25 Kasım 2017 Cumartesi

Bize İki Çay Söyle - Elif Key

* Aşağı yukarı aynı dönemi soluduğumuz ve benzer semtleri adımladığımız için daha ilk sayfalardaki anlatımıyla mest etti beni zaten. Bir de Fazıl'ın Avusturya Lisesi'nden okul arkadaşı olduğu ortaya çıkınca daha farklı bir hevesle okumaya koyuldum. Ki bu işin tatlı tesadüfü , öyle olmasa da Elif Key yazdıklarıyla kendini keyifle ve merakla okutuyor zaten 📚 
* Kimi yerde duygusal ve içe dönük kimi yerde gerçekçi, sert ve dışa dönük yazılar... Hayata dair okunası yaşanmışlıklar, yaşanılabilir ihtimaller, aile ve çevremizi oluşturan kişilerle olası anılar üzerine keyifle ve kesintisiz okunabilecek akıcılıkta bir kitap.


Okuma halleri fotoğraflarıma bakmak isterseniz:
Okuma Halleri, Fotoğraflarla * Bize İki Çay Söyle / Elif Key


BİZE İKİ ÇAY SÖYLE
Yazarı: Elif KEY
Yayın Hakları: İletişim Yayınları
-   1. Baskı 2015, istanbul
Kapak Tasarımı: Suat Aysu
Kapak Fotoğrafı: Esra Özdoğan

-   163 sayfa


 Kitaptan Alıntılar;

        * Bunların bazıları yazılırken Taksim Meydanı'nda trafik akıyor, akbil hala kullanılıyordu, kediler trafolardan uzak duruyor, makinelerden 'Sadece para girişi yapın' anonsu duyuluyor, bayiden bir Radikal gazetesi istenebiliyordu, Haydarpaşa'nın saati henüz durmamıştı.

        * Ben hala küçük resimlere bakıyorum. Küçük resimler dediğimse bazı vesikalıklar. Çünkü az da kalsalar hala cüzdanında vesikalık taşıyanlar, ... bir de kitap okurken altını çizenler var.

        * 6 Mayıs 2013 tarihinde, Türkiye Futbol Şampiyonası Kütahya elemeleri maçında İkitellisporlu çocuk futbolculara biber gazı sıkılıyordu. Hepsi 13 yaşında 11 çocuk, 10 dakika içinde büyüdü. Her maçta olan bir şey olmuş, çocuklar yedikleri gole itiraz edince, kenarda bekleyen çevik kuvvet sahaya girip meseleyi biber gazıyla ve copla çözmeye karar vermişti.
Sf/ 30-21

        * Ve tabii ki Milliyet Çocuk'u dünyanın en önemli yayını... sandığım yıllar...

        * ... artık demini almıyor hiçbir dostluk, sallama çaylar gibi girip çıkıyoruz birbirlerimizin hayatlarına...

        * Nazara olan sonsuz inancım yüzünden...

        * En son kime, 'Senin kredin sonsuz bende' dedin de sonra dostluğunu takside bağladın?

        * ... çocukların dünyası denizaltı gemisi gibi, bilmez kimse derinliğini.

        * Bir zamanlar kalbin pansiyondu, gelene kahvaltı, gidene çorba; şimdi 1+1, anca sana yetiyor.

        * Kalbini tamir edeceksen gidip şiir kitapları al önce.


 ^-^ KEDİLER ^-^

        * ... kediler trafolardan uzak duruyor...

        * Kedilere doğru ilerliyor. Kaçışan kedilere kızıyor.

        * Kasap da kedilerden şikayet ediyor. Eskiden sevmezdin kedileri, büyüdükçe kedileri bile anlıyorsun. Küçükken seni tırmalayan kediyi haklı buluyorsun. Çekmeseydin kuyruğundan!


- Yazım-Basım Hatalar -

        * Sf/ 141
         Ona olan pantalon...

        * Sf/ 157
         Reçel kavanozunu açamayan biriydi nasıl oldu demene kırıkları ortada bırakıp kaybolacak.

                                                                           Temmuz 2017


Yazar Hakkında Bilgi=  Elif Key, 1972'de İstanbul'da doğdu. Marmara Üniversitesi Ekonomi Bölümü'nü bitirdi. 1992 yılında bir kadın dergisinde gördüğü ilanda 'Bir gençlik dergisi için yazısına güvenenleri bekliyoruz' yazıyordu; kalktı gitti, kapıyı Kanat Atkaya açtı. O yıldan bu yana çeşitli gazete ve dergilerde, televizyon ve radyolarda muhabir, editör olarak çalıştı. 2012 yılından beri New York'ta yaşıyor.


ARKA KAPAK –

En çok kim seviyor seni?... En son ne zaman kendi hatrını sordun?... Kaç defa düştün, kaç defa ayağa kalktın?... En son kime, "Senin kredin sonsuz bende" dedin de sonra dostluğunu takside bağladın? Vazgeçtiklerinle vazgeçemediklerinin boyları kaç metre olmuş biliyor musun? Şimdi sana kaybolan yıllarını verseler geri alır mısın?... Hayat bu. Sonra bir bakmışsın aklını, kalbini merdaneye kaptırmışsın…

Çocukluk, büyümek, şehirlerin boğuculuğu, anneler-babalar, anneanneler-dedeler, kadir kıymet bilmek, her şeyi unutmak, sürate yenik düşmek… Yalnızlıklar, öfkeler, umutlar, heyecanlar, ölümler, küçük intihar notları… Ama en çok naiflikler, yanından fark etmeden geçip gitsek de aklımızın bir yanına takılıp kalan güzellikler…

Elif Key anların, olayların, sıradan gibi görünen başkalıkların fotoğraflarını çekip kalemini oynatıyor. Bize İki Çay Söyle… bir çocuk naifliği içinde eğlenceli ama bir o kadar da yakıcı anlatılar, bir iç dökme, dertleşme...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder