Sayfalar

23 Temmuz 2015 Perşembe

Mırıldandığım Öyküler - Julio Cortazar* Yaz Okuma Şenliği 2015

Sevgili Pinuccia'nın düzenlediği 'Yaz Okuma Şenliği' okuma listeme buradan ulaşabilirsiniz.

Listenin 11. sırası: Bir öykü kitabı.



Okuma halleri fotoğraflarıma bakmak isterseniz:

Okuma Halleri, Fotoğraflarla - Mırıldandığım Öyküler / Julio Cortazar





MIRILDANDIĞIM ÖYKÜLER
Yazarı: Julio CORTAZAR
Türü: Öykü
Yayın Hakları: Can Yayınları
www.canyayinlari.com
-   1. basım: 1985                   3. baskı: Mart 2013 (1000 adet)
Çeviri: Tomris Uyar
-   139 sayfa


 Kitaptan Alıntılar;

        * Pablo Neruda şöyle diyordu kitabı tanıtırken: 'Cortazar'ın hiçbir yapıtını okumamış olmak, ömür boyu şeftali yememiş olmak gibi bir şeydir.'

        * Çağdaş bir Edgar Allan Poe sayılabilirdi, biraz da Borges'in emmioğlu gibi biri. Süzme entelektüeldi ve hiç ödün vermiyordu. (Tomris Uyar)
  
        * Mary Celeste 4 Aralık1872 tarihinde Atlantik Okyanusu'nda terk edilmiş olarak bulunduğundan beri gizemini koruyan bir ticari gemidir. Gemi bulunduğunda bir filikası kayıptı ve iyi bir durumdaydı, rüzgarın da etkisiyle Cebelitarık Boğazı'na doğru ilerliyordu. Bulunduğu zaman yaklaşık bir ay önce yola çıkmıştı ve halihazırda güvertesinde altı aylık su ve erzak mevcut idi. Kargosuna dokunulmamıştı ve yolcu ve tayfaların da şahsi eşyaları yerlerinde duruyordu. Gemi mürettabatı ise bir daha hiç bulunamadı ve kendilerinden hiç haber alınamadı. Bu terk edilmiş ve başıboş gemi denizcilik tarihinin en gizemli hikayelerinden biri olarak hala çözümlenememiş sebepsel teoriler içermektedir.
https://tr.wikipedia.org/wiki/Mary_Celeste
  
        * Kamyon sürücülüğü oldum olası imrenilecek bir meslek görünmüştür bana. Özgürlüğün en yalın biçimlerinden biridir bence, kamyonla bir yerden bir yere gitmek, aynı zamanda evinizdir kamyon, kıvrılacağınız bir şilte, geceyi geçireceğiniz ağaçlı bir yol, ışığında kitap okuyabileceğiniz bir gaz lambası, konserveler, çıt çıkmayan sessizlikte caz dinleyebileceğiniz transistörlü bir radyo, ayrıca dünyanın sizi iplemediği, neden o yolu değil de bu yolu seçtiğinizi kimsenin bilmediği duygusu, kentlerin sunacağı olanaklar, yolculuk serüvenleri...


 ^-^ KEDİLER ^-^

        * 'Kedi Uyumu' öyküsü...

        * Evcil, sırnaşık bir dişi kediyle biraz daha yırtıcı, ama en az onun kadar aç bir kara kedi.

        * ... köpek sesleri geliyor, iki kedi gece bu konsere katılacaklar garanti.

        * ... kertenkeleye sinsice yanaşan kara kedi gibi pusuda...

        * ... iskemlede sallanıp kedimsi mırıltıları dinlemek...

        * ... kedilerin yırtıcı sevişme çığlıkları...

        * ... çalılıktan kedilerin sevişme sesleri yırtıyor havayı.

        * ... miyavlayıp duruyordu.

        * ... ben gece gezen bir kediyimdir... sana kedi gibiyimdir demedim mi...

        * ... kedinin biri bir kapı eşiğinden kuşkuyla süzdü seni...

        * ... sarhoş... kediye tekme savurmaya çalışırken de ... yıkıldı. (iyi olmuş, gebersin!)


 - Yazım-Basım Hataları-

        * Sf/ 58
         ... bu alanda öneklerini bol bol gördüğümüz...

        * Sf/ 68
         ... bir buçuk yaşandaki...

                                                                               Okuduğum tarih: Temmuz 2015


Yazar Hakkında Bilgi=  Arjantin'in en büyük yazarlarından biri olan Cortázar, 1914'te Brüksel'de doğdu. Arjantin'de eğitim gördü. 1938'de Presencia adlı şiir kitabı yayınlandı. Üniversitede öğretim görevlisiyken Peron yönetimine karşı girişilen eyleme katılınca hapse girdi, daha sonra üniversiteden ayrıldı. İlk kısa öykü kitabı Bestiario 1951'de yayımlandı. UNESCO'da çevirmen olarak çalışmak üzere Paris'e yerleşti, en ünlü kitaplarını da bu kentte yazdı. Öykülerinde fantastik öğelere yer veren, gerçek dünyayla olağandışı yaşantıları iç içe geçiren Cortázar'ın edebiyat dışında ilgilendiği şeyler arasında mitoloji, antropoloji, psikoloji, sinema ve fotoğrafçılık da vardır. Julio Cortázar 1984 yılında Paris'te öldü.


Çeviren Hakkında Bilgi=  Tomris Uyar (d. 15 Mart 1941 - ö. 4 Temmuz 2003Türk öykü yazarı ve çevirmen. İngiliz Kız Ortaokulu'nda, şimdiki adı Robert Kolejolan Arnavutköy Amerikan Kız Koleji'nde eğitim gördü (1961). İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'ne bağlı Gazetecilik Enstitüsü'nü bitirdi (1963).
Papirüs dergisi kurucularından olan Uyar’ın deneme, eleştiri ve kitap tanıtma yazıları Yeni Dergi, Soyut, Varlık gibi dönemin belli başlı dergilerinde yayımlandı. On öykü derlemesinden Yürekte Bukağı ile 1979, Yaza Yolculuk ile 1986 Sait Faik Hikâye Armağanı’nı kazandı. 60’ı aşkın çevirisi kitaplaşan Uyar’ın günlükleri, “Gündökümü” genel başlığı altında, yayımlandı. Yürekte Bukağı ve Yaza Yolculuk öykü kitapları ile Sait Faik Hikâye Armağanı’nı aldı.
Tomris Uyar, şair Turgut Uyar ile evlidir ve Hayri Turgut Uyar isimli, İTÜ'de öğretim görevlisi bir oğulları vardır. 2003 yılında kanser nedeniyle vefat eden yazarın kabri Zincirlikuyu Mezarlığı'ndadır.
https://tr.wikipedia.org/wiki/Tomris_Uyar


ARKA KAPAK –

XX. yüzyılın efsanevi öykücüsü Cortazar, öykülerinde en çok 'yanılsama' olgusu üzerinde durdu; yanılsamanın, çağımızın en gerçek politik doğrusu olduğunu vurguladı...

'Julio Cortazar', tanımak mutluluğuna eriştiğim en etkileyici insandı. Üstelik o yaşlı 1956 sonbaharının bitimine doğru, arasıra uğradığı, parmaklarını boyayan kocaman bir dolmakalemle önündeki okul defterine yazılar doldurmak üzere, Jean-Paul Sartre'dan yüz metre ötede, köşe masalarından birine kurulduğu, İngilizce adlı Paris kahvesinde onu ilk gördüğüm günden beri... İlk öyküler kitabı "Bestiario"yu okumuş, daha ikinci sayfasında, büyüyüp adam olduğum zaman böyle bir yazar olmak istediğimi anlamıştım. O belki de hiç istemeden herkesçe sevilmeyi başaran tek Arjantinliydi."
-Gabriel Garcia Marquez-



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder