14 Nisan 2017 Cuma

Tutsak Edilmiş Akıl

MonoKL Edebiyat'tan yeni bir baskı daha...

Nobel Ödüllü Polonyalı yazar, şair Czeslaw Milosz'un 'Tutsak Edilmiş Akıl' kitabı uzun zamandır tükenmiş baskısıyla kitabı okumak isteyenleri tüketiyordu:) @monoklkitap bu önemli eseri, Osman Fırat Baş çevirisiyle tekrar bizlere kazandırdı 🍀
İlk fırsatta okuyup paylaşacağım.



Yazar Hakkında Bilgi=  Czesław Miłosz (d. 30 Haziran 1911 - ö. 14 Ağustos 2004Polonyalı şair ve deneme yazarı. 1980 yılında Nobel Edebiyat Ödülü'ne Kaliforniya'da otururken lâyık görüldü. Hayatının son günlerini Krakov, Polonya'da geçirmiş ve oradaki evinde hayatını kaybetmiştir.
ŠeteniaiLitvanya doğumludur. Polonya'nın seçkin sınıf ailerinden birinden gelmiştir. Vilnius Üniversitesi'nde hukuk okumuştur. Bolşevik İhtilali sıralarında çocukluğunun bir kısmını Rusya'da geçirmiştir.


ARKA KAPAK –

Dünya Edebiyatının En Büyük Yazarlarından Czeslaw Milosz’dan Bir Başucu Kitabı:
“Tutsak Edilmiş Akıl” - 1980 Nobel Edebiyat Ödülü Baskıya, Tek Tip Topluma, Korkuya ve Otoriterliğe Büyük Bir Reddiye

“Totalitarizmi anlama rehberi.”
-The New York Times Book Review-

“Sanki bugünler için yazılmışçasına değerli.”
-Jerzy Kosinski-

“Şimdi yersiz yurtsuzum. Haklı bir ceza. Ama belki de, “ebediyete kadar tutsak olanlar” benim dudaklarımla konuşsunlar diye doğmuşumdur, değil mi? Ne diye kendimi gerektiğinden fazla sakınacakmışım ki ve devlet yayınevinden çıkan Polonya şiiri klasikleri antolojilerinde adım geçsin diye, şairin belki şair oluşunun tek gerekçesini oluşturan şeyden vazgeçecekmişim ki?

Arkadaşım, çıplak gücü, ona çeşitli isimler vererek onaylıyor. Yollarımızı ayırdık. Kendimi kaybedenlerin mi yoksa kazananların mı tarafında bulduğum, umurumda bile değil. Tek bir şey biliyorum: Eğer arkadaşım, zaferin tatlı meyvelerini yiyecekse, yerküre uzun yüzyıllar için planlı şekilde imar edilecekse, o güne kadar yaşayacaklara yazık. Şimdi yataklarında uyuyorlar ya da aptal eğlencelere veriyorlar kendilerini ve gerçekten her bir eylemleriyle yok oluşa hizmet etmeye uğraşıyorlar. Yalnız, onları yok edecek olan şey, onlardaki insanı özgürleştirmeyecektir. Eğer arkadaşım, tapındığı gücün bir zorunluluk olmadığına inanacak güçte olursa, gezegenimiz korkunç savaşlar ve kanlı devrimler dönemine girecektir, ama arayış bitmeyecek ve umut kalacaktır.”
-Czeslaw Milosz-



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder