18 Eylül 2016 Pazar

Peride Celal'e Armağan / Selim İleri

Peride Celal benim için özel yazarlardan. Eserlerini büyük bir heyecan ve iştahla okuyorum. 
Selim İleri'nin Peride Celal'e Armağan adlı kitabının aslında Peride Celal sevenlerine büyük bir armağan olduğunu düşünüyorum. Kitaptan haberim olur olmaz hemen aldım. 


Kitap bölümlere ayrılmış. 
İlk bölümde Peride Celal Bibliyografisi, Peride Celal'le söyleşi ve birkaç Peride Celal fotoğrafı bulunuyor.
İkinci bölüm Peride Celal hakkında yazılan yazılardan oluşuyor.
Üçüncü bölüm de Peride Celal'in yapıtları üstüne yazılan yazılar mevcut.
Ve son bölüm de ise Peride Celal'in yapıtlarından seçmeler okuyorsunuz.
Peride Celal'in eserlerini sevenlerin mutlaka kitaplığında olması gereken bir çalışma.


Blogumdaki Peride Celal paylaşımlarım için:

Güz Şarkısı - Peride Celal

Jaguar * Peride Celal

Gecenin Ucunda - Peride Celal 



Peride Celal'in 'Bir Hanımefendi'nin Ölümü' kitabındaki -Ada- isimli öyküsü Süreyya Duru tarafından filme çekilmiş. Kitabı okurken not etmiştim ve blog yazımı gireceğim gün filmi de izlemeyi planlamıştım. Bugün filmi izledim ve izlemediyseniz aklınızda bulunsun derim.
Üzücü not: Yönetmen Süreyya Duru, Ada filminin çekimleri sırasında geçirdiği kalp krizi sonucunda 58 yaşında hayata veda etmiş.
Süreyya Duru hakkında bilgi için buraya lütfen...


Filmi Youtube üzerinden izledim. Buradan ulaşabilirsiniz.


Okuma halleri fotoğraflarıma bakmak isterseniz:


PERİDE CELAL'E ARMAĞAN
Yayına Hazırlayan: Selim İLERİ
Yayın Hakları: Oğlak Armağan Kitaplar
-   Birinci baskı: Eylül 1996
Kapak Tasarımı: Işıl Döneray
Kitap ve genel tasarım: Serdar Benli
-   236 sayfa


 Kitaptan Alıntılar;

        * ... evdeki düzeni ne ölçüde götürebildiğimden çok, ne yazdığım, nasıl yazdığım önemliydi eşim için.

        * Benim en sevdiğim romanım Üç Yirmi Dört Saat'tir. Orada bir şeyler yaptığıma inanıyorum.

        * Yalnız değilim ben, 'bir' yazarın yalnızlığı, kalabalığın içinde başlar, masa başında biter. Çünkü, masa başında bir kişi değil, bin kişi ile çevrilir. Düşünceleri ve her biri biraz da kendisi olan çeşitli kişilerle... Orada kalabalık kendisidir artık.

        * Ufuk Esin / Onu tanıdıktan sonra, farkına vardığım bir özellik de romanlarında ve öykülerindeki hemen bütün tiplerin gerçek yaşamdan alınıp kişileştirişmiş olmalarıdır.

        * Yazar, yapıtında hiçbir yerde görünmeyen ve her yerde olan kişidir. / Kurtlar-Peride Celal

        * Peride Farsça bir sıfat, 'uçup gitmiş' anlamına geliyor. Mecazi anlamıysa, 'solgun'.

        * Selim İleri / Dar Yol'un -Peride Celal- eşsiz Kadıköyü tasvirlerinden esinlenmiştim.

        * Selim İleri / 1969'da Ayhan Bozfırat, Peride Celal'in Cumhuriyet'te tefrika halinde kalmış çok güzel bir romanı olduğunu söyleyecekti: Rüyalar Evi. Sevgili Ayhan Bozfırat da Rüyalar Evi'ni kesip saklamış.
         Peride Hanım, Rüyalar Evi'ni kitap olarak yayımlamayı reddediyor.

        * Selim İleri / 1981'de Bir Hanımefendi'nin Ölümü yayınlandı. Burada 'Ada' uzun öyküsünde Eser'in on yedi yaşındaki kızı için şunlar yazılıdır:
         'Dünyadan ve insanlardan nefret ettiğini söylemişti. Paralarından, bilgilerinden, kurumlarından iğreniyormuş seçkin burjuvaların. Küçük insanların arasında rahatlıyormuş. Sevdiği bir iki kişi: Gandhi, Yunus Emre, Nazım, Dağlarca. Selim İleri biraz da.
         Heyecandan boğulayazacaktım.
         'Ada'yı Süreyya Duru sinemaya aktardı. Çekim sırasında Peride Celal'le birlikte Burgaz'a gittik. Bahar yeni geliyordu.

       * Hulki Aktuç / Üç Kadının Romanı'na gelince ... Bir sözcüğün sürekli yanlış dizili olmasına da takmıştım. Picasso yerine Piccaso.


- Yazım-Basım Hataları -

        * Sf/ 127
         ... yanında yatardı mine.

        * Sf/ 233
         ... İnglizce...

                                                                           Ağustos 2016


 Hazırlayan Hakkında Bilgi=  Selim İleri (d. 30 Nisan 1949, İstanbul), Türk yazar ve dizi film oyuncusu.
Bilim adamı Profesör Hilmi İleri'nin oğludur.Lise hayatına Galatasaray Lisesinde başlamış sonra Atatürk Erkek Lisesine geçmiştir.1968 yılında Atatürk Erkek Lisesi'ni bitirdi. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini yarıda bıraktı. 19 yaşında Cumartesi Yalnızlığı isimli ilk öykü kitabı yayınlandı. İlk yazısını 1967 yılında, Yeni Ufuklar dergisinde yayımladı.
1998 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığınca verilen Devlet Sanatçısı unvanını almıştır.
Romanlarında ve öykülerinde bireyin zengin iç dünyasını başarıyla yansıtabilen yazar,ilk eserlerinde bireyler arasındaki iletişimsizlikleri de ön plana çıkarır.
Yıllarca, Cumhuriyet gazetesinin kültür-sanat sayfasında, "Yazı Odası" köşesinde makaleler yazmıştır. Radyo ve televizyonlara birçok program yapan yazar, 2008'in yarısında başlayan programı "Selim İleri'nin Not Defterinden"i de sunuyor. Her pazar canlı olarak yayımlanan programı, TRT-2 sunuyor. Ayrıca 2008 yılından beri Zaman Gazetesi'nin Cumartesi ekinde İstanbul'la ilgili yazılar kaleme almaktadır.


Peride Celal Hakkında Bilgi=  Peride Celal Yönsel (d. 10 Haziran 1916]İstanbul; ö. 15 Haziran 201) Türk yazar.
Yazın hayatının ilk on beş yıllık döneminde popüler aşk romanları kaleme almış; 1950’lerde yazarlığında bir dönüşüm geçirerek daha gerçekçi, bireyin içsel sorunlarının derinlemesine irdeleyen romanlar yazmıştır. 1977'den sonra romana ara verip öyküye yönelen Peride Celal'in Türk edebiyatında post-modern romanın yaygınlaştığı dönemde kaleme aldığı Kurtlar romanı çeşitli eleştirmenler tarafından başyapıtı olarak değerlendirilir.
1916 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. Annesi Zeliha Mirat Türel, babası Mehmet Celalettin Erem'dir. Genç kızlığında üvey babasının soyadı olan Bayburtoğlu soyadını taşıdı. Anne ve babasının kendi doğumundan önce ayrılmış olması nedeniyle çocukluğunun büyük bir bölümü üvey babasının savcılık yaptığı Anadolu kentlerinde, özellikle de Karadeniz'de geçti.
İlköğrenimini Haydarpaşa İlkokulu'nda tamamlayan yazar, İstanbul Sainte-Pulchérie Fransız Okulu'nda iki yıl yatılı okuduktan sonra üvey babasının görevi nedeniyle, yeniden Anadolu'ya gitme zorunlulu doğunca öğrenimini yarıda bıraktı. Klasik eğitimini tamamlayamamış olması yazarlık hayatı boyunca onun psikolojik olarak olumsuz etkiledi.
İlk öyküsü Sedat Simavi'in Yedigün Dergisi'nde Ak Kız'ın Hikâyesi adıyla 27 Kasım 1935'te P. Gençay imzasıyla yayımlandı. Daha sonra Son PostaCumhuriyetTan ve Milliyet gazetelerinde öyküler, röportajlar yayımladı. Yazı hayatında sırasıyla “Peride Gencay”, “Peride Celâl” ve “Peride Celal Bayburtlu” imzalarını kullandı. Tan gazetesine tanıştığı Peyami Safa'nın yardımıyla yazarlığını dil açısından geliştirdi ve Fransızca dersleri aldı. Yazarlık hayatında ilerlemek için İstanbul'da yaşayan anneannesinin yanına taşınan yazar, geçimini sağlamak için her gün öykü yazdı; bir yandan da İstanbul Elektrik Şirketi'nin Neşriyat bölümünde sekreter olarak çalışmaktaydı. İlk romanı Sönen Alev, 1935 yılında Son Posta gazetesinde tefrika edildi ve 1938'de kitap olarak yayımlandı. Bunu, kent soylu kadınların aşklarını serüvenimsi bir kurgu ile konu edinen bir dizi roman takip etti; "pembe romanlar" yazarı olarak tanındı. Romanlarında duru bir dil kullandı. 1935-1954 yılları arasında gazete ve dergilerde yazdığı dört yüz civarındaki -bir-iki sayfalık- öyküsü ve yirmiye yakın romanıyla, 1940'lı yıllarda günlük gazetelerin tirajını arttırmasında etkili oldu. Geçimini sağlamak için yazdığını söylediği bu romanları benimsemedi.
Şair Nazım Hikmet'le dostluğu üzerinde siyasal baskılara yol açınca 1944'te yurttan ayrılarak İsviçre'ye gitti. Türkiye'nin Bern Basın Ataşeliği'nde üç yıl sekreter olarak çalıştı. Peride Celal için kendisini geliştirme dönemi olan İsviçre yıllarında Cumhuriyet gazetesi için "İsviçre Mektupları" genel başlığı ile öykü ve yazılar hazırladı.
1947'de Türkiye'ye döndükten sonra avukat Atıf Yönsel ile evlendi. İki yıl Basın Yayın Genel Müdürlüğü Yabancı İşçilerle İrtibat Bürosu'nda, iki yıl da [[[Yeni İstanbul]] gazetesinde; kısa bir süre de Milliyetve Son Posta gazetelerinde çalıştı.
1954 tarihli Üç Kadının Romanı’yla romancılıkta yeni bir döneme girdi. Eşinin desteği ile geçim sorunu ortadan kalkan yazar, gözlem ve gerçekçiliğin ön plana çıktığı eserler verdi.
Yazar, "Üç Yirmi Dört Saat" adlı romanıyla 1977 Sedat Simavi Edebiyat Ödülü’nü kazandı. 1978'de ilk öykü kitabı Jaguar yayımlandı. Bir süre roman yazmaya ara verdi. Üç öykü kitabından sonra yazdığı "Kurtlar" romanıyla 1991 Orhan Kemal Roman Armağanı’nı kazandı. Bu romandan sonra yeniden öyküye yöneldi. 1996'da 15. İstanbul Kitap Fuarı’nda TÜYAP’ın “onur yazarı” seçilir. 2002'de son romanıDeli Aşk yayımlandı ve büyük ilgi gördü.
15 Haziran 2013'te hayatını kaybetti Cenazesi aile arasında yapılan sade bir törenden sonra Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedildi.
Hakkında Selim İleri tarafından (Peride Celal'e Armağan) ve Alpay Kabacalı tarafından yazılmış (Çok Katmanlı Duyarlıklar Yazarı: Peride Celal) yazılmış iki kitap vardır.


ARKA KAPAK –

Peride Celal 81 yaşında... ve hala bizim için üretiyor.

Füsun Aktalı, Hulki Aktunç, Tunay Aydın, Gürsel Aytaç, Güneş Buharalı, Ahmet Cemal, Zeki Coşkun, Raşit Çavaş, Zeynep Ergun, Ufuk Esin, Ali Gevgilili, Semih Gümüş, Vedat Günyol, Doğan Hızlan, Selim İleri, Sami Karaören, Ahmet Oktay, Güven Turan ve Selma Tükel bir araya gelerek "Peride Celal'e Armağan"ı oluşturdular.

Kitaba ayrıca Peride Celal'in üç hikayesi ve yedi romanından seçmeler ile küçük bir albüm eklendi.

Oğlak Yayınları, Türk edebiyatının bu önemli adına adanmış "armağan"ı, daha yıllarca üretmesi dileğiyle sunuyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder