8 Temmuz 2017 Cumartesi

Sabahtan Akşama - Jon Fosse

MonoKL dilimize çok güzel kitaplar kazandırdı. Dünya edebiyatından çok başarılı seçimler yapıp biz okurlara sunuyorlar. Bugüne dek MonoKL Kitap'tan okuduğum kitapların her biri farkını hissettirdi.
Sabahtan Akşama da hem yazarın tarzı hem de konusu itibariyle enteresan bir kitap. Sabahtan akşama, başından sonuna, başlangıçtan bitişe, doğumdan ölüme bir arayış... Johannes'in dünyada geliş ve gidiş yolculuğunu tabiri caizse noktasız virgülsüz okuyoruz. Yok, yanlış oldu, düzelteyim: noktasız ve bol virgüllü okuyoruz:)
Jon Fosse'nin noktalama işaretlerinde tasarrufa gitmiş. Tüm kitap boyunca sadece virgül kullanmış. Sonunda dahi nokta yok. Yani ucu açık ve devam eden bir roman:)


MonoKL Edebiyat'tan okuduklarım:

Kumların Kadını - Kobo Abe

Gizemler - Knut Hamsun

Geliş - Neden Buradalar? / Ted Chiang



Okuma halleri fotoğraflarıma bakmak isterseniz:


SABAHTAN AKŞAMA
Yazarı: Jon FOSSE
Orijinal Adı: Morgon og Kveld
Türü: Roman
Yayın Hakları: MonoKL Yayınları
-   Birinci Basım: 2016 Kasım
Kapak Tasarımı: David A. Gee
Norveççeden Çeviren: Deniz Canefe
-   103 sayfa


 Kitaptan Alıntı;

        * ... bütün o sesler, o kesintisiz uğultu, a a daha daha a a a daha a of o o böyle a e a , hışırtılar, çıtırtılar, a ırmak ve sallantı i a e a i e a e su ea ve e o a her şey öyle öyle a öyle çok ve gürültülü, bütün o korkunç sesler, ıkın e a e ve şu keskin soğuk a a pürtüklü taşın bir ucundan ötekine, bir a'dan öbürüne ilerleme ve o'yla kesilen her şey, kollarda ağrı, kıvrılıp bükülen parmaklar ö ve huzurlu sıvı e a o a, sert uğultular, gürültüler e'ler a a evet a ve ardından nereden çıktığı belirsiz düşüveren keskin ışıklı bir ü, artık kımıltısız değildi, köpürüyordu ardından bir ses ve bir şey onu bir şeylerin içine fırlatmış gibi oldu, sonra eller...


- Yazım-Basım Hatası -

        * Sf/ 58
         ... Johhannes...

                                                                  Mayıs 2017


Yazar Hakkında Bilgi=  Jon Fosse, 1959 yılında Haugesund'da doğdu. Norveçli oyun, öykü ve roman yazarıdır. Son dönem Norveç edebiyatının dünya edebiyatına armağan ettiği en önemli yazarlardan birisi sayılmaktadır. 2015 yılında Andvake, Olavs Draumar ve Kveldsvaevd (Monokl yayım programındadır) ile Nordic Council's Literature Prize'a layık görülmüştür.
         Monokl, Jon Fosse'nin kitaplarını yayımlamayı ve okuyucusuna dünya edebiyatının farklı tatlarını armağan etmeyi sürdürecektir.


ARKA KAPAK –

Johhannes ayakta durmuş tepelere, çayırlara, kayalıklara, evlere bakıyordu, iskeleye, kıyı şamandırasına bağlı kendi küçük kayığına, iskeledeki ambarlara bakıyordu, yol boyunca uzanan evleri, kulübeleri gördü, bütün bunlar karşısında yoğun duygulara kapıldı, çünkü çayırlar ve geri kalanlar, bildiği ne varsa, onun bu dünyadaki yeriydi, onundu hepsi, tüm o tepeler, ambarlar, kıyıdaki kayalar ve onları bir daha hiç böyle göremeyeceği duygusuna kapıldı, ama içinde kalacaklardı, kendisi olarak, bir ses olarak, evet, neredeyse bir ses olarak içimde kalacak, diye düşündü Johannes, ellerini kaldırıp gözlerini ovuşturdu, hepsinin ötesinde gökyüzünde, her bir duvarda, her bir taşta, her şeyde bir pırıltı vardı, tüm tekneler parlıyordu ve artık anlamıyordu Johannes, bugün hiçbir şey eskisi gibi değildi, bir başkalık vardı, ama ne olabilir bu, diye düşünen Johannes anlayamıyordu
-Jon Fosse-


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder