklığı olarak değerlendirildi. Timm, çağdaş Alman edebiyatında sömürgecilik sonrası akımın da temsilcisi oldu. 1978'de yayımladığı ve Namibya'da Alman sömürge savaşlarını anlattığı Morenga büyük ilgiyle karşılandı. 1981'de Warwick Üniversitesi'nde, 1991-1992'de Paderborn Üniversitesi'nde ders verdi. Ödüllü çocuk kitapları olan Timm, Darmstadt Alman Dili ve Edebiyatı Akademisi, Almanya PEN Yazarlar Birliği, Bavyera Güzel Sanatlar Akademisi ve Berlin Sanatlar Akademisi üyesidir. 2001 Baverya Güzel Sanatlar Akademisi Büyük Edebiyat Ödülü, 2001 Tukan Ödülü, 2003 Schubart Edebiyat Ödülü ile 2006 Premio Napoli ve Premio Mondello ödülleri sahibidir.

Marga vob Etzdorf Hakkında Bilgi: https://de.wikipedia.org/wiki/Marga_von_Etzdorf


Çeviren Hakkında Bilgi=  Melike Öztürk, 1974 yılında Almanya Nürnberg'de doğdu. İlkgençlik yıllarında otodidakt bir çevirmen olarak ilk ürünlerini verirkeb, 12 yıl boyunca Almanya'da gezici hemşire olarak çalıştı. 2009'da Türkiye'ye yerleşen Öztürk'ün çevirileri arasında Annemarie Schwarzenbach, İran'da Ölüm, E. W. Heine, Mozart'ı Kim Öldürdü? Haydn'ın Kafasını Kim Kesti? vardır.


 ARKA KAPAK –

Türk okurun yakından tanıdığı Alman yazar Uwe Timm, ülkesinin tarihine farklı bir açıdan ışık tuttuğu Yarıgölge'de, okuru Berlin'deki Gaziler Mezarlığı'na götürüyor. Önemli şahsiyetlerin yattığı mezarlar dile geliyor, ölüler kendilerini anlatmaya başlıyor. Almanya'nın ilk kadın pilotlarından Marga von Etzdorf da onlardan biri.

1931'de Almanya'dan Japonya'ya tek başına uçan ilk kadın pilot olarak tarihe geçen Etzdorf, büyük yankı uyandıran bu uçuştan sonra Alman diplomat ve eski savaş pilotu Christian von Dahlem'le tanışır. Birbirlerine içdünyalarını açtıkları benzersiz bir gece yaşarlar. Ancak "göklerin kızı"nın kısacık ömrü, hiç beklenmedik bir biçimde son bulacaktır.

Marga von Etzdorf'un sıradışı hayatının izlerini sürerken Alman­ya'nın adım adım İkinci Dünya Savaşı'na sürüklenişine, karanlığa gömülmeden önce "yarıgölge"ye girişine de tanıklık edecek okur.


Okuma şenliği defterime buradan bakabilirsiniz.


Okuma listem için oluşturduğum defterime de şuradan bakabilirsiniz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder