19 Temmuz 2020 Pazar

Benden'iz James Joyce / Fuat Sevimay


Fuat Sevimay'ın  yazdığı ve çevirdiği her kitabın peşine düşen bir okuruyum. Romanları, öykü kitapları, çocuklar için yazdığı kitaplar, çevirileri, çeviri üzerine inceleme kitabı...

Külliyatı kitaplığımın en değerlileri arasında. Külliyatı hakkındaki yazıma buradan ulaşabilirsiniz.

James Joyce eserlerinden ise Ulysses'i vakti zamanında sözlüğü ile okumuştum. Ulysses paylaşımlarımı okumak isterseniz buradan ve şuradan ulaşabilirsiniz. Bir de kedilerle ilgili yazdığı çocuk kitabını okudum 😹 Ancak Sevimay çevirisi Finnegan Uyanması ve Dublinliler okunmak üzere bekliyor. Gerçi Benden'iz James Joyce okurken Finnegan Uyanması'nı okumaya heves ettim, bakalım.


Fuat Sevimay bilindiği üzere yazarlığının yanı sıra ödüllü bir çevirmen 🏆James Joyce kitaplarının çevirmeni olarak da Joyce ile özel bir ahbaplığı var diyebiliriz:) İşte bu yakınlığı kullanan James Joyce taa mezarından kalkıp İstanbul'a geliyor ve Fuat Sevimay'la bir araya geliyor. Ve birlikte geçirdikleri günlerden, ettikleri sohbetlerden bu kitap ortaya çıkıyor.


Öyle bir kitap ki yok yok!
Hem konu olarak hem kişi olarak...
Düşünün ki Fuat Sevimay James Joyce ile bir araya gelmiş. Sohbetin sonu gelir mi?
Gelmeeez:)
James Joyce kitapları konuşulur mu?
Hem de nasıl 👍
İstanbul kazan Dublin, Paris, Trieste kepçe gezilir mi?
Ohoooo 😄
Sayfalarda tanıdık simalarla karşılaşılır mı? Misal @firatpurselim 📚
Kapalıçarşı'dan, Anarşık'tan karakterler;
Kürdan ya Kürdan 🙈 özlemişiz 😍
ve sevgili Ayşegül Sevimay'ın güzel çizimleri eşliğinde 🎨✏
😻 Mırk selam bile vardı, daha ne olsun 🐾


Dahası da var 🙈 Nasıl mı? Açıklayayım 😂 Kitabın sonuna gelip o çok sevip takip ettiğiniz yazarın satırlarında kendi isminizi görürseniz ne yaparsınız?  İşte bunu yaşadığımdaki heyecanımı size ancak @fazilokudan ve heyecanımın sesime yansımasından muzdarip olan Mırkhane halkının kedileri anlatabilir. Bu mutluluğun kelime karşılığı nedir bilemedim. 


Şayet daha önce hiç James Joyce okumadıysanız bu kitap size James Joyce'un kendisini ve eserlerini tanımanız adına bir alt yapı oluşturulabilir, eğer James Joyce okuduysanız bilgilerinizi tazeleyip okuduklarınızı daha bir anlaşılır kılabilir ya da bu kitapla eş zamanlı James Joyce okursanız da güzel bir rehber olur size. Her halükarda okuyun yani 😂 Böylesi derin konular ancak Fuat Sevimay'ın kalemi ve mizahıyla bu kadar iyi ele alınıp, işlenebilir ve anlaşılır hale gelebilirdi.

Az biraz da kitaptan alıntı ekleyeyim. Fikir vermesi adına:)

















Keyifli okumalarınız olsun ^-^

1 yorum: