12 Haziran 2016 Pazar

Biz - Yevgeni Zamyatin * Bahar Okuma Şenliği 2016

Sevgili Pınar'ın düzenlediği 'Bahar Okuma Şenliği' okuma listeme buradan ulaşabilirsiniz.


Listenin 12. sırası: Kitap Ağacı'nın aylık kitaplarından veya herhangi bir Kitap Ağacı Kulübü tarafından Bahar Okuma Şenliği sırasında okunacak bir kitap.
-Kitap Ağacı Bilim Kurgu Kulübü ile birlikte 25 Mayıs itibariyle okuyacağım:)


Aslında yasaklı kitaplardan, 1921 yılında Sovyetler'de yasaklanmış. Huxley ve Orwell için ilham kaynağı olmuş bir distopik roman. Aldous Huxley 'Cesur Yeni Dünya' okunmayı bekliyor, burada.
George Orwell 'Bin Dokuz Yüz Seksen Dört' paylaşımım ise şurada.


Okuma halleri fotoğraflarıma bakmak isterseniz:


BİZ
Yazarı: Yevgeni ZAMYATİN
Orijinal Adı: Mty
Türü: Distopik Roman
Yayın Hakları: İthaki Yayınları
-   5. Baskı, Aralık 2015, İstanbul
Kapak Tasarımı: Pyotr Pereveentsev
Çeviri: Fatma Arıkan & Serdar Arıkan
-   250 sayfa


 Kitaptan Alıntılar;

        * Otomatik Piyano'yu yazarken olay örgüsünü gururla Aldous Huxley'in Cesur Yeni Dünyası'ndan ödünç aldım, o da zaten gururla Yevgeni Zamyatin'in BİZ'inden ödünç almıştı. / Kurt Vonnegut

        * Zamyatin'in romanı 1921 yılında yazıldı, Rusya'da yayımlanamadı, yayımlanması için Almanya'ya gönderilen romanın 1923 yılında Çekçe çevirisi yayımlandı, ertesi yıl İngilizceye çevrildi - ve sonra, 1927'de Çekçeden Rusçaya bir çevirisi yapıldı, ama özgün Rusça metin ilk kez 1952 yılında, Amerika'da yayımlanabildi.

        * Eminim ki, ilkel insan 'cekete' bakar ve şöyle düşünürdü: 'Bu ne işe yarar ki? Sadece yük'.

        * ... yalan her türlü şakaya fark edilmez bir şekilde girer...

        * ... insanın kafası şeffaf değil, içinde sadece minnacık pencereler yani, gözler var.

        * Bana sonuncu, en üst, en büyük sayıyı söyle.
         Saçma! Sayıların sayısı sonsuzdur, sen hangi sonuncuyu istiyordun?
         Pek sen hangi son devrimi istiyorsun? Sonuncu diye bir şey yok, devrimler sonsuzdur.

        * Ama onlar dünde kaldı. Canlı edebiyat dünün saatine göre yaşamaz, bugünün değil, yarının saatine göre yaşar.


- Yazım-Basım Hatası -

        * Sf/ 197
         ... ettiim...

                                                                           HAZİRAN 2016

Yazar Hakkında Bilgi=  Yevgeniy İvanoviç Zamyatin (Rusça: Евгений Иванович Замятин) (d. 1 Şubat 1884LebedyanTambovRusya İmparatorluğu – ö. 10 Mart 1937Paris,Üçüncü Fransa Cumhuriyeti), Rus yazarDistopik bir geleceği konu alan "Biz" (Rusça: Мы) isimli romanıyla ünlenmiştir.


Kitap Hakkında Bilgi=  Biz, (Rusça: Мы - Mıy), Rus yazar Yevgeni İvanoviç Zamyatin'in bir romanı. Yazarın en bilinen eseri ve tek roman çalışmasıdır. 1920 yılında kaleme alınan eser yazarın ülkesinde ancak 1988 yılında yayımlanmıştır. Romanın kurgusu, sosyalist bir devrimin ardından 26. yüzyılda geçmektedir ve kendisini örnek alan diğer romanlar gibi eserde de distopik bir atmosfer mevcuttur. Romanda insan doğadan ve kendi benliğinden koparılmış, Biz haline getirilerek toplumun sıradan bir parçası halini almıştır. Öyle ki artık isimler kullanılmamakta, en üstün bilim olan matematikten yararlanılarak her yurttaş bir sayı ile anılmaktadır. Saydam cam duvarlar arasında yaşayan yurttaşların her anı sistem tarafından denetlenmekte, erkek ve dişi sayılar sadece sistemin izin verdiği çiftleşme anlarında bir perde ile dış dünyadan ayrılabilmektedirler. Toplum gelişmiş, bilim ilerlemiş, dünya dışına yolculuk yapmak bile mümkün olmuştur. Ancak tanımlanan dünya bir ütopya değil, kara, karanlık bir ütopyadır.
Biz, distopik geleceği konu alan, çoğunlukla totaliter ve özgür istemi kısıtlayan, yok eden iktidarları betimleyen romanların ilk örneğidir. Roman en gelişmiş sistemin bile daha iyi bir alternatifi olduğu iddiasını kendisine temel almıştır.
Sovyetler Birliği'nde 1921 yılında yasaklanmış olan romanın İngilizce tercümesi 1924 yılında İngiltere'de yayımlanmıştır. Bu eser ilk anti-ütopyacı (ütopya karşıtı) romanlardandır; Aldous Huxley'in Cesur Yeni Dünya (Brave New World) ile George Orwell'ın 1984 isimli romanlarına esin kaynağı olmuştur.
Distopik bir geleceği konu alan romanda, hikâye baş kahraman "D-530"un ağzından bir tür günlük şeklinde anlatılır. Romandaki `günlük` biçimindeki anlatım, kahramanların isim yerine ürün koduna benzer kodlarla isimlendirilmesi ve genel anti-ütopyacı tutum daha sonraları birçok romanda kullanılacak ve roman birçok distopya konulu romana öncü olacaktır. Distopik bir hiciv olan romanda birçok özel ve farklı detay göze çarpar. Bunlara örnek olarak romanda evlerin saydam materyallerden yapılmasını verebiliriz. Buna göre herkes her an görülebilir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder