14 Ocak 2016 Perşembe

Kalanlar / Tezer Özlü * Eskiden Okuduklarım -17-

Tezer Özlü ile ilgili paylaşımlarıma göz atmak isterseniz:
Her Şeyin Sonundayım - Tezer Özlü, Ferit Edgü Mektuplaşmaları

Tezer Özlü'ye Armağan - Sezer Duru



KALANLAR
Yazarı: Tezer Özlü
Yayın Hakları: Yapı Kredi Yayınları
www.ykykultur.com.tr
-   1. Baskı: 1990 (Ada Yayınları)   YKY'de 1. Baskı, Nisan 1995        
12. Baskı: İstanbul, Nisan 2013
Çeviren: Bu kitaptaki metinlerin birçoğu Almanca yazılmış ve Sezer Duru tarafından Türkçe'ye çevrilmiştir.
-   75 sayfa


 Kitaptan Alıntılar;

        * Ben dışarıya bakan pencereyim.

        * İnsanın başkalarına söyledikleri duymak istedikleridir. Yazdıkları, okumak istedikleridir. Sevmesi, sevilmeyi istediği biçimdedir.

        * Bittim, yaşamımı kapattım.

        * Sözcüklerle yaşamın derinliğini vermeye olanak yok. Çünkü sözcüklerde rüzgar ne kadar esebilir? Sözcüklerden nasıl bir güneş doğabilir? Sözcükler açık bir pencere önüne büyük yağmur taneleri olarak yağıp, insanı derin uykusundan uyandırıp mutlu kılabilir mi? Sözcüklerde yağmur ıslaklığı var mı? 


^-^ KEDİLER ^-^

        * Yokuşun merdivenlerinde bir kedi onu karşılıyor. Torbadan çıkardığı ciğer parçalarını ona veriyor.

        * Eliyle bir tavuk ciğeri atıyor kedinin önüne.

        * Oturduğu tahta evin önünde onu en çok kediler bekliyordu.

                                                                           KASIM 2013


Yazar Hakkında Bilgi=  Tezer Özlü (d. 10 Eylül 1943SimavKütahya - ö. 18 Şubat 1986Zürihİsviçre), Türk yazar. Özellikle Çocukluğun Soğuk Gecelerive Yaşamın Ucuna Yolculuk olmak üzere az sayıda kitabıyla tanınır. Yazar Demir Özlü ile yazar ve çevirmen Sezer Duru'nun kardeşidir.
Simav'da doğdu. Çocukluğu anne babasının görev yaptığı SimavÖdemiş ve Gerede'de geçti. İstanbul'a on yaşındayken geldi.Avusturya Kız Lisesi'ne gitti; ancak mezun olmadı. 1961'de yurt dışına çıktı. 1962 - 1963 yıllarında otostopla Avrupa'yı gezdi. Paris'te tanıştığı tiyatrocu ve yazar Güner Sümer'le 1964 yılında evlendi. Birlikte Ankara'ya yerleştiler. Sümer'in AST'ta çalıştığı bu dönemde Özlü Almanca çevirmenlik yaptı. AST'ta 1963-64 sezonunda Sümer'in yönettiği Brendan Behan'ın Gizli Ordu oyununda oynadı. Sümer'den ayrılarak İstanbul'a yerleşti. Geçirdiği rahatsızlık nedeniyle kesintili olarak 1967 - 1972 yılları arasında İstanbul'da farklı hastanelerin psikiyatri kliniklerinde kaldı. Çocukluğundan başlayarak yaşadıklarını ve klinikte kaldığı bu dönemleri Çocukluğun Soğuk Geceleri kitabında yazdı. 1968 yılında yönetmen Erden Kıral'la evlendi. Bu evlilikten 1973'te kızı Deniz doğdu. Bir burs alarak 1981'de Berlin' e gitti. Bu arada Kıral'dan ayrıldı. Kanada'da yaşayan İsviçre asıllı sanatçı Hans Peter Marti ile tanıştı ve 1984'te Marti'yle evlenerek Zürih'e yerleşti.[1] Göğüs kanseri nedeniyle 1986'nın 18 Şubat'ında burada öldü. Mezarı Aşiyan Mezarlığı'ndadır. Özlü, eski eşi Erden Kıral'ın Yol filminin çekimi döneminde yaşananları anlattığı filmi Yolda'da Yelda Reynaud tarafından canlandırıldı.
İlk kitabı 1963'ten itibaren dergilerde yayımlanan öykülerinden oluşan Eski Bahçe'dir. Kitap ilk kez 1978'de basıldı. 1980'de ilk romanı olan Çocukluğun Soğuk Geceleri yayımlandı. Kendisini derinden etkilemiş üç yazar olan SvevoKafka ve Pavese'nin izinden giderek yazdığı ikinci romanı 1983'te Auf den Spuren eines Selbstmords (Bir İntiharın İzinde) adıyla yayımlandı. 1983 Marburg Yazın Ödülü'nü kazanan kitap, yazar tarfından Yaşamın Ucuna Yolculuk adıyla Türkçe olarak bir anlamda yeniden yazıldı ve bu haliyle 1984'te basıldı. İlk öykü kitabı Eski Bahçe ölümünün ardından, daha sonra yazdığı öykülerle birlikte Eski Bahçe - Eski Sevgi 1987'de okurla buluştu. Gergedan Dergisi 13. sayısında yazar anısına bir "fotobiyografi" yayımladı. Günce ve anlatılarından bazı parçalar ise Kalanlar (1990) adlı küçük bir kitapçıkta bir araya getirildi. Bu kitapta yer alan çoğuAlmanca yazılmış metinler, Sezer Duru tarafından Türkçeye çevrildi. Özlü'nün yayımlanmamış senaryosu Zaman Dışı Yaşam da 1993'ten itibaren yazarın tüm yapıtlarını yayımlayan YKY tarafından basıldı. Bu seride, yazarın dostu Leyla Erbil'e yazdığı mektuplardan oluşan Tezer Özlü’den Leyla Erbil’e Mektuplar (1995) da bulunmaktadır.
http://tr.wikipedia.org/wiki/Tezer_%C3%96zl%C3%BC


Çeviren Hakkında Bilgi= Sezer Duru (d. 1942), Türk yazar ve çevirmen. Demir Özlü ile Tezer Özlü'nün kardeşi, Orhan Duru'nun eşidir.
1962'de Avusturya Lisesi'ni bitirdi. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji bölümünden mezun oldu. Yazar Orhan Duru'yla evlendi. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Alman Dili ve Edebiyatı bölümünü bitirmesinin ardından Latince, Yunan ve Roma Edebiyatı bölümlerinde okudu. İstanbul'da Goethe Enstitüsü'nde çalıştı. Türk yazar ve ozanların eserlerini Akzente ve Orte gibi dergilerde yayımlanmak üzere Almanca'ya çevirdi. ZDF ve ARD gibi Alman TV kanallarında 25 yıl boyunca muhabirlik yaptı.Max FrischHeinrich BöllSiegfried LenzJerzy Stefan StawinkleyHans Magnus EnzensbergerBertolt BrechtThomas BernhardGustav Meyrink eserlerini Almanca'dan Türkçeye; Ferit EdgüDemir Özlü ve Başar Sabuncu ise eserlerini Türkçeden Almanca'ya çevirdiği yazarlar arasındadır. Ayrıca Orhan Duru'yla birlikte yazar Oğuz Halûk Alplaçin'in (Hayalet Oğuz) hayatı üzerine O Pera’daki Hayalet kitabını hazırladı.
 İkinci Frankfurt Edebiyat Bienali'nde dördüncü kez verilen Deka-Bank Alman Edebiyatı ve Bilimini Teşvik Ödülü'nün sahibi oldu. Ödüle gerekçe olarak, Duru'nun çevirileriyle Almanya - Türkiye arasındaki edebiyat alışverişine ve iki ülke toplumu arasında oluşması amaçlanan anlayış ve paylaşıma katkıda bulunması gösterildi.  Yazar bu ödül dolayısıyla ertesi yıl ödül jürisinde yer aldı. Sezer Duru, ayrıca PEN üyesidir.
 http://tr.wikipedia.org/wiki/Sezer_Duru


Keyifli okumalarınız olsun.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder