13 Aralık 2016 Salı

Küre - Murathan Mungan

Murathan Mungan bu kitabın oluşum süreci için demiş ki;
'Bu kitap fikri bana Şairin Romanı'nı yazarken geldi. Bir anlamda şiir sanatı üzerine olan bu romanın kahramanlarının ağzına söz yazarken, romanda kullandığım malzemeyle kardeş, ama ondan tamamen bağımsız kimi notlar çıkmaya başladı ortaya. Bunun üzerine şiir sanatı üzerine görüşlerimi, düşündüklerimi belki dağınık düzen, ama derli toplu biçimde bir araya getirerek yayımlamanın zamanı geldiğine karar verdim.'
Neden bunu yazımın en başına ekledim. Çünkü 'Şairin Romanı' bunca yıldır okuduğum kitapların içinde beni en etkileyen kitapların başında gelir. Oldukça şiirsel bir dili olan Şairin Romanı karakterleri ve konusuyla da benim en değerlilerimden...
Şairin Romanı paylaşımıma buradan ulaşabilirsiniz.


Murathan Mungan'ın hepsini olmasa da hatırı sayılır miktarda eserlerini okudum. 
Murathan Mungan benim için en çok 'Şairin Romanı'dır. Ve biraz da 'Üç Aynalı Kırk Oda'dır.
Hani bazı okurlar sevdikleri yazarlar için derler ya 'ne yazsa okurum' diye. Ben sevdiğim yazarların çıkan her kitabını alırım ama beğenmezsem okumadığım da olur. Hani illa kendimi şartlamam sevdiğim yazarın her yazdığını da sevmeliyim diye...
Mesela Murathan Mungan'ın 'Yüksek Topuklar' romanı bana en uzak kitabıdır. Ama bir 'Şairin Romanı' da biriciğimdir:)


Küre'nin, Şairin Romanı ve şiirle olan bağı, kapak tasarımının maviliği ve güzelliği beni ilk başta duygusal olarak mutlu etti zaten. Şiir sevdalısı herkesin de keyifle okuyacağını düşüyorum.


Okuma halleri fotoğraflarıma bakmak isterseniz:


KÜRE
Yazarı: Murathan MUNGAN
Türü: Deneme
Yayın Hakları: Metis Yayınları
-   İlk Basım: Ekim 2016       İkinci Basım: Ekim 2016
Kapak Tasarımı: Semih Sökmen
Kapak Fotoğrafı: Doğu Gelinciği

İlk kadın fotoğrafçı olarak kabul edilen Anna Atkins'in 1853 tarihli, cyanotip ya da mavibaskısı (Victoria and Albert Müzesi, Londra).
-   114 sayfa


 Kitaptan Alıntılar;

        * Şiir tereddütleri olanların sanatıdır.

        * Şair olmak, şair kalmak zor ama, kolay 'iyi okur' da olunmuyor.

        * Perisi tarafından terk edilmiş nicesinin yazmayı aynı ısrarla sürdürdüğüne bakılırsa, belki de edebiyat türleri içinde en çok karşılıksız aşk barındıranı şiirdir. Ortalıktaki bu kadar çok şair ve bu kadar az şiirin başka bir açıklaması olabilir mi?

        * Güttüğü iki keçi, ıslığı dağı taşı tuttu!

        * Şiir, düzyazıdan farklı olarak sinirsel uyarıcıları beyinde farklı biçimde devreye sokar; bildik, tanıdık sözcüklerin şiirde karşımıza çıktıklarındaki anlam gecikmesinin yol açtığı durumun röntgen gerektirdiğini bildirir. Şiiri, düzyazıyı okuyan gözlerinizle okuduğunuzda şiirin size kendini göstermemesi bu nedenledir.

        * 'ŞİİRİYET' sözünün nicedir ortadan kalkmış olması, günümüz şiirini bir 'mesele'si olamaz mı; gözden kaçırdığı, üzerinde düşünmeye gerek duymadığı önemli bir meselesi...
         Öte yandan 'şiiriyet' dediğim anda, bazılarının bundan 'şairanelik' anlamı çıkaracakları olasılığını düşünmek bile iç sıkmaya yetiyor.

        * Küreye benzer şiir. Kendi yasaları içinde ışıyan kristal. Belki de şiir için ilk kamaşma. Kristali görme arzusudur şiir. Işığın yasalarını, aydınlattıklarını anlama arzusu. Bu yüzden belki de küreye benzer şiir.
         Öte yandan: Sizin yazdığınız, okurun küresinde nasıl görünür?

        * Kalbimin gizli aruzuyla dinlediğim kainat: şiirin uykusuna yattığım Divan. Kendimdeki kadim.

        * T. S. Eliot, 'Sözcükler sustuğu halde anlamın sürmesi,' diye tanımlar şiiri.

        * Ay tutulsun isterim şiirlerimden. Ben yazdıkça mevsimler içinden geçsin; hayat anlam, zaman kıymet bilsin isterim.

                                                                           Kasım 2016


Yazar Hakkında Bilgi=  21 Nisan 1955 Istanbul doğumlu. Mardin'li. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Tiyatro Bölümü'nü bitirdi. İlkin çeşitli dergi ve gazetelerde yazıları ve şiirleriyle görünen yazarın ilk kitabı 1980'de yayımlanan Mahmud ile Yezida'dır. Daha çok şiirleri, hikâyeleri, roman ve oyunlarıyla tanınan Murathan Mungan aynı zamanda radyo oyunu, film senaryosu, şarkı sözü yazdı. Çeşitli alanlara dağılmış yirmi yıllık çalışmalarından yaptığı özel bir seçmeyi Murathan '95'te topladı. Dünya edebiyatından öyküleri, denemeleri bir araya getirdiği seçkiler hazırladı; çeşitli yazı ve denemelerini kitaplaştırdı. 2000 öncesinde çıkardığı tüm şiir kitaplarını içeren 13+1 toplamından sonra 2002 yılında yedi öykünün yedi kitapçık olarak bir kutu içinde yer aldığı 7 Mühür'ü yayımladı.
2005'te, "ellinci yaşı" için hazırlanmış özel bir basım olarak yayımlanan Elli Parça, Mungan'ın ileride kitap olarak yayımlanacak dosyalarından farklı türlerde parçalar içeriyordu. Değişik kitaplarından seçtiği şiir ve öykülerini Doğduğum Yüzyıla VedaDoğu Sarayı gibi her biri ayrı bir bağlam gözetilerek hazırlanmış seçkilerde topladı. Kürtçeye çevrilen şiirlerini bir araya getirenLi Rojhilatê Dilê Min / Kalbimin Doğusundakitabı Türkçe-Kürtçe olarak çift dilde basıldı. Büyümenin Türkçe TarihiBir Dersim Hikâyesi gibi çeşitli yazarların katkılarıyla biçimlenen bağlamsal seçkiler hazırladı.

Metis Yayınları, yazarın kitaplaştırdığı bütün çalışmaları bir külliyat olarak yayımlamaktadır.


ARKA KAPAK –

küre
Poetika Yazıları Mavi Kitap

"Şiir sanatı üzerine görüşlerimi içeren poetik kitapçıklar dizisinin ilk kitabı… Şiirin tükenmez kıvılcım ocağından aklımın payına düşenleri paylaşmak istedim. Bunun için de birçok düşünce ve deneme kitabının vazgeçilmezi olan 'fragman'lar biçiminde ilerleyen bir tarzı tercih ettim.".
- Murathan Mungan


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder