29 Nisan 2018 Pazar

O İyi Kitaplar Olmasaydı - Emin Özdemir

* Kitap okuma hızımla blogda paylaşma hızım ters orantılı işlemeye devam ediyor maalesef. Bu kitabı eylül 2017'de okudum. Özdemir'i kitabını okuyarak uğurlamak istedim.
* Edebiyat adına yazarlardan ve kitaplardan bolca alıntının olduğu, Emin Özdemir'in farklı dönemlerdeki yazılarının bir araya getirildiği bir kitap. İki yazarla ilgili fikirlerine katılmasam da sayesinde birkaç kitap not ettim.



Okuma halleri fotoğraflarıma bakmak isterseniz:
Okuma Halleri, Fotoğraflarla * O İyi Kitaplar Olmasaydı / Emin Özdemir



O İYİ KİTAPLAR OLMASAYDI
Yazarı: Emin ÖZDEMİR
Türü: Deneme
Yayın Hakları: Bilgi Yayınevi
-   1. Basım Ocak 2017 2. Basım Şubat 2017
Kapak Tasarımı: Murat Sayın
-   347 sayfa


 Kitaptan Alıntılar;

        * O İYİ KİTAPLAR OLMASAYDI
         Okuduğumuz o iyi kitaplar olmasaydı şimdikinden daha kötü durumda, daha uzlaşmacı, daha itaatkar olurduk. İlerlemenin motoru olan eleştirel ruhun adı bile okunmazdı.
                                               Mario Vargas Llosa

        * Bütün hayat bütün insanlık bu kitaplarda anlatıldı, bitirildi. Yeni bir şey yaşamak, yeni bir kitap tanımak oluyor benim için. Kitaplarla ve onların yazarlarıyla 

        * Tarih imgelemde var edilmemişse tarih değildir. Kimse geçmişte var değildir, geçmiş şimdinin belleğinde var olan bir edimdir.
                                                        Carlos Fuentes

        * Milyonlarca gerçek kişinin -aralarında pek çok da çocuk olmak üzere- açlıktan ölmesi karşısında insanların fazla rahatsız olmaması ama Anna Karenina'nın ölümü karşısında acı çekmesi ne anlama gelir? Asla var olmadığını bildiğimiz birinin kederini paylaşmamızın anlamı nedir?        
                                                        Umberto Eco

        * Özgür insan, okuyan insandır. / Thomas Jefferson

        * Yazmak, hem konuşmak hem de susmaktır; sessiz çığlıklar atmaktır. / Marguerite Duras

        * Ne zaman birinin elinde Ayşe Kulin'den, Canan Tan'dan, Elif Şafak ya da İskender Pala'dan bir roman görsem sığ okur tipi gelir durur gözlerimin önünde.

        * John Steinbeck ... Fareler ve İnsanlar, adını, Robert Burns'un 'Bir Fareye' adlı şiirinden almıştır. Şair, bahçesini bellerken bir farenin yuvasını bozar; farenin, yuvanın halinden etkilenir, oturup o şiirini yazar Burns: 'En iyi planları farelerin ve insanların / Sıkça ters gider.' Sanırım, Steinbeck de bu dizelerin derinliklerinde romanın iki kahramanı, George Milton ile Lennie Small'un kurdukları düşlerin, planların yıkılışını bulmuş, romanına bu adı koymuştur.
         Ernest Hemingway'in Çanlar Kimin İçin Çalıyor romanı da bir şiirden alır adını. Şair John Donne, bir kilisede başrahiplik yapmaktadır. Şiirselliğin ağır bastığı vaazlar veriyor. Şöyle diyor bir vaazında: '... Ölünce bir insan eksilirim ben; çünkü insanoğlunun bir parçasıyım, işte bundandır ki sorup durma çanların kimin için çaldığını, senin için çalıyor...' Hemingay de romanında bu dizelerde geçen, 'çanlar kimin için çalıyor' sözünü romanına ad olarak seçer, bu adın çağırımsal örüntüsü içinde savaşın anlamsızlığını, insan yaşamında yol açtığı korkunç yıkımları gösterir.
         ... Yaşar Kemal, Fırat Suyu Kan Akıyor Baksana... Bu söz, 19. yy'da yaşamış bir Alevi şairi olan Esiri'nin, İmam Hüseyin'e yazdığı mersiyede geçiyor: 'Ümmü Gülsüm, Zeynep hep yasta alem / Alemdar Abbas'ın kolları kalem / Takdir-i ezelde böyleydi ilam / Fırat suyu kan akıyor baksana.' Belli ki Kerbela gibi kanla, acı ve gözyaşıyla yoğrulmuş o trajik olayla romanında anlattığı acılı kopuşlar, hüzünlü savruluşlar arasında içsel bir kan bağı, içsel bir benzeşlik bulmuştur Yaşar Kemal.

        * Bal bal demekle ağız tatlı olmaz.

        * Gökyüzü gibi bir şey bu çocukluk hiçbir yere gitmiyor. / Edip Cansever

        * Duygular da bitkiler gibidir, her ortamda yetişmez.

        * Bu dünyada babasız bir kitap, öksüz bir cilt var mıdır? Başka kitapların soyundan gelmemiş bir kitap? / Carlos Fuentes


 ^-^ KEDİLER ^-^

        * Yürüdüğün yönü değiştir, olsun bitsin dedi kedi, yedi onu.

        * Fare, kedi, kapan nesnelerinin, simgesel bir işlevi var mıydı?

        * Soyutlama yetisi gelişmiş birkaç öğrenciyse nesnel kedi-fare öyküsünün derinliklerine inmiş...


 - Yazım-Basım Hatası-

        * Sf/ 68
         ... alagoriye...
                                                                  Eylül 2017


 Yazar Hakkında Bilgi=  Emin Özdemir, 1931 yılında Kemaliye'de doğdu. Pamukpınar Köy Enstitüsü'nden sonra Gazi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nü bitirdi (1953). Amerika'da Colombia ve İndiana Üniversitelerinde 'metin hazırlama ve anlatım teknikleri' konusunda eğitim gördü. Hacettepe Üniversitesi Temel Bilimler Fakültesi Temel Türkçe Bölümü'nde öğretim görevlisi olarak çalıştı. Ankara Üniversitesi Basın ve Yayın Yüksekokulu, bugünkü adıyla İletişim Fakültesi öğretim görevliliğine geçti. Bu görevinden emekliye ayrıldı (1996). Emekliye ayrıldıktan sonra Türk Dil Kurumu'nun çalışmalarına etkin bir biçimde katıldı. Çalışmaları ve kitaplarıyla önemli katkılar sunan Emin Özdemir, 1 Eylül 2017 tarihinde aramızdan ayrıldı.


ARKA KAPAK –

Okuduğumuz o iyi kitaplar olmasaydı şimdikinden daha kötü durumda, daha uzlaşmacı, daha itaatkâr olurduk. İlerlemenin motoru olan eleştirel ruhun esamesi bile okunmazdı... Roman ve öykü olmasaydı özgürlüğün hayatı yaşanılır kılmadaki öneminin, özgürlüğün bir zorba, bir ideoloji ya da dinin ayakları altında çiğnenmesinin, hayatı nasıl bir cehenneme çevirdiğinin farkında olmazdık. Edebiyatın bizi yalnızca güzellik ve mutluluk düşlerine daldırmakla kalmadığı, aynı zamanda her türlü baskıya karşı gözümüzü açtığından kuşku duyanlar, yurttaşların davranışlarını beşikten mezara kadar denetim altında tutmaya kararlı tüm rejimlerin edebiyattan niçin bu kadar korktuklarını ve neden gözlerini bağımsız yazarların üstünden ayırmadıklarını sorsunlar kendilerine.
-Mario Vargas Llosa-

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder