25 Mayıs 2018 Cuma

Iza'nın Şarkısı - Magda Szabo

* Baskısı olmadığı için yıllardır bulamadığım bir kitaptı. YKY bastı da ben de kavuştum. Yeni basımının müjdesini sevgili @leylakdali vermişti, zaten Magda Szabo'yu da onun sayesinde tanımıştım 🍀
#magdaszabo benim için özel yazarlardan. Macar edebiyatına ilgimi de ona borçluyum. Iza'nın Şarkısı okuduğum dördüncü kitabı. Ilk Kapı kitabını okumuş ve hayranlık duymuştum. Kapı'nın filmi de çekilmiş hatta... Sonra Katalin Sokağı ve Yavru Ceylan'ı okudum. Her kitabında beğenim katlanarak arttı. Ama Kapı'nın hepsinin içinde farklı bir konumu var 🐈 Belki de onca kedili olmasındandır 😹💙
* Iza'nın Şarkısı'nın çok dokunaklı bir konusu var. Duygu yoğunluğu içinde sarsılarak okudum. Bu kadar yalın bir anlatımla bu kadar çarpıcı bir kitap yazmak yazarın başarısını tekrar ortaya koyuyor benim için.
Okurken durup durup düşündüm ve evlat olarak kendimi sorguladım. Biraz annemin gözleri oldum, biraz annemin duyguları oldum. Aslında ebeveynlerimizle ilgilendiğimizi zannederken onları nasıl incitebilecegimizin ince ince farkına varmamızı sağlıyor kitap. Ya da onların mutluluğu için tüm iyi niyetimizle çırpınırken nasıl farklı algılara sebep olabileceğinin... Aslında kitapla ilgili çok şey var yazmak istedigim ama istediğim gibi olmuyor. İyisi mi siz okuyun.



Magda Szabo okumalarım:

Kapı / Magda Szabo


IZA'NIN ŞARKISI
Yazarı: Magda SZABO
Orijinal Adı: Pilatus
Türü: Roman
Yayın Hakları: Yapı Kredi Yayınları
-   1. baskı: İstanbul, Temmuz 2017
Kapak Tasarımı: Nahide Dikel
Fransızcadan çeviren: Hakan Tansel
-   223 sayfa


 Kitaptan Alıntılar;

        * Hatıralar kimseye aktarılamıyor, maalesef.

        * Ona göre her mevsim belli bir resim tekniğiyle uyuşuyordu: Kış kömürkalemle yapılmış bir eskiz, ilkbahar suluboya, yaz yağlıboya resim, sonbaharsa bir asit baskı ya da gravürdü.

- Yazım-Basım Hataları -

        * Sf/ 11
         Dekker'in hastaneki son senesiydi.

        * Sf/ 47
         ... Iza'nın tuhaf bakışma ilişkin sorular...

        * Sf/ 84
         ... rengi sandan koyu kırmızıya değişen...

        * Sf/ 86
         ... küçük kahkahalann...

        * Sf/ 91
         ... tedavide yakaladığı basan oranı...

        * Sf/ 100
         ... etrafına şakın bakışlar atan...

        * Sf/ 112
         ... kızma iyi göründüğü için...

        * Sf/ 116
         ... sundurmanın temen yanında...

        * Sf/ 117
         ... eski eşini hatırladığında içi karanyor...

        * Sf/ 134
         ... dekandan çekinyordu.

        * Sf/ 139
         ... seviniyordı.

        * Sf/ 140
         ... uykularını kaçınıyordu...

        * Sf/ 145
         ... frenkmenekşelerinden...

                                                                           Eylül 2017


Yazar Hakkında Bilgi=  Magda Szabó (1917-2007) Debrecen doğumlu. Macaristan’ın önde gelen yazarlarından. Latin ve Macar edebiyatı eğitimi-nin ardından öğretmenlik yaptı ve Kültür Bakanlığı’nda ça-lıştı. Yazmaya şiirle başladı. 1949’da Baumgarten Ödülü’ne layık görüldüyse de ödül, verildiği gün, politik nedenlerden geri alındı. Aynı yıl bakanlıktaki işinden kovuldu. 1949-1958 yılları arasında sakıncalı yazar olarak bir ilkokulda öğret-menlik yapmaya zorlandı. 1958’de yayımlanan ve büyük başarı kazanan ilk romanı Fresco’yla bu zorunlu sessizliği kırdı. Bu tarihten sonra ulusal ve uluslararası ün kazandı, ödüller birbirini kovalamaya başladı.
Otobiyografik unsurlar taşıyan Kapı 2003 yılında Szabó’ya Fransa’nın saygın ödüllerinden olan Femina Ödülü’nü kazandırdı.
Yapıtları otuzdan fazla dile çevrilmiş olan yazarın Yavru Ceylan adlı romanı 1972’de E Yayınları’nca, Iza’nın Şarkısı ise 2008’de Kanat Yayınları’nca yayımlanmıştı.
Kapı 2007’de, Katalin Sokağı ise 2009’da YKY’den çıktı.


Çevirmen Hakkında Bilgi=  Hakan Tansel, 1960 yılında İstanbul'da doğdu. 1980'de Saint Joseph Fransız Erkek Lisesi'nden mezun oldu. Dönemin politik koşulları dolayısıyla, 1981-1989 yılları arasında Paris'te yaşadı. Fransızcadan Türkçeye aktardığı elli küsur kitabından otuzdan fazlası basılmıştır.


ARKA KAPAK –

Iza, babası ölünce yalnız kalan annesini yanına almak ister. Doktor kızıyla gurur duyan yaşlı kadın, sürdürdüğü taşra hayatını, anılarını, alışkanlıklarını, bir anlamda kimliğini bırakıp başkente taşınır. Ne yazık ki, yirminci yüzyılın ikinci yarısında, savaş sonrasında büyük bir hızla değişen Macar toplumunda, yalnızlık ve kuşak çatışması anlamına gelmektedir bu.
Szabó ilk kez 1963 yılında yayımlanan romanında, insani değerlere en bağlı, en idealist kişilerin bile yakınlarını anlamakta nasıl yetersiz kalabileceğini, insan ilişkilerine sızan empati yoksunluğunu anlatıyor.
Magda Szabó’yu keşfettiyseniz altın bir balık yakaladınız demektir. Yazmakta olduğu bütün kitapları alın, ileride yazacaklarını da.
- Hermann Hesse-


Defterimden...


Keyifli okumalarınız olsun.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder