7 Nisan 2017 Cuma

Orman Kitabı - Rudyard Kipling

Kipling'le tanışma kitabı olarak 'Orman Kitabı'nı seçmemdeki neden dünyayı, doğanın ve hayvanların algısıyla okuyacak olmamdı.
Zengin bir ahaliye sahip: Kurt, maymun, fil, fare, yılan, insan, fok, ayı, kaplan, çakal, kuş...
Son hikaye hariç her birini keyif alarak okudum.



Kitapta beş hikaye ve hikaye aralarında da bir-iki sayfalık şiir veya şarkı diye nitelendirebileceğimiz aralar var.
İlk hikaye bir kurt ailesiyle büyüyen bir insan yavrusunun hikayesi. Kurt, çakal, ayı, kuş, maymun çoğunluğunda orman hikayesi...
İkinci hikaye fokların hikayesi... 
Üçüncü hikaye firavun faresiyle yılanın hesaplaşması...
Dördüncü hikaye fillerin dansı...
Beşinci ve son hikaye ise benim biraz sıkılarak okuduğum kapanış hikayesi, katırlar, atlar...


Okuma halleri fotoğraflarıma bakmak isterseniz:

Okuma Halleri, Fotoğraflarla * Orman Kitabı / Rudyard Kipling




ORMAN KİTABI
Yazarı: Rudyard Kipling
Orijinal Adı: The Jungle Book
Türü: Öykü
Yayın Hakları: İthaki Yayınları
-   1. Baskı, Şubat 2016, İstanbul
Kapak Tasarımı: Şükrü Karakoç
Çeviri: Gökçe Yavaş
-   183 sayfa


        ^-^ KEDİLER ^-^

        * Yanmış orman kedisi, git şimdi!

        * ... pisi balıklarını...

        * Sonra kedi gibi sıçradı...

        * Kürkü ve kuyruğuyla küçük bir kedi gibiydi...

                                                                           Mart 2017


Yazar Hakkında Bilgi=  Joseph Rudyard Kipling (d. 30 Aralık 1865BombayHindistan – ö.18 Ocak 1936Londra), İngiliz şairroman ve hikâye yazarı.
Altı yaşına geldiği zaman, Hindistan’ın ikliminin İngiliz çocuklarının sağlığına iyi gelmeyeceğini düşünen anne ve babası onu İngiltere’de yaşayan bir ailenin yanına gönderdi.
Küçük Kipling'in bu ailenin yanında geçirdiği altı yıl, bedensel ve zihinsel baskılarla doluydu. Sonunda gerçek anne ve babası onu bu eziyetli yaşamdan kurtarıp, Devon'daki bir yatılı okula gönderdi.
İlk tahsilini İngiltere'de yaptıktan sonra Hindistan'a döndü. Lahor'da gazeteciliğe başlayıp, genç yaşta yazıları ile kendini kabul ettirdi. 1889'da İngiltere'ye dönüp Londra'ya yerleşti. İngiliz dilini ustalıkla kullanması, Hindistan'daki hayatı yazılarında konu alması, romantizmle, realizmi birleştirmeyi başarması ona 1907 yılındaki Nobel Edebiyat Ödülünü kazandırdı. İki kez şövalyelik ödülüne layık görüldüğü halde kabul etmedi.
Kipling çocuklar için birçok kitap yazdı. Tüm yazılarında hayata ve insanlara duyduğu bağlılık ve hayranlığı hissettirmeyi bildi. Yarattığı tiplemeler ve öyküler sayesinde, insan yaşamının en derin öğelerini bir portre gibi betimlemeyi başardı.
'Cengel Kitabı' ilk kez 1894 yılında yayımlandı. Bir yıl sonra da öykünün devamı geldi. Bu kitaplar Maugli'nin tiplemesini ve maceralarını günümüze değin en güzel şekilde taşıyan örnekler olarak kabul edilir.
Fil Tomai, Ayı Balo, Kara Panter Bagera, Kaplan Sirhan ve Hint Faresi Riki-Tiki-Tavi unutulmaz tiplemelerinden birkaçıdır.
Şiir ve romanlarının yanında zamanın en usta hikâyecisi olarak tanınan Kipling, küçük hikâye sanatını çok iyi biliyordu. Hayatını yazı yazmakla geçiren İngiliz hikâyecisi 1936 yılında Londra'da öldü.


ARKA KAPAK –

Ben ormanda doğdum. Orman Kanunu'na uydum ve aramızda pençesinden diken çıkarmadığım tek kurt yoktur. Tabii onlar benim kardeşlerim!


1 yorum:

  1. Çocukların da seveceği bir kitap gibi, bunu alayım ben...

    YanıtlaSil