6 Şubat 2017 Pazartesi

Ruhlar Pipo İçmez - Rafet Elçi

Rafet Elçi'den okuduğum üçüncü roman 'Ruhlar Pipo İçmez' ismiyle oldukça ilgimi çekmişti.
Rafet Elçi benim için özel bir yazar. Çünkü yazarla tanışma kitabım olan 'Şair' son yıllarda okuduğum en etkileyici roman. Buradan kitapla ilgili paylaşımıma ulaşabilirsiniz. Benim okuma zevkimle benzer okumalar yapan herkesegönül rahatlığıyla gözüm kapalı tavsiye edebileceğim bir kitap Şair
Şair kitabının referansıyla yazarın tüm kitaplarını okumam lazım düşüncesiyle bir heves sarmıştı beni. Derken o dönem Instagram üzerinden bir çekilişle 'Platon'un Aşkı' kitabı hediye ediliyordu. Artık nasıl istemişsem bana çıktı:) Şuradan kitapla ilgili yorumuma ulaşabilirsiniz.
Ne zamandır Rafet Elçi okumadığımı düşününce alışverişime bir kitabını eklemeye karar verdim ve ilk cümlemde belirttiğim gibi ismiyle ilgimi çeken 'Ruhlar Pipo İçmez'de karar kıldım.
Kitap konu itibariyle güzel, akıcı da diyebilirim. Ama maalesef Şair romanındaki şiirselliği, etkileyiciliği, kurguyu okuduğum iki kitabında bulamadım. Şair çok başka bir kitap. O yüzden beklentim hep yüksek oluyor ve okumalarımdaki heyecan hep beklentimin altında kalıyor. Yoksa belki ilk bu romanı okumuş olsam daha farklı düşünebilirdim.


Okuma halleri fotoğraflarıma bakmak isterseniz:

Okuma Halleri, Fotoğraflarla - Ruhlar Pipo İçmez / Rafet Elçi




RUHLAR PİPO İÇMEZ
Yazarı: Rafet ELÇİ
Türü: Roman
Yayın Hakları: Fanus Kitap
-   İstanbul Mart, 2013
Kapak Tasarımı: Abdulkadir Kibar

-   118 sayfa


 Kitaptan Alıntılar;

        * Tepki, refleksin karşılığı olarak girmiştir dilimize. Reflekse şuursuzca yapılan bir harekettir. Bu yüzden olumlu tepki diye bir şey yoktur.

        * Ben gözsüz gözyaşları döküyordum.

        * Denizin de, gece gibi acıları göğsüne çekme kabiliyeti vardır, bu yüzden denizin derinlikleri de gecedir.

        * İşte ölüm böyle bir şeydir. Uykunun içinde uyumak...
         Yani hayat gerçek değil mi?
         Bunu anlamanın tek bir yolu vardır.
         Nedir?
         Ölmek. Ancak öldüğünüz zaman gerçekten yaşayıp yaşamadığınızı anlayabilirsiniz.


^-^ KEDİLER ^-^

        * Selma bir kedi gibi tatlı sesler çıkararak kımıldadı.

        * Toprağın üzerinde sert geçişlerle uçtuğumda köpekler, kediler dehşetle haykırıyor...


 - Yazım-Basım Hataları-

        * Sf/ 15
         ... direk olarak konuya girmeye karar verdim.

        * Son satırlar silik basım (çoğu sayfada bu şekilde)-
         Sf/ 29, 31, 61, 63

        * Sf/ 67
         ... anlım hizasından...

        * Sf/ 77
         Şu yanan anlımı okşa.

        * SF7 106, 108 sayfa basımı hatalı...


                                                                  Ocak 2017


Yazar Hakkında Bilgi=  20 Kasım 1979'da Bayburt'ta doğdu. Kendi kendini yetiştirme yolunu seçti. Liseyi bitirdiğinde bütün roman klasiklerini okumuş, batı felsefesi ile tanışmış ve Türk tarihine alaka duymaya başlamıştı. Üniversiteyi de bir çeşit mecburiyet olarak tamamladığında basılmış üç kitabı ve devam etmekte olan projeleri vardı. İş hayatına atıldığında da onu okumaya ve yazmaya zorlayan 'iç mecburiyetin' sesini susturamamıştı. Her şeyi bir tarafa bırakıp yazmaya devam etti. Bugün (2012) beş romanı, iki şiir kitabı ve bir de tarih çalışması yayınlanmış durumda. Kahramanlarında bu 'mecburiyet' düşüncesinin derin izleri görünür. Kanayan Kafesler'deki 'Kafesler' insanı hayat karşısında çok zaman kendine zarar verecek bir tavır içinde bulunmaya zorlayan 'mecburiyetler'dir. Bu anlayışa göre soylu bir ruhun seçme şansı yoktur. Ondan gözüken anlaşılmaz tavır bir tercihin, değil bir mecburiyetin eseridir. Zira başka türlü davranması imkan dışındadır. Şair romanının iki unutulmaz karakteri olan Zeyd ve Tuleyle'nin gösterdikleri tavrı da bu şekilde okumak mümkündür. Son romanı Ahrar'ın bir diğer adı da bu yüzden 'Mecburlar Yolu'dur.
Yayınlanmış Eserleri
2003 Kemiğe Dayanmış Yaralar - Şiir
2003 Kalbimdeki Monarşi - Roman
2004 Kanayan Kafesler - Roman
2009 Ruhlar Pipo İçmez - Roman
2011 Şair - Roman


ARKA KAPAK –

Rüyalara tesirde bulunarak ikinci bir hayat meydana getirmeye çalışan ve bunu başarınca ‘‘Gerçek Hayat’’ın da değişeceğine inanan genç bir psikoloğun rüyalar ülkesine yaptığı seyahat.

Ölmüş bir şairin kendisi gibi uyuyan altı insanın rüyalarını yöneterek meydana getirdiği hayal şehir… Genç psikoloğun farkında olmadan bu hayal şehirde yaşamaya başlaması…

Mezarlıklardan uykulara, uykulardan mezarlıklara bir rüya çemberinin içinde gidip gelen bir arayış… Simetri hastası iki rüya dedektifinin rüya çemberini kırıp zaman çemberini keşfi…

Gerçeğin yeniden inşası…


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder