7 Şubat 2018 Çarşamba

Katilin Temizliği - Amelie Nothomb

* Kitabı ağustosun başında okudum. @ebruaykac dedi ki bu kitap sende de vardı, istersen birlikte okuyalım. Hay hay, dedim, zevkle 😄 Hemen eş zamanlı okuduğum kitapların arasına sıkıştırıverdim. Okumaya başladım, gayet de iyi gidiyordu ancak neredeyse yarıdan sonrasında heyecan ve akıcılık hız kesti. Kitabı bitirdikten sonra Ebru demesin mi meğerse o da benzer duygularla okumuş ama hevesim kaçmasın diye söylememiş 😸
* Sözün özü yüzde elli sevdiğim bir kitap oldu 📚



KATİLİN TEMİZLİĞİ
Yazarı: Amelie NOTHOMB
Orijinal Adı: Hygiene de de I'assassin, Paris 1992
Türü: Roman
Yayın Hakları: Doğan Kitap
-   1. baskı / Nisan 2015
Kapak Tasarımı: Geray Gençer
Çeviri: Aycan Bozkurt
-   167sayfa


 Kitaptan Alıntılar;

        * Benzer cümle yapıları...
         - ... özel görevlilerin Fransız yazarın peşinde koşturduklarını görmenin verdiği şaşkınlık da yazarın ününden az değildi.
         - Hayatta oluşu, yaşamına son verecek olan sendromun kaynağından daha az gizemli değildi.
         - Mösyö Tach, siz yazmış olsaydınız bile söyleme ihtimalim daha düşük olmayacaktı, düşünürsek...
         - Yani benim kitaplarımı dünkü meslektaşınızdan daha fazla okumamıştınız.

        * Bunlar kurbağaokuyucular. İnsan okuyucuların büyük çoğunluğun oluşturuyorlar ve ben yine de varlıklarını çok sonra keşfettim. Öyle de bir masumiyete sahibim. Herkesin benim gibi okuduğunu zannederdim, ben, ben yemek yer gibi okuyorum. Bu sadece okumaya ihtiyaç duyduğum anlamına gelmiyor; özellikle de birleşenlerimin içine girdiği ve onları değiştirdiği anlamına geliyor. Domuz sucuğu ya da havyar yediğinizde aynı olmuyorsunuz; aynı şekilde Kant okuduğunuzda (Tanrı korusun) ya da Queneau okuduğunuzda da aynı olmuyorsunuz. Aslında, 'okuduğunuzda' dediğimde 'ben ve bazıları' demem gerekiyor, çünkü insanların çoğu Proust ya da Sinemon okumalarından aynı halde çıkıyorlar, oldukları kişiden bir parça kaybetmeden ve ek bir parça edinmeden. Okudular, hepsi bu. En iyi ihtimalle 'neyden bahsedildiğini' biliyorlar. Abarttığımı düşünmeyin. Akıllı insanlara o kadar çok kez, 'Bu kitap sizi değiştirdi mi?' diye sordum ki. Ve bana, 'Neden beni değiştirmesini istiyorsunuz?' der gibi baktılar, gözlerini kocaman açarak.

        * Aslında insanlar okumuyor ya da okuyorlarsa anlamıyor ya da anlıyorlarsa unutuyorlar.

        * Eğer yalnız yaşıyorsam, yalnızlık aşkından ziyade insan ırkına olan nefretimden.


 ^-^ KEDİLER ^-^

        * Kedibalığı ama...

        * ... bir Oscar Wilde karakteri gibi kediye kedi dendiğini duyduğunuz için güceniyorsunuz.


 - Yazım-Basım Hataları-

        * Sf/ 96 - 116
         ... atmış beş yıl...

        * Sf/ 115
         Böyle güzel yanacaklarına düşünmemiştim.

                                                                           Ağustos 2017


Yazar Hakkında Bilgi=  Amélie Nothomb 1967’de Kobe’de doğdu. Klasik filoloji eğitimi aldı. Katilin Temizliği (1994), Merkür (1999), Kıran Kırana (2002, Fransız Akademisi Roman Büyük Ödülü), Kara Sohbet (2004) ve Doğan Kitap tarafından yayımlanan Özel İsimler Sözlüğü (2005), Dişi Şeytan (2005), Kameraya Gülümse (2006), Aşkın Biyografisi (2007), Ne Âdem Ne Havva (2008), Sınır Tanımayan Cesetler (2010), Yağmuru Seven Çocuk (2011), Kış Yolculuğu (2012) yazarın başlıca eserleridir.

ARKA KAPAK –

Nobel Edebiyat Ödüllü yazar Prétextat Tach’ın ölümüne iki ay kalmıştı. Dünyanın dört bir yanındaki gazeteciler, yıllardır insanlara duyduğu nefret yüzünden münzevi bir hayat süren yazarla röportaj yapmak için yanıp tutuşuyordu. Bu gazetecilerden yalnızca dördü onunla yüz yüze görüşecek ve yazar kötü niyet ve mantığın iç içe geçtiği bir diyalektikle onları alt edecekti. Ama beşinci gazeteci ona kafa tutacak, o da oyuna dahil olacaktı.

Basit röportaj diyaloglarının yavaş yavaş sorguya, karanlık sırlarla dolu farklı bir adamı ortaya çıkaran merhametsiz bir düelloya dönüştüğü bu roman Amélie Nothomb’un üstün bir yetenekle, zalimliği, edepsizliği ve belirsizliği ele aldığı olağanüstü derinlikteki ilk romanı.


Defterimden...


1 yorum: