24 Eylül 2015 Perşembe

Katip Bartleby - Herman Melville / Kısa Kitap Festivali ♥

Sevgili Pinuccia'nın düzenlediği 'Kısa Kitap Festivali' okuma listeme buradan ulaşabilirsiniz.




KATİP BARTLEBY
Yazarı: Herman MELVILLE
Türü: Roman
Yayın Hakları: Kırmızı Kedi Yayınevi
www.kirmizikedikitap.com
-   Birinci Basım: Mayıs 2014
Çeviri: İlknur Özdemir
-   75 sayfa


 Kitaptan Alıntılar;

        * 'Yapmamayı tercih ederim.'

        * ... antik Petra kenti kadar ıssız...

        * John Caldwell Colt (1810-1842), muhasebeci, hukuk bürosunda memur ve öğretmendi. 1842 yılında, kitap basımı yüzünden borçlu olduğu Samuel Adams adındaki matbaacıyı baltayla öldürmekle ve cesedi ortadan kaldırmakla suçlanmıştı. Suçlu bulunup idama mahkum edildi ancak idam edileceği gün intihar etti.
https://en.wikipedia.org/wiki/John_C._Colt

        * ABD Posta Hizmetleri 1825 yılında bir 'Sahipsiz Mektuplar' Bürosu açtı. 2006'ya gelene kadar bu büroda 90 milyon mektup birikti. Sahipleri belirlenemeyenler, içlerindeki değerli şeyler çıkarıldıktan sonra müşteri gizliliğini korumak üzere yakıldı.

                                                             Okuduğum tarih: Eylül 2015


Yazar Hakkında Bilgihttps://tr.wikipedia.org/wiki/Herman_Melville
Çeviren Hakkında Bilgi=  İstanbul'da doğdu. İstanbul Alman Lisesi'ni ve Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü'nü bitirdi. 1990 yılına kadar çeşitli şirketlerde çalıştı. Yayıncılık ve edebiyat ortamına aktif olarak 1991 yılında katıldı. İlk çevirdiği kitap Paul Auster'ın özyaşamöyküsel kitabı Yalnızlığın Keşfi'dir. Almanca ve İngilizceden 45'i aşkın çevirisi vardır. Michael Cunningham'ın Pulitzer Ödüllü romanı Saatler'in Türkçe çevirisiyle 2000 yılında Dünya Kitap Çeviri Ödülü'nü aldı. Önemli çevirileri arasında 2003 Nobel Edebiyat Ödülü'nü alan J. M. Coetzee'nin Utanç ve Petersburg'lu Usta adlı romanları, Tony Morrison'un Katran Bebek'i, Bruno Schulz'un Tarçın Dükkânları, Stefan Zweig'ın Amok Koşucusu, Max Frisch'in Stiller, Paul Auster'ın Yanılsamalar Kitabı veKehanet Gecesi adlı kitapları sayılabilir. İlk öyküsü olan Bez Bebek'i 2002 yılında yazmış, ilk yazdığı dört öykü Can Yayınları'nın tematik öykü kitaplarında yayınlanmıştır. Avusturya'da yayınlanan Lichtungen Edebiyat Dergisi, pek çok ünlü Türk edebiyatçısının yanında Özdemir'in Gece Ayrılığı adlı öyküsünü de Almancaya çevirterek Aralık 2003 sayısında yayınlamıştır.Senin Öykün Hangisi, ilk öykü kitabıdır.

ARKA KAPAK –

"Yapmamayı tercih ederim."

On dokuzuncu yüzyıl ortalarında, Wall Street'teki bir hukuk bürosunda çalışan az rastlanır kişilikteki bir kâtibin ağzından çıkan ve onun hayat felsefesini dile getiren bu ünlü cümle, o günden beri tekrarlanıp duruyor.

Kâtip Bartleby, kendisine verilen görevleri yapmamayı tercih ettiğini söyleyerek çalışmanın sınırlarını pasif direnişle çizen bir öncü. İşini son derece kusursuz yapsa da günün birinde 'çalışmamayı tercih eden' Bartleby, hukuk bürosunun sahibi avukatın ağzından anlatılıyor. Kâtibinin inadıyla başa çıkamayan avukat, kapitalizmin kalesinde, devasa binaların duvarlarına bakan masasında, sadece çalışmayı değil yaşamayı da durduran, hiçbir işe yaramayan bu adamdan kurtulmak ister, sonunda akıl ve mantık dışı bir çözüme yönelir. Bartleby'nin hikâyesi, bireyin toplum kurallarına karşı tavrını yansıttığı kadar özgür irade ve determinizm konularına da bir pencere açıyor. Kendini dünyadan soyutlayan, özgürlüğünden taviz vermeyen Bartleby canının istemediği hiçbir şeyi yapmazken kâtibinin çalışmaması karşısında ona hem acıyan hem de öfkelenen avukatın bu direnişe gerekli tepkiyi göstermemesi şaşırtıcı ve düşündürücü.

Kafka'dan Albert Camus'ye kadar önemli yazarlara esin kaynağı olan Kâtip Bartleby, absürd edebiyatın öncülerinden ve Amerikan edebiyatının kült yapıtlarından.

"Bartleby, paravanın arkasında oturduğu yerden son derece yumuşak, ama kararlı bir sesle, 'Yapmamayı tercih ederim,' dediğinde yaşadığım şaşkınlığı, yo, dehşeti bir düşünün."


Festival defterime bakmak isterseniz buraya lütfen:)


Keyifli okumalarınız olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder