Sayfalar

17 Ocak 2018 Çarşamba

Tanrının Çocukları - Mary Doria Russell

* Serçe'nin devam kitabı Tanrının Çocukları 📚 Serçe kitabıyla ilgili paylaşımımı buradan okuyabilirsiniz 😻
* İki kitabı da sevgili @niluferim11 ile birlikte okuduk. 

* Serinin çok başarılı olduğunu düşünüyorum. Sona erdi ve ben kendimi boşlukta hissettim. 
* Keşke serinin üçüncü kitabı da olsaymış. Ki bence devam edebilirdi.

Okuduğum kitapların blog yazılarını hazırlamakta çok gecikiyorum. Mesela bu kitabı ağustos ayında okudum, düşünün artık gecikmeyi:))) Daha sonra yazarın bir kitabını daha okudum, o da 'Gündüz Düş Görenler'.


Okuma halleri fotoğraflarıma bakmak isterseniz:

Okuma Halleri, Fotoğraflarla * Tanrının Çocukları / Mary Doria Russell



TANRININ ÇOCUKLARI
Yazarı: Mary Doria RUSSELL
Orijinal Adı: Children of God, 1998
Türü: Roman
Yayın Hakları: Metis Yayınları
-   İlk Basım: Kasım 2016
Kapak Tasarımı: Emine Bora
Kapak Resmi: Hieronymus Bosch, Dünyevi Zevkler Bahçesi (1503-1504)
Sol ve orta panelden detaylarla kolaj.
Çeviri: Başak Bekişli

-   542 sayfa


Kitaptan Alıntılar;

        * Tek hapishane, bizim kendi sınırlarımızdır!

        * Yaradılışı kendisine doğuştan biçilen role uygun olmayanlara acıyın, çünkü bu zor bir hayat.

        * Eskiden Nico gibi insanlara bakıp şöyle düşünürdüm: İşte başarısız olmuş bir kürtaj. Gezegeni tüketecek, sadece yemeyi ve çoğalmayı becerebilen işe yaramaz bir insan daha...

        * Belki insan korktuğunda daha dikkatli dinlediği için Tanrı'yı daha iyi duyabiliyordur.

        * Herkesin görüş sahasının sınırları vardır.

        * Herkes konuşuyorsa ruhunu nasıl duyabilirsin?

    
^-^ KEDİLER ^-^

        * ... yatak odasının penceresine bakarken, kedilerde biri karşısında biterek mırlayıp gerindi. Edward kedilerin güzelliğini kabul ederdi... ... kedi Edward'ın bacaklarına sürtünmeye devam etti.

        * Bir adam ve bir kediyle ilgili eski bir hikaye var...
         Kedileri severim.

        * Schrödinger derdi ki, bir kediyi kutuya koyarsan - pekala, kutuda bir tabak normal yemek, bir tabak da zehirli yemek var diyelim.
         ... Kedi kutuda ve zehirli ya da zehirsiz yemeği yemiş olabilir. ... Schrödinger'e göre, dışarıdaki adam ölüp ölmediğine bakmak için kutuyu açana kadar kedi aslında hayatta ya da ölmüş sayılmaz.
         ... Adam kedinin mırlayıp mırlamadığını duymak için dinleyebilirdi.
         ... Bana kalırsa, kedi adama inanıyorsa adam oradadır. Kedi ateistse de adam yoktur.


 - Yazım-Basım Hatası-

        * Sf/ 415
         ... sözlerininn...

                                                                  Ağustos 2017


Yazar Hakkında Bilgi=  1950'de Chicago'da doğdu. Kemik biyolojisi ve biomekanik konusunda uzman bir paleoantropolog olarak Avustralya ve Hırvatistan'da araştırmalar yaptı. 1980'lerde akademik kariyerini bırakarak yazarlığa soyundu. Halen eşi Don ve oğulları Daniel ile Cleveland'da yaşamaktadır.
         1996 yılında yayımlanan ilk romanı Serçe büyük bir başarı kazandı. Entertainment Weekly yılın en iyi on kitabından biri seçti. 1997'de İngiliz BilimkurguYazarları Kurumu tarafından En İyi Roman ödülüne layık görüldü. Russell yine aynı romanıyla James Tiptree Jr. Arthur Clarke ve John W. Campbell ödüllerinin de aralarında bulunduğu birçok ödül topladı. 1998'de Serçe'nin devamı niteliğindeki Children of God, Tanrı'nın Çocukları'nı yayımladı.


ARKA KAPAK –

Mary Doria Russell'ın ilgiyle okunan romanı Serçe'den sonra Tanrının Çocukları da Türkçede: Beklenmedik dönemeçlerle dolu incelikli olay örgüsü ve edebi ustalığıyla en az ilki kadar güçlü bir eser.

Roman, Jana'ata ve Runa adlı iki akıllı türün bulunduğu Rakhat gezegenine yapılan ilk seferde yaşanan felaketin ardından, yeni bir sefer için kolların sıvanmasıyla başlıyor. Dünya'da hazırlıklar sürerken, paralel bir anlatımla, Rakhat'ta insanların ister istemez başlattığı değişim rüzgârına da tanık oluyoruz. Zorlu bir yolculuğun ardından Dünyalı ekip hedefe vardığındaysa, iki gezegenin halklarının kaderi bir kez daha kesişiyor.

Bir bilimkurgu romanı olarak Tanrının Çocukları'nın ayırt edici özelliği antropolojik derinliği: karakterlerin karmaşık iç dünyasını ikna edici bir şekilde resmetmesi; onların zaaflarını, kendi kendini kandırma ve anlam olmayan yerde bile sürekli anlam arama eğilimlerini, hırs ve yanılgılarını, iyi niyetle de olsa başkalarına zarar verme kapasitelerini gözler önüne sermesi. Dahası, yazarın önemli toplumsal meselelere -farklı türlerin/kültürlerin bir arada yaşaması, anlayış ve hoşgörünün kendinden farklı olanı tanımayla başlaması, katı geleneklerin zulmü, değişimin kaçınılmazlığı vb- yaklaşımı da kayda değer.

Bütün bunlara yaratıcı bir hayal gücü ve kitabın her sayfasında hissedilen ince bir mizah da eklenince, ortaya keyif ve heyecanla okunan doyurucu bir roman çıkıyor. Tüm bilimkurgu hayranlarına ve edebiyatseverlere tavsiye ediyoruz. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder