25 Ocak 2018 Perşembe

Tadın Kıyısında - Ayla Özberk

Yine Ruhun Gıdası Kitaplar'dan çıkan ve Ayça Güçlüten'in editörlüğünü yaptığı 'Yenilir Bu Hayat' kitabı birçok yazarın öykülerinin bulunduğu bir öykü kitabıydı. Ve kitabı okuduktan sonra öykülerinden tat aldığım birkaç yazarın ismini not etmiştim. Ayla Özberk de o yazarlardan biriydi.
Ancak maalesef 'Tadın Kıyısında' kitabını 52. sayfaya kadar okuyabildim.


TADIN KIYISINDA
Yazarı: Ayla ÖZBERK
Türü: Öykü
Yayın Hakları: Ruhun Gıdası Kitaplar
-   1. Baskı, İstanbul, Mart 2016
Kapak Tasarımı: Ömer Ülkenciler

-   279 sayfa


 Kitaptan Alıntı;

        * İşte o gün bayağı asık suratlı bir Salıydı.

 ^-^ KEDİLER ^-^

        * ... kedisi Fink'ti.

        * ...  o anda beliren kediye cebinden çıkardığı bir avuç kuru mamayı verdi...


                                                                                     Kasım 2017


Yazar Hakkında Bilgi=  1936 yılında İstanbul'da doğdu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türkoloji Bölümü'nde Türk Dili ve Edebiyatı okudu. Beraberinde Türk-İslam Sanatı ve Avrupa Sanatı eğitimi aldı. Üniversite yıllarında aralarında A. Hamdi Tanpınar'ın da bulunduğu pek çok değerli hocanın derslerinden yararlandı.
Uzun yıllar Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenliği yaptıktan sonra emekli oldu. Ayla Özberk'in 'Nam-ı Diğer Süslü Yalı' adlı bir öykü kitabı ile 'Karamelia'lı Yabancı' adlı iki romanı bulunmaktadır. Ayrıca iki çocuk öyküleri kitabı da yayına hazırlanmaktadır.
Ayla Özberk'in bir kızı, iki torunu vardır.


ARKA KAPAK –

"Tadın Kıyısında" üç ayrı başlık altında toplanan öykülerden oluşuyor. İçlerinde, yaşanırken acı tatlı, umutlu buruk lezzetler oluşturan ve tıpkı kekik, tarçın, zencefil, karanfil gibi damakta izler bırakan anılar var. Birinci bölümde "tüylerini kabartan bir kedi gibi güneşte ısınarak gevşemeyi, suların şıpırtısını ve kuşların sesini dinlemeyi" anlatıyor yazar ve böyle usulünce yaşamayı "usturuplu dört dörtlük pişmiş bir tabak enginarı yemeye" benzetiyor… İkinci bölümde tema İstanbul Boğazı ve Kanlıca yani bakmasını bilenler için krallara layık bir şölen çünkü sadece sofralardan değil yaşamın inceliklerinden de tatlar içeriyor. Son bölümde ise içinde her türlü tadı barındırmış bir yaşamın ve o yaşamı biçimlendiren olayların ve lezzetlerin öyküleri var... Günlük yaşamın en önemli parçalarından biri olan yemek, "Tadın Kıyısında" öykülerinde lezzetleriyle ve gelenekleriyle hayatın merkezinde duruyor ve farklı öykülerde yer alan farklı karakterler okuyucuyu yaşamlarının kıyısına, sofralarına davet ediyor...


Defterimden...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder