31 Ağustos 2014 Pazar

Ferhad ile Şirin- Nazım Hikmet *Yaz Okuma Şenliği 2014*

Sevgili Pinuccia'nın düzenlediği 'Yaz Okuma Şenliği' listesinin 17.sırasındaki bir tiyatro oyunu kategorisi dahilinde 'Ferhad ile Şirin'i okudum.

Okuma halleri fotoğraflarıma bakmak isterseniz:

Okuma Halleri, Fotoğraflarla - Ferhad ile Şirin / Nazım Hikmet


Isaac olmadan fotoğrafın tadı olmaz:) 




FERHAD ile ŞİRİN
Yazarı: Nazım HİKMET
Türü: Oyunlar
Yayın Hakları: Yapı Kredi Yayınları
www.yapikrediyayinlari.com
-   1. Baskı: İstanbul, Şubat 2002, 4. Baskı: İstanbul, Ağustos 2004
-   277 sayfa

Nâzım Hikmet'in 1948 yılının Haziran ve Ekim ayları arası Bursa Cezaevi'nde yazdığı tiyatro oyunudur.
Ekim 1953'te Bir Aşk Masalı adı altında Moskova Dram Tiyatrosu'nda sahnelenmiştir. 23 Mart 1961 tarihinde Kirov Balesi'nde bale olarak sahnelenen eserin müziğini Azeri besteci Arif Melikov bestelemiş, koreografisini de Bolşoy Balesi'nin başkoreografı Yuri Grigoroviç yapmıştır.
Nâzım Hikmet'in en başarılı oyunlarından bir olan Ferhad ile Şirin, Türkiye'de ilk defa De Yayınevi tarafından 1965 yılında yayımlanmıştır.



Kitaptan Alıntı;
  
        * Halbuki söğüt dalından nazlıyız...


^-^ KEDİLER ^-^

* ... bahçeye tekirin yanına gömdük...

* İşi uzatışımın sebebi, kedilerin avlarına karşı gösterdikleri emniyetli eğlencenin zevkini tatmak içindir.

                                                                   Okuduğum tarih: Ağustos 2014


Yazar Hakkında Bilgi=  Nâzım Hikmet Ran (15 Ocak 1902 – 3 Haziran 1963[1]), daha çok Nâzım Hikmet olarak bilinen Türk şair, oyun yazarı, romancı, anı yazarı. "Romantik komünist" ve "romantik devrimci" olarak tanımlanır. Siyasi inançları yüzünden defalarca tutuklanmış ve yetişkin yaşamının büyük bölümünü hapiste ya da sürgünde geçirmiştir. Şiirleri elliden fazla dile çevrilmiş ve eserleri birçok ödül almıştır.
Yasaklı olduğu yıllarda Orhan Selim, Ahmet Oğuz, Mümtaz Osman ve Ercüment Er adlarını da kullanmıştır. İt Ürür Kervan Yürür kitabı Orhan Selim imzasıyla çıkmıştır. Türkiye'de serbest nazımın ilk uygulayıcısı ve çağdaş Türk şiirinin en önemli isimlerindendir. Uluslararası bir üne ulaşmıştır ve dünyada 20. yüzyılın en gözde şairleri arasında gösterilmektedir.
Şiirleri yasaklanan ve yaşamı boyunca yazdıkları yüzünden 11 ayrı davadan yargılanan Nâzım Hikmet, İstanbul, Ankara, Çankırı ve Bursa cezaevlerinde 12 yılı aşkın süre yattı. 1951 yılında Türk vatandaşlığından çıkarıldı; ölümünden 46 yıl sonra, 5 Ocak 2009 tarihli Bakanlar Kurulu kararı ile bu işlem iptal edildi. Mezarı Moskova'da bulunmaktadır.
http://tr.wikipedia.org/wiki/N%C3%A2z%C4%B1m_Hikmet

ARKA KAPAK –

Güçlü bir dramatik yapı, çok kişili doğal bir diyalog akışı, zehir zıkkım politik eleştiriden toplum sorunlarının kökenine inen bir dram anlayışı. Nazım Hikmet, şairliğine eş bir oyun yazarı olduğunu da gözler önüne seriyor... 'Nazım Hikmet Külliyatı'nda...


Keyifli okumalarınız olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder