Sayfalar

23 Nisan 2017 Pazar

Yüzleşmeler - Tomris Uyar

Şiir kadın Tomris Uyar ♡ 

Üç değerli şairin dizelerinde ayrıca ölümsüzleşmiştir benim için 📚
Tomris Uyar'ın anılarını, mutluluk anlarını, hayatına dair kimi detayları, kırgınlıklarını, hastalık sürecini, edebiyata dair paylaşmak istediklerini kahvenizi yudumlarken keyifle okuyabileceğiniz bir kitap 💚

Tomris Uyar okumaya devam etmeliyim dedim ve 'Kitapla Direniş' kitabını aldım, burada.


Okuma halleri fotoğraflarıma bakmak isterseniz:


YÜZLEŞMELER
BİR UYUMSUZUN NOTLARI
(1995-1999)
Yazarı: Tomris UYAR
Türü: Deneme-Anı
Yayın Hakları: Can Yayınları    
-   2000
-   168 sayfa


 Kitaptan Alıntılar;

        * Ya birdenbire bir kitabım en çok satanlar listesine girse tepkim ne olurdu? Önce sevinirdim tabii, ama sevincim kısa sürerdi. Kitapların az basıldığı ve az okunduğu bu ülkede bu olayı kendi başarımdan çok, başka ögelere bağlama yoluna giderdim. ... Tanpınar'ın ya da Sait Faik'in pek okunmadığı bir ülkede ne gibi bir numara çevirip kendimi okutmuştum acaba?

        * Bir sanat yapıtının özel estetiği, sunuluş biçimindeki estetikle bütünleşmiyorsa yeterince iletilebilir mi?
         Diyelim ne kadar özenle yazılmış olursa olsun dizgi yanlışlarıyla dolu, kapağı ve kağıdı kötü bir kitap, çapsız sesler ya da sazlarla yorumlanmış ölümsüz bir beste, bir galeride çiğ ışık altında sergilenen pastel renkte ve dokuda bir tablo, çevresindeki derme çatma yapılarla boğulmuş bir mimari yapıt kime seslenebilir ki?

        * Peter Greenaway'in beni en çok etkileyen 'Mimarın Göbeği' adlı filmi...

        * ... suçu kesinleşmiş bir tecavüzcü, milyonları dolandırmış bir tefeci, yaşamlarını kararttığı kişilerin görüşleri alınmaksızın devlet affından yararlanabiliyor; genel af, devletin hangi hakla bireylerin kişisel aflarında söz sahibi olduğu sorusunun en kaypak yanıtı...

        * Her yalanın kendince bir üslubu var anlaşılan: kıtır, atılıyor; mantar, kesiliyor; maval, okunuyor; palavra, sıkılıyor sözgelimi.

        * Belki de uydurma ya da kurmaca yeteneğimi bir tek insanı kandırmaya harcamaktansa birçok insanı inandırmaya yönelik bir meslekte değerlendirmemde bu sezginin payı büyüktür. Yazarlık, uydurma yeteneği için biçilmiş kaftan.

        * J. L. Borges, Hain ve Kahraman İzleği adlı öyküsünde 'hain' ile 'kahraman' kavramlarının çağlara göre nasıl değiştiğini, gerçek yaşamdan ve edebiyattan örnekler vererek tutkun olduğunu döngü formu içinde inceler. Farklı tarihlerde, farklı mekanlarda geçen, birbiriyle bağlantılı görünmeyen olayların 'kahraman'ları zamanla düpedüz 'hain', hainleriyse kahraman sayılabilirler.

        * ... 'aşık olunabilecek bir erkeğin özellikleri' oyunu...
         ... Madde 11- Haftada en az bir kitap okusun. Mürşit Balabanlılar: Red Kit ile Asteriks'ten haberli olsun. Turgut Uyar: Pardayanlar ile Arsen Lüpen'den de. Ferit Edgü: Şu altı yazardan birini iyice okumuş olsun -Kafka, Shakespeare, Balzac, Sait Faik, Sartre ve F. S. Fitzgerald ya da Hemingway ama İhtiyar Adam ve Deniz sayılmaz. Edip Cansever: Şiir de okusun.

        * (Mustafa Gürsel) ... bir barda bana 'hüzüntülü' olduğunu söylemişti. Yani hüzün kadar koyu bir duygu değilmiş de üzüntü kadar hafif de değilmiş. Birazdan belki geçermiş.

        * Satırbaşı'nın yazarı Nurdan Beşergil üstünde durulması gereken bir öykücü bence.

        * Doctorov'un Ragtime'ını okuyalı nice zaman geçmişti, aklımda kaldığı kadarıyla beni çok etkileyen, müthiş bir kitaptı.

        * Groundhog Day'de (Bugün Aslında Dündü) her gün aynı saatte aynı güne uyanan adam sahnesi...

        * ... filozof Lucretius:
         'Birazcık bile olsun kısaltamayız ölümü
         Yaşamı uzatarak.
         Değişmez kalır ölümden sonraki süre.
         Kaç kuşak katarsan kat ambarına yaşayarak
         Aynı sonsuz ölüm beklemektedir seni.
         Varolmama süresi eşittir herkesin;
         Ha dün ölmüşsün ha şafakta
         Ha aylar, yıllar önce kapamışsın gözlerini! (Evrenin Yapısı)

        * (Turgut Uyar'ın) Bu arada kendisini anma önerisini baştan benimseyip sonra yan çizen Cumhuriyet ve Radikal gazetelerinin tutumlarını ne kadar yadırgadığımı belirtmem gereksiz.


^-^ KEDİLER ^-^

        * ... ortalıktan yok olan bir kedi...

        * ... bir mırıltının eksikliğini duyduğunuzda...

        * Cahide evde kaldı, ben senin kedin olayım şimdi. Cahide olayım.
         İki üç günlük tatilde bile kedimi özlediğimi nereden kestiriyor?
         - Cahide uyurken nasıl mırıldıyor?...
        
        * Pijamasının kıçını çekiştirmek, kuyruğunu çekmek oluyor kedinin. Kedi, size dönüp hiç aksatmadan miyavlıyor.

        * - Miyav.

        * Kedilerin, insanların verdikleri kararlara uydukları nerede görülmüş? Cahide, dün taşınma telaşından uzak kalması için oğlum Turgut'la eşi Şima'nın evine götürülmüştü.

        * Kedilerin akıllarından neler geçtiğini bilemeyiz ama bildiğim tek şey, Cahide iki gün sonra kayboldu. Sokak kapısı açıldığında yatağın altına kaçacak kadar ürkekken kendini sokaklara atması ne anlama geliyordu?
         Neyse ki nice koşuşturmadan sonra Şima tarafından bulundu, köşesine kıvrıldı, kuru mama tıkırdatıp hırıldayarak bizim (özellikle benim) için ne kadar vazgeçilmez olduğunu kavramanın tadını çıkardı.

        * Cahide ise benim uymadığım dinlenme uyarısına kılıkılına uydu.

        * ... süt dökmüş kediye dönmelerini kastetmiyorum...


- Yazım-Basım Hataları-

        * Sf/ 21
         ... entellektüel...

        * S/ 40
         ... formu içinde inceler
         Nokta yok!

        * Sf/ 68
         Ama allahın Amerika'sında...

        * Sf/ 78
         ... F.S.Fitzgerald ...

        * Sf/ 93
         Ama allahın Ukraynalısının...

        * Sf/ 138
         Edgar Allen Poe
                                                                           Nisan 2017


Yazar Hakkında Bilgi=  http://www.tomrisuyar.com/#!/biyografi


ARKA KAPAK –

Yazmaya öyküyle başlayan, yazarlığını öyküyle sürdüren, günümüz Türk edebiyatının öykü ustalarından biri olan Tomris Uyar, öykü oluşturmaya yeterli görmediği kimi birikimlerini okurlarıyla paylaşmak adına yazıya dökmeyi, bu yazdıklarına da ‘gündökümü’ demeyi seçmişti yıllardır.Bir tür ‘günce’, zaman zaman da birer ‘deneme’ tadındaki bu notlarını yıllardır kitaplaştıran Tomris Uyar, bu dizinin son çalışmasını Yüzleşmeler adıyla sunuyor okurlarına. Bir Uyumsuzun Notları alt başlığıyla hazırladığı ve 1995 – 1999 yılları arasında yaşadığımız olayların kendisinde bıraktığı izlerin ve etkilerin aktarıldığı bu kitap, gündökümlerinin şimdilik sonuncusu. Gündökümü (1975 – 80), Günlerin Tortusu (1980 – 84), Yazılı Günler (1985 – 88), Tanışma Günleri /Anları (1989 – 95) adlı dört kitaba Yüzleşmeleri’n de eklenmesiyle bir ‘uyumsuz’un, yani tanık olduğu olaylara ve gelişmelere ayak uydurmak istemeyen bir aydının Türkiye’nin son yirmi beş yılına ilişkin izlenimleri beş cilt olarak okurlara sunulmuş oluyor. Yayınlanış sırasına göre okunduğunda, bu notların, Türkiye’nin ‘kendi yazdığı romanı’ olacağı görüşünde yazar. 2000’e girerken, yaşadığımız yüzyılın son çeyreğine usta bir yazarın, ‘uyumsuz’ bir aydının bakış açısından bakmak isteyenler için bir olanak Tomris Uyar’ın gündökümleri.. 


2 yorum:

  1. aramızdaki şey kitabını okumuştum, bir daha ki alım için bu kitabı not aldım.. teşekkkürler.. ♥

    YanıtlaSil
  2. Tomris Uyar'ı çevirilerinden biliyorum açıkçası, ama bu kitabını merak ettim, alıntılar çok ilginç, Mimarın Göbeği'ni not ettim:) kitap kapağına da bayıldım bu arada, keyifli okumalar Ayşim'cim:)

    YanıtlaSil