26 Ağustos 2016 Cuma

Süper İyi Günler / Mark Haddon

Otizmli bir çocuğun dilinden yazılmış etkileyici bir kitap. Hayatı Christopher'in gözleriyle görüp onun bakış açısıyla algılıyorsunuz.

Kitap 2003 yılında Whitbread 'Yılın Romanı' ve 'Yılın Kitabı' ödüllerini almış.


Okuma halleri fotoğraflarıma bakmak isterseniz:

Okuma Halleri, Fotoğraflarla - Süper İyi Günler / Mark Haddon



SÜPER İYİ GÜNLER
Ya Da Boone'un Sıradışı Hayatı
Yazarı: Mark HADDON
Türü: Roman
Yayın Hakları: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
-   1. Basım: Nisan 2004                 5. Basım: Nisan 2015
Çeviri: Övgü İçten
-   289 sayfa


 Kitaptan Alıntılar;

        * ... köpekler yalan söyleyemezler çünkü konuşamazlar.

        * ... peş peşe 4 kırmızı arabanın İyi Bir Gün, peş peşe 3 kırmızı arabanın İyi Sayılabilir Bir Gün, ve peş peşe 5 kırmızı arabanın Süper İyi Bir Gün olduğu...
         (Otobüsle okula giderken peş peşe 4 kırmızı araba gördüm ve bunun anlamı o günün İyi Bir Gün olacağıydı.)
         ...
         5 kırmızı araba gördüm ve bu, o günün Süper İyi Bir Gün olduğu anlamına geliyordu ve özel bir şeyin olacağını biliyordum.

        * İnsanlar sürekli kuralları çiğniyorlar. Örneğin, babam hız sınırı saatte 45 km olan yerlerde 45 km üzerinde gidiyor ve bazen içkili araba kullanıyor ve çoğu zaman kamyonetini kullanırken emniyet kemerini takmıyor. Ve İncil'de 'Öldürmeyeceksin,' yazıyor ama Haçlı Seferleri'nde ve 2. Dünya Savaşı'nda ve Körfez Savaşı'nda Hıristiyanlar bir sürü insan öldürmüş.

        * Sevgili Christopher,
         ...
         Ve sana tren tarifelerinden bahsettiğimizi ve senin de bir tarife hazırlayıp, saatini yanına koyup trenleri vaktinde çalıştırdığını hatırlıyor musun? ... / Annen

        * ... polisin şikayet edilmediği sürece insanları küçük suçlar yüzünden tutuklamayacağını söyledi ve bir köpeği öldürmek sadece küçük bir suçtu.


^-^ KEDİLER ^-^

        * ... bir kediyi kovalayan köpeklerim koştuğu gibi.

        * ... kedilere taş atmanın eğlenceli bir şey olduğunu düşünüyorlar.

        * Ama bazı şeylerin nedeni soğuk kışlar ya da kediler ya da balıkçıllar değildir.

        * ... kediyi kovalar.

        * Bir an süt dökmüş kedi gibidir, yere yatır karnını okşa.

        * ... kedileri veterinere götürmek için kullanılan kutular...


- Yazım-Basım Hataları -

        * Sf/ 93
         ... Kaptan?' dedi
         (nokta yok!)

        * Sf/ 156
         ...omzuma dokudu...

                                                                           Temmuz 2016


ARKA KAPAK –

İnsanlar kafamı karıştırıyor.
Bunun iki temel nedeni var.
İlk neden, insanların hiç kelime kullanmadan bir sürü şey söylemeleri. Siobhan, tek kaşını kaldırmanın bir sürü anlama gelebileceğini söylüyor. (...) Bu komik bir kitap olmayacak. Espri yapmasını bilmiyorum çünkü onları anlamıyorum.

Esrarengiz bir cinayet ve bu cinayeti aydınlatmaya çalışan, dünyanın en dikkatli dedektifi: Christopher John Francis Boone. 15 yaşındaki dedektifimiz, yaşadığı sokaktan öteye tek başına hiç gitmemiş ama astronot olmak istiyor, dünya üzerindeki bütün ülkeleri ve onların başkentlerini sayabiliyor bir de 7.507'ye kadar bütün asal sayıları...

Başından sonuna kadar sürükleyici bir tema çerçevesinde yazılmış olması nedeniyle benzerlerinden farklı olan bu kitabın otizm gibi anlaşılması çok zor ve ciddi bir sorunla karşı karşıya kalan ailelerin çocukların daha iyi anlamalarında büyük fayda sağlayacağına inanıyorum.

- Prof. Dr. Barış Korkmaz-

Mark Haddon, 1962 yılında İngiltere’de doğdu. Oxford Üniversitesi’nde İngiliz Dili ve Edebiyatı eğitimi aldıktan sonra zihinsel ve bedensel engeli olan çeşitli yaş gruplarındaki insanlar üzerinde çalışmalar yaptı. Yazarlığın yanı sıra senaryo yazan ve illüstratör de olan Haddon’ın ilk kitabı 1987 yılında yayımlandı. O günden bu yana aralarında Nestle Smarties ödülüne aday gösterilen The Real Porky Philips’in de olduğu çok sayıda çocuk kitabı yazdı. Yazarın yetişkinler için ilk kitabı olan Süper İyi Günler ya da Christopher Boon’un Sıradışı Hayatı, 2003 yılında Vhitbread “Yılın Romanı” ve “Yılın Kitabı” ödüllerini aldı. Haddon halen Oxford’da yaşamakta ve Oxford Üniversitesi’nde yaratıcı yazım dersi vermekte.


1 yorum: