Sayfalar

13 Eylül 2015 Pazar

Berci Kristin Çöp Masalları - Latife Tekin / Kısa Kitap Festivali ♥

Sevgili Pinuccia'nın düzenlediği 'Kısa Kitap Festivali' okuma listeme buradan ulaşabilirsiniz.

Sevgili Latife Tekin ile geçen sene 'Gümüşlük Akademisi'nde tanışma ve sohbet etme şansım olmuştu. Hatta ve hatta o gün çok sevdiğim şair 'Haydar Ergülen'in atölye çalışması vardı.



Okuma halleri fotoğraflarıma bakmak isterseniz:

Okuma Halleri, Fotoğraflarla - Berci Kristin Çöp Masalları / Latife Tekin




BERCİ KRİSTİN ÇÖP MASALLARI
Yazarı: Latife TEKİN
Türü: Roman
Yayın Hakları: İletişim Yayınları
www.iletisim.com.tr
- Adam Yayınları, 1984 (5 baskı)
Metis Yayınları, 1998 (4 baskı)
Everest Yayınları, 2003 (4 baskı)
-   1-2. Baskı 2012-2014, İstanbul  3. Baskı 2015, İstanbul
-   143 sayfa


 Kitaptan Alıntılar;

        * ... İslamın beş şartına 'Geceleri minare tutmak' diye bir şart daha eklendi.

        * 'Kara kaşlı kaytan bıyıklı yarabbim!' diye dua ettiler.

        * ... makinelerin başında topluca oruç bozdular.

        * Köyde yazıda yaylayan, gece dışarıda kalan koyunları sağmaya giden kızlara 'Berci kız' denirdi.

        * ... Deli Gönül'e 'Kristin' diye ad taktılar.

        * ... öfkesinden ak kağıtlar gibi kesildi.

        * Kar, Çöp Bakkal'ın yazı yazdığı kağıdın beyazlığını kıskandı.

        * ... ağzına beton döküp sustu.

        * ... diken gibi yeni müdüre sipsivri baktı.

        * Kadınların ve çocukların yüzleri düğüne vardı.

        * Oğlan anayla kız babayla dönermiş
         Semahlardan sonra mumlar sönermiş
         ... Kızılbaşların cem'i, dedesi...


- Yazım-Basım Hatası-

        * Sf/ 85
         ... akŞamlı...

                                                                      Okuduğum tarih: Eylül 2015


Yazar Hakkında Bilgi=  Türk edebiyat yazarı.
1957'de Kayseri'nin Bünyan ilçesine bağlı Karacahevenk köyünde doğdu. 1966'da 9 yaşındayken ailesiyle birlikte İstanbul'a geldi. Ortaöğrenimini Beşiktaş Kız Lisesi'nde tamamladı. İstanbul Telefon Başmüdürlüğü'nde kısa bir süre çalıştı. İlk kitabı "Sevgili Arsız Ölüm" 1983'te yayınlandı. Anadolu'daki köy yaşamı ve insanlarını masalımsı bir atmosferde ve "Yüzyıllık Yalnızlık" (Gabriel Garcia Marquez) tadında anlattığı bu ilk romanıyla büyük ün kazandı. Büyülü gerçekçilik akımına da yakıştırılan bu romanının ardından peş peşe diğer romanları geldi. Eserleri İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, Farsça ve Hollandacaya çevrildi. Değişik üslubu ve yaklaşımıyla kuşağındaki edebiyatçıların önde gelen isimlerinden biri oldu.
Latife Tekin Bodrum Gümüşlük`te bir `Ebediyat Evi` projesi başlatmıştır. Garanti Bankası tarafından desteklenen proje, mimar
Hüsmen Ersöz'ün 1998 yılında hazırladığı mimari proje ile inşaata başlamıştır (1999). Ressam Hale Arpacıoğlu'nun, Koç Grubu şirketlerinden aldığı destekle, aynı mimari projenin bir parçası olarak Sanat Evi'nin yapımına başlanmıştır. Latife Tekin, Bodrum Gümüşlük'te, herkesin yazabileceği, tartışabileceği, sanatçıların büyük şehrin dağdağasından uzak eser üretebileceği bir mekanın tamamlanması için çalışmaktadır.Son olarak 2010'da "rüyalar ve uyanışlar" kitabı yayımlandı.
28 Aralık 2011 akşamı Sabit Fikir ve İstanbul Modern işbirliğiyle düzenlenen Sözünü Sakınmadan etkinliğinde usta eleştirmenler Ömer Türkeş ve Semih Gümüş'ün konuğu olmuştur
https://tr.wikipedia.org/wiki/Latife_Tekin


ARKA KAPAK –

"Kadınlar kucaklarından bebeklerini atıp ellerine keserleri aldılar. Erkekler karınlarını küreklerin saplarına verip konduların önünde durdular. Konduların birinin duvarını tekmeyle yıkan bir yıkımcı, topal bir kadından ilk darbeyi yedi. Kanlar içinde yere serildi. Yuvarlana yuvarlana ta dereye indi. Konducular topluca yıkımcıların üstüne atıldılar. Kuşlar kanat çırpıp bulutlara yukarı uçtu. Yıkıcımlar kazmalarını bırakıp dere aşağı kaçtılar."

Berci Kristin Çöp Masalları, kentin kıyısında, geniş çöp sahaları ile sanayi bölgesi arasında kurulan bir gecekondu semtinin hikâyesidir. Geride bıraktıkları kırsal çevrenin gelenek ve alışkanlıkları ile büyük şehrin maddi olanakları arasında sıkışıp kalan insanların hayata ve kente tutunma mücadelesi. Bir yanda yoksulluğu aşmak için yoğun bir çaba, diğer yanda büyük şehrin getirdiği yozlaşma, yıpranma, boş inançlar, tutkular, özlemler...

Latife Tekin manilerle, tekerlemelerle ördüğü, kendine has diliyle öyküsünü anlatırken, yoksulluğa, yabancılığa, sürgün edilmişliğe sahici ve içeriden bir bakışla yaklaşıyor. Bir gecede türeyen ve "alnında kara derin harflerle, fabrikalar, çöp ve rüzgâr yazılı" kondularda yaşananları, gerçekçi bir noktadan ve şefkatle anlatıyor.

"Bu 'cinli kız' Türkiye'de yaşayan insanların çok kalabalık bir kesiminden seçtiği kişilerin inançlarını, tutkularını, sevgilerini, boşinanlarını, sürekli didişmelerini anlatırken, neredeyse ülkemizdeki 'akla aykırı' yaşama biçiminin nedenlerini de sergiliyor."
Memet Fuat.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder