23 Ocak 2018 Salı

Nükleer Enerji Mi? - Stephen Croall * Kaianders

Aslında bu kitaptan önce Svetlana Aleksiyeviç'in Çernobil Duası kitabını okumuştum. Hatta o kitaptan önce de Youtube'da Çernobil ile ilgili çok etkileyici ve hüzün veren bir belgesel izlemiştim. Sadece bu kitabın blog yazısını önce hazırlamış oldum.


Kitabı yarım bıraktım demiş olsam da aslında yarım bırakmak demeyelim de bazı kısımlarını pek anlayamadığım için hızlı geçtim diyelim. O yüzden yarısını okumuş gibi sayıyorum kendimi...
Kitabın konusunun dışında bir de çizimli olması tercih sebeplerimdendi...


NÜKLEER ENERJİ Mİ?
Yazarı: Stephen Croall & Kaianders
Yayın Hakları: Dost Kitabevi
-   Birinci Baskı: Mayıs / 1985
Çeviri: And Ersen
-   129 sayfa


 Kitaptan Alıntılar;

        * Manhattan Çetesi, insan ırkının kendini yok etme yeteneğinin ne denli geliştiğini tüm dünyaya kanıtlamakta hiç mi hiç gecikmedi... 6 Ağustos 1945'te 'küçük çocuk' takma adıyla bir uranyum bombası Hiroşima adlı Japon kentine atılıyordu. Bomba çalışmıştı. Savaş bitmek üzereydi. Ama yuvaya dönenler plütonyum bombalarını denemek için sabırsızlanıyorlardı... Böylece üç gün sonra 'Şişko' Nagasaki'ye atıldı... ve çalıştı...
         Bu iki bomba ilk ağızda 200.000 insanı öldürdü... 100.000 insan da sonraki dönemde radyasyonun geç etkileri nedeniyle ölmüştür. Bugün bile Küçük Çocuk ve Şişko yılda 2000 dolayında can almayı sürdürmektedir.

        * 1946 yazında Deniz Kuvvetleri Pasifik'teki Bikini atölündeki iki bombalama tatbikatına 42.000 gözlemci çağırdılar.
         Bu kahramanlar müsameresinde bulunmayan tek küme ada sakinleriydi, çünkü birkaç ay öncesinden gizlice başka yerlere götürülmüşlerdi... Yurtlarına ancak 22 yıl sonra dönebildiler... Bu sırada tüm bitki örtüsü kısırlaşmış, toprak radyoaktif hindistan cevzi kabuğundan başka yenecek bir şey vermez olmuştu...
         Sam Amca Hiroşima'dakinden 500 kat büyük bir patlama ile Pasifikte'ki bir adayı haritadan siliyordu.


 - Yazım-Basım Hatası-

        * Yazar Hakkında Bilgi-
         Stephan...

                                                                  Eylül 2017


Yazar Hakkında Bilgi=  Stephen Croall, İsveç'te bir çiftlikte yaşayan bir İngiliz gazeteci - yazarıdır. Geçmişte Stockholm ve Londra'dqa Reuter Ajansının muhabiri olmasına karşın müzisyenlik, ayakkabı tamirciliği ve bahçıvan çıraklığı da yapmıştır.


Çizer Hakkında Bilgi= Kaaianders yine İsveç'te yaşayan bir Amerikan kartonist ve çizeridir. Bahçe dizaynı konusunda uzman bir mimardır ve İsveç'te yüzlerce albüm kapağı, magazin ve kitap için illüstrasyonlar çizmiştir.


ARKA KAPAK –

Kusura bakmayın bu kitap size eviniz için bir reaktör yapmayı öğretme. Tabii ki bir atom bombasını da. Gerçekte bu bilgiyi serbestçe elde edebilmemiz de mümkün.
Bununla birlikte, bir nükleer santral kurulmasının, nükleer teknoloji imal edilmesinin, nükleer artıkların, bir sabotaj veya kaza ve plütonyumun üreyici reaktörlerde çoğalmasının ne tür tehlikeler getireceği, hepsi bu kitapta nüktedan ve iğneleyici bir dille çözüm alternatifleri de verilerek anlatılmaktadır.
Bu bilgilerin yanında nükleer ekspresin neden raydan çıktığının sebepleri de verilmektedir.


Defterimden...


Keyifli okumalarınız olsun.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder