Sayfalar

29 Kasım 2016 Salı

Bir Şeftali Bin Şeftali - Samed Behrengi

Nar Yayınları'ndan ciltli ve sayfa kalitesi çok güzel bir çocuk kitabı. İçindeki çizimler de pek hoş doğrusu.


Okuma halleri fotoğraflarıma bakmak isterseniz:

Okuma Halleri, Fotoğraflarla - Bir Şeftali Bin Şeftali / Samed Behrengi




BİR ŞEFTALİ BİN ŞEFTALİ
Yazarı: Samed BEHRENGI
Orijinal Adı: Yek Holu Hezar Holu
Türü: Çocuk
Yayın Hakları: Nar Yayınları / Nar Çocuk
-   Mart 2016, İstanbul
Kapak Tasarımı: Necmettin Asma
Çeviren: Milad Salmani
Resimleyen: Necmettin Asma
-   64 sayfa


- Yazım-Basım Hataları-

        * Sf/ 32
         Bir şeflati ağacına...

        * Sf/ 39
         ... başka tarafan yol yapmaya...

                                                                  Kasım 2016


Yazar Hakkında Bilgi=  Samed Behrengi, 1939 yılında Tebriz'de doğdu. Henüz 18 yaşındayken Tebriz çevresindeki köylerde öğretmenliğe başladı. Bir yıl sonra Tebriz Üniversitesi, ikinci öğretim İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümünü kazandı ve bir yandan öğretmenlik yaparken bir yandan da üniversite okudu.
'Alışkanlık', Behrengi'nin çocuklar için yazdığı Farsça ilk öyküsüydü. Behrengi, öykü yazarlığının yanı sıra Azerbaycan masallarını derledi, Türkiye Türkçesinden Farsça'ya çeviriler yaptı ve döneminin ses getirmiş Farsça şiirlerini Azerbaycan Türkçesine çevirdi.
Yorulmadan Azerbaycan köylerinde ilkokullarda, ortaokullarda ve liselerde ders verdi ve kalemini dinlendirmeden yazdı.
Daha çok masal ve hikayeleri ile tanınmıştır. Türkiye'de de yayınlanmış olan eserlerinden bazıları şunlardır:
Bir Şeftali Bin Şeftali
Bu Gelen Köroğludur
İnatçı Kediler
Kar Tanesinin Serüveni
Kel Güvercinci
Küçük Kara Balık
Pancarcı Çocuk
Püsküllü Deve
Sevgi Masalı
Yıldız ile Kargalar
29 yaşında şüpheli bir şekilde Aras Nehri'nde hayatını kaybeden Behrengi'nin yapıtları birçok yabancı dile çevrilmiştir.


Çevirmen Hakkında Bilgi=  Milad Salmani, 1988 yılında, İran'ın Urmiye kentinde doğdu. 2010'da Tahran, Allâme-i Tabâtabâî Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümününden birincilik derecesiye mezun oldu.
2013 yılından itibaren İstanbul Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü, Yeni Türk Dili Anabilim Dalında yüksek lisansa başladı. Halen İstanbul Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü, Yeni Türk Dili Anabilim Dalında akademik hayatını devam ettirmektedir.


Resimleyen Hakkında Bilgi=  Necmettin Asma, 1978 yılında İskenderun'da doğdu. İlk, orta ve lise tahsilini İskenderun'da tamamladı. Grafik ve illüstrasyon alanında çalışmaya devam eden çizerin yayınlanmış çocuk kitapları, eğitici illüstrasyon ve hikaye kitapları bulunmaktadır. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde okuyan çizer, karikatür çalışmalarına günlük Daily Sabah gazetesinde devam etmektedir. Sena ve Zeynep adlarında iki kız babası olan çizer, Naci el-Ali Uluslararası Karikatür Yarışması'nda 'Hanzala Özgürlük Ödülü' almıştır.


ARKA KAPAK –

On, on beş tane şeftali yetiştirmiştim. Fakat şeftalilerimin kime nasip olacağını düşündüğümde kendimden nefret ediyordum. Beni Polat ve Sahip Ali ekip büyütmüşlerdi ve şeftalilerimi de onlar yemeliydi, doğrusu buydu. 
Bir gün aklıma bir şey geldi ve o günden itibaren şeftalilerimi dökmeye başladım. Bahçıvan bunu farkettiğinde artık üstümde şeftali kalmamıştı. Toprağımın kötü olduğunu düşündü. Yüksek sesle, “İyice su alıp iri ve sulu şeftaliler yitiştir diye seneye yerini değiştiririm.” dedi. 
Sonraki ilkbahar, köklerimi uyandırdığımda hepsinin düzeninin bozulduğunu gördüm. Bazıları hepten kurumuş, bazıları da kopmuştu. Tabii birçok sağlıklı köküm de vardı. Önce sağlıklı kökleri yumuşak toprağa soktum, sonra yeni kökler çıkardım ve çevreye gönderdim. Böylece filizlenme, yapraklanma ve çieklenmeyi düşündüm ve annemi tanıdım. 
Ömrümden kaç yıl geçtiğini bilmiyorum ama o zamandan beri bahçıvan benden bir tane bile şeftali alamadı. Bundan sonra da alamayacak. Ben ona itaat etmeyeceğim. İster beni korkutsun, ister testereyle kessin, isterse bana yalvarsın.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder