28 Eylül 2015 Pazartesi

Gece Uçuşu - Antoine de Saint-Exupery * Güz Okuma Şenliği 2015

Sevgili Pinuccia'nın düzenlediği 'Güz Okuma Şenliği' okuma listeme buradan ulaşabilirsiniz.

Listenin 10. sırası: Sadece tek bir kitabını okuduğunuz bir yazardan/şairden bir kitap.



Yazarın okuduğum ilk kitabı herkesin tahmin edebileceği gibi 'Küçük Prens' idi:)))
Paylaşımıma bakmak isterseniz:

Küçük Prens - Antoine De Saint - Exupery * Yaz Okuma Şenliği 2015



GECE UÇUŞU
Yazarı: Antoine De Saint - Exupery
Yayın Hakları: Dedalus Kitap
www.dedaluskitap.com
-   Şubat 2015
Fransızca Aslından Çeviren: Nilay Ormanlı
-   92 sayfa


 Kitaptan Alıntılar;

        * Bir yazarın ölümünün üzerinden yetmiş yıl geçtikten sonra telifi düşmüş oluyor. Bu ne demek: Yayıncısına, telif haklarını almak için bir ücret ödemiyorsunuz. Saint-Exupery'nin de ölümünün üzerinden yetmiş yıl geçti, yetmiş birinci yıla girildi; Voila! Her yer Küçük Prens kaynıyor. Bir eseri farklı çevirmenlerin yorumuyla okumak, evet, bence çok güzel bir şey. Fakat bugüne kadar, 262 farklı dil ve lehçeye çevrilmiş olan bu eser, telif haklarının da kalkmasıyla, Şubat ayı itibariyle Türkiye'de 35 farklı yayınevinden çıktı.
  
        * İnsanların içinde biriktirdiği çok fazla derdi vardı, o yüzden, hiç değişmeyecek bir manzaraya bakan basit bir adam olma ihtiyacı hissediyordu.

        * Gündüzleri trenlerle ve gemilerle aştığımız mesafeleri her gece kaybediyoruz.


 - Yazım-Basım Hatası -

        * Sf/ 75

         ... bu işaretin etrafında ölüne dek döner dururdu.

                                                              Okuduğum tarih: Ekim 2015


Yazar Hakkında Bilgi=  Antoine Marie Jean-Baptiste Roger, comte de Saint Exupéry (29 Haziran 1900 - 31 Temmuz 1944), Fransız pilotyazar ve şairdir. Özellikle "Küçük Prens" (Le Petit Prince) isimli eseriyle ünlenmiştir.
Fransa'nın Lyon şehrinde doğdu. Beş kardeşin üçüncüsüydü. Aristokrat bir aileye mensup olan Exupéry dört yaşındayken babasını kaybetti. Babasının ardından aile hızla yoksullaştı. Anneleri kültürlü bir kadındı. İlk öğretmenleri anneleri oldu. Exupéry okulda başarılı değildi. Ödevlerle arası yoktu, sürekli ceza alıyordu. Uçaklarla 12 yaşında tanıştı. Evlerinin yanındaki hava alanına gizlice girer uçakları yakından seyrederdi. 12 yaşındayken bir pilot onu uçağına aldı ve uçurdu. Kardeşi François'in ölümü onu ve ailesini çok sarstı. Liseyi bitirdikten sonra pilot olmayı çok istediği halde annesini kırmamak için denizcilik okuluna kaydoldu. 19 yaşında Ecole des Beaux-Arts'ta mimarlık fakültesine girdi. 21 yaşında orduya çağrıldı. Eğitimini yarıda bırakıp askere gitti. Askerlik görevini Fransız Hava Kuvvetlerinde teknisyen olarak yaptı. Strasbourg şehrinde pilotluk eğitimi aldı. Askerliğin ardından ailesinin isteği üzerine Paris'te bir ofiste kamyon satıcısı olarak çalışmaya başladı. Ticaret yaşantısında başarısız oldu. Bu arada yazı yazmaya da başlamıştı.
1926 yılı hayatında bir dönüm noktası oldu: Tekrar uçmaya başlamıştı. Toulouse ve Dakar arasında posta servisi yapan uçağın pilotu olarak göreve başladı. İlk kitabı Güney Postası'nı bitirdi. Burada ilk uçuş deneyimlerini anlatıyordu. Aynı şirketin Arjantin bölge sorumluluğuna getirildi. Gece Uçuşu adlı romanı Arjantin'deki yaşantısını anlatır. Paris'te evlendi. 35 yaşındayken uçağı arıza yaptı ve Tunus'ta çöle zorunlu iniş yaptı, kayboldu. Dört günlük zorlu çöl macerası ardından bir Bedevi tarafından bulundular. İspanya İç Savaşı boyunca Fransız gazetesi adına muhabir olarak görev yaptı. Havacılık alanında birçok buluşa imza attı. Gece uçuşlarını düzenleyen cihazların geliştirilmesinde katkı sağladı. II. Dünya Savaşı başladığında Fransa, Almanya'nın işgaline uğradı. Komutanları Exupéry'ye sağlık durumunun savaş şartlarına uygun olmadığını söylemesine rağmen o askere yazıldı. Fransa'nın yenilgisi üzerine ABD'ye gitti. Buradayken yazdığı Dünya ve İnsanlar ile Savaş Pilotu adlı iki kitabı New York'ta çok tutuldu. En önemli eseri Küçük Prens'i de bu dönemde yazdı . Ülkesinin işgal altındaki durumu onu çok üzmekteydi. Olaylar karşında sessiz kalamayacağına karar vererek ABD ordusuna katılarak yüzbaşı rütbesiyle Kuzey Afrika'ya gitti. Görevi Alman ordularının hareketini havadan izlemekti.
31 Temmuz 1944'te uçağı vuruldu ve Marsilya açıklarında denize düştü. Uçağının enkazı 2000 yılında balıkçılar tarafından bulundu.
https://tr.wikipedia.org/wiki/Antoine_de_Saint-Exup%C3%A9ry


Çevirmen Hakkında Bilgi=  Nilay Ormanlı, 1990 yılında İstanbul'da doğar. İstanbul Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümünden mezun olduktan sonra, Lyon 3 Jean Moulin Üniversitesinde Karşılaştırmalı Kültürel Çalışmalar üzerine yüksek lisans eğitimi alır. Halen İngilizce ve Fransızcadan çeviriler yapmaktadır.


ARKA KAPAK –

Küçük Prens'in yazarı Saint-Exupéry külliyatından ilginç bir parça, Gece Uçuşu. Roman, 1931 yılı Femina Ödülünü aldıktan sonra, 1939 yılında sinemaya uyarlandı. Sivil havacılığın kuruluş dönemi serüvenlerinden birini anlatan bu yapıt, başarılı karakter analizleri, yoğun bir dil ve şaşırtıcı bir ayrıntılandırma tekniğiyle yazılmış. Yazarının Arjantin anılarını tutkulu bir içtenlikle anlatıyor. Gökyüzünde koşuşturan uçaklara ve işine yürekten bağlı Şef Riviére'den tutun, Fabian'a kadar farklı karakterlerle ve çeşitlilik gösteren serüvenlerle merakla okuyacağınız bir roman.

Saint-Exupéry çağımızın en büyük yazarlarından biri.Gece Uçuşu'nda en şaşırtıcı unsurlardan birisi de, Exupéry'nin kendi yaşamının sonuyla, haydi biraz ipucu verelim, benzerlik göstermesi. Kaç kişi kendi geleceğini yazdıklarıyla görebilir ki?


Kedili medili:)


Okuma şenliği defterime bakmak isterseniz:

* Güz Okuma Şenliği ♥ Defterim ♥



Okuma listem için oluşturduğum defterime buradan bakabilirsiniz. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder