18 Ocak 2016 Pazartesi

Freud'un Kız Kardeşi / Goce Smilevski * Eskiden Okuduklarım -27-

Kitabı beğenerek ve etkilenerek okumuştum.

Okuma halleri fotoğraflarıma bakmak isterseniz:
Okuma Halleri, Fotoğraflarla - Freud'un Kız Kardeşi / Goce Smilevski





FREUD'UN KIZ KARDEŞİ

-AVRUPA BİRLİĞİ EDEBİYAT ÖDÜLÜ-
Yazarı: Goce SMILEVSKI
Özgün Adı: Sestrata na Zigmund Frojd
Türü: Roman
Yayın Hakları: Nemesis Kitap
www.nemesiskitap.com
-   1. Baskı / Ekim 2013                  2-5. Baskı / Aralık 2013
Çeviren: Levent Ademov
-   243 sayfa


 Kitaptan Alıntılar;

        * Aristoteles, kız çocuk yaratmanın babanın güçsüzlüğünün işareti olduğunu iddia ediyordu. İşte, bunu Avrupai düşüncenin temelini atanlardan biri söylüyor! Kadın cinsine olan bu nefret, küçük değişimlerle, bugüne kadar devam ediyor, Rousseau ve Schopenhauer'a kadar.

        * ... Pandora efsanesinin eski Yunan kadın düşmanları tarafından değiştirildiğini delillerle kanıtlayacağım: Pandora'yı, dünyaya bütün kötülükleri ve hastalıkları yayan ilk kadın olarak tanıtmışlar. O ilk kadındır -kadın düşmanları bütün kadınların onun gibi olduğunu iddia ediyorlar- mutsuzluğun kaynağı. Ama her zaman böyle değilmiş. Kötülüklerin ve hastalıkların taşıyıcısı Pandora masalı, efsanenin bozulmuş şeklinin bir parçasıdır. İlk haliyle efsane çok farklıdır ve adında onun izi korunmuş. Pandora 'her şeyi veren' demek: mutluluk ve iyiliklerin dağıtıcısı olarak tanrılaştırılmış, mutsuzlukların taşıyıcısı olarak değil. Anaerkil zamanlarda o , büyük tanrıça annedir, hediyeler ve mutluluk veren... Bütün kötülükler ve hastalıklar, Pandora'nın kutusundan çıkmamış elbette. O kutudan sadece insanlara sunulan hediyeler ve mutluluk çıkarmış. Sonra ise, ataerkil yapının başlamasıyla birlikte, erkekler masalı değiştirmişler. Kadın düşmanlığı Antik Çağ'da her zaman her yerde var...

        * Bir kadının kocasına karşı çıkması ve bu yüzden kocasının onu deli olarak ilan etmesi, o kadının demir parmaklıklar ardına girmesi için yeterli diye yakınıyordu... Kız kardeşlerim, anne-babanın ölümünden sonra miras istemesi, erkek kardeşleri tarafından tımarhaneye yatırılmaları için yeterli. Tımarhaneler bir sürü normal kadınla dolu.... Bir kadının yaşamının tımarhanede son bulması için, baba, eş, erkek kardeş, oğlu tarafından, kendi ve diğerleri için tehlikeli olduğu suçlamasına maruz kalması yeterli.

        * Paris'teki Salpeteriye'de nasıl olduğunu biliyor musunuz? Yerdeki döşeklerde uyuyorlar. Hastaları odalara kapatıp dışarı çıkmalarına izin vermiyorlar. Tuvalet ihtiyaçlarını odanın ortasında gideriyorlar, yerlerde duvarlarda her yerde pislik var. Tabii ki o pislik de çok değil, çünkü ölmemeleri kadar onlara yemek veriyorlar -ki gerektiği kadar yemek verseler bile korkunç koku içinde hayatta kalmalarına yetecek olandan daha fazla yemek yiyebilirler mi? Haftada bir odalarındaki pisliği temizliyorlar.

        * O çaresizlik duygusu kurşun gibi ağır oluyordu.

        * Boşlukla konuşmak. Anlamsıza anlam katmak demekti; dünya her zaman göz göze bakıp boş konuşmalar yapan insanlarla doluydu.



- Yazım-Basım Hatası -

        * Sf/ 72
         ... tutmaya çalışırak.

                                                                           ŞUBAT 2014


Yazar Hakkında Bilgi=  http://gocesmilevski.com/


ARKA KAPAK –

Bağlayıcı olması beklenir kardeşliğin. Öyle umulur. Kardeşler birbirlerine borçludur ya; bir soluk, bir omuz, bir teselli...

Yine de düşünceler karmaşıklaşınca zihinde, unutulabilir borçlu addedildiğimiz görevler.

Bu kitap, dünyaca ünlü psikanalist Sigmund Freud'un ve onun dört kız kardeşinin gerçekte de yaşanmış sarsıcı öykülerini anlatmaktadır. Freud, İkinci Dünya Savaşı döneminde Viyana'ya girmek üzere olan Hitler'in yaratacağı yıkımdan kurtarılmak için Londra'ya götürülür. Ona Londra'ya geçmesi için yardım eden kimseler, yanına almak istediği insanların isimlerini bir liste haline getirmesini isterler. Freud o listeyi hazırlar. Eşi ve çocukları dışında eşinin ailesi, doktoru, doktorunun ailesi, hizmetçileri, hatta küçük köpeği bile vardır listede. Ancak dört kız kardeşi yoktur.

Freud'un seçimi kardeşlerinin kaderini nasıl şekillendirecektir?

O karanlık günlerde verilen bir sınavdır belki de yaşananlar; kardeşlikle ilgili bir sınav. Belki de bir iç savaş; galibi de mağlubu da belli olmayan...

"Nefis bir roman... Beni böylesine etkileyen başka bir kitap hatırlamıyorum."
-Vesna Mojsova-Cepiısevska (Makedonya)-

"Ustaca ve çarpıcı."
-Knack (Belçika)-

"Smilevski değişik ve ayırt edici tarzıyla, iç yaşamımıza ve fikir dünyamıza güzel bir bakış açısı getiriyor."
-Boek (Hollanda)-

"José Saramago gibi kuvvetli, çok yönlü ve detaycı bir yazar."
-La Repubblica Gazetesi (İtalya)-


1 yorum:

  1. ben de yeni bitirdim ve çok severek okudum bu kitabı.
    yakında ben de yazacağım..

    YanıtlaSil