20 Haziran 2013 Perşembe

Uygarlığı Değiştiren 100 Kedi - Sam Stall

Kedili kitaplar üzerine tüm paylaşımlarım için buraya lütfen ^-^

Kitapta bahsi geçen kedilerle ilgili fotoğraf ve diğer bilgileri internetten araştırıp paylaşımıma ekledim. Linklere tıkladığınızda ulaşabilirsiniz.




UYGARLIĞI DEĞİŞTİREN 100 KEDİ
Yazarı: Sam STALL
İngilizce Aslından Çeviren: Ayşen Anadol
Yayın Hakları: Can Yayınları
-        1. basım: 2009
-        5. basım: Aralık 2012 (1000 adet)
-        Kırkmerak21
-        181 sayfa

Kitabın Orijinal Adı: 100 Cats Who Changed Civilization

Yazar Hakkında Bilgi= http://www.samstall.com/

Kitaptan Alıntılar;

        * Isaac Newton’un Kedisi- Kedi kapısının esin kaynağı: Efsaneye göre, kedi durmadan dışarı çıkıp sonra da içeri girmek istediğinden Newton’un işini bölüyormuş. Ne yapacağını şaşıran bilim adamı çabucak bir kolaylık tasarlayıp uygulamaya sokmuş: kedi kapısı.

            * Tama: Japonya’daki Omron şirketinin 2000 yılında imal ettiği ilk seri üretim robot kedi. Basınç sensörleri sayesinde, sırtını okşadığınızda kedi tepki veriyordu.

            * Siyam: Şu ünlü Siyam kedileri yüzyıllarca yalnızca Siyam’da (bugünkü Tayland) yaşadı.

            * Jack – Tarihsel simge olan kedi: Winston Churcill tarihteki en büyük kedi severlerden biriydi. Yaşamı boyunca yanında bir ya da birkaç kedi olmuştu.
            Churcill vasiyetnamesinde Chartwell’i (aile ikematgahı) devlete bırakmıştı. Bu da mülkü ulusal anıta dönüştürüyordu. Vasiyetnamesinin bir de şartı vardı. Chartwell’de daima Jack adlı sarman bir kedi yaşayacaktı. Şu anda bu görevi 3. Jack yerine getiriyor.
  
* Tom: ABD Başkanı John F. Kennedy’nin kızı Caroline’ın kedisi. Ne yazık ki Kennedy’nin kedilere alerjisi olduğu ortaya çıkmış ve Tom’a yeni bir ev bulunmuştu. Jacqueline Kennedy Onassis’in mallarının satıldığı mezatta, Tom’un çerçeveli bir fotoğrafı 13.000 dolar gibi soluk kesen bir fiyata satıldı.

* Myobu No Omoto: Japon İmparatoru Ichijo’nun (980-1011) sevgili kedisi. Şımartılan kedi öyle yüceltilmişti ki, kendisini kovalamaya kalkışan bir köpeğin sahibini, imparator zindana attırdı.

* Bir kedinin mahmur bakışları altında yazı yazan nice ünlü şair ya da romancı vardır.

* Cattarina (Kate): Poe yazı yazarken kedi omuzlarına çıkıp oturur ya da Virgina’ya sokulup buz gibi soğuk evde ona birazcık sıcaklık sağlardı.

* Peter: XIX. Yüzyıl sonuyla XX. Yüzyıl başının en ünlü illüstratörlerinden biri Louis Wain isimli bir İngilizdir. Wain, golf oynamaktan çay içmeye kadar her şeyde insan gibi hareket eden kedilerin sevimli resimlerini çekerek bir servet kazanmıştır.
Derken kediyi daha hayal ürünü pozlarda resmetmeye başladı; yeni bir meslek edinmişti artık.
Wain 1886 yılında Ilustrated London News için ‘A Kitten’s Christmas Party’ adlı tam sayfalık bir resim çizdi. Bu sayede ünü yayıldı.
Yaşamının sonlarına doğru Wain’de şizofreni belirtileri başladı; neredeyse yirmi sene akıl hastanelerinde yaşadıysa da, 1939’da ölene kadar resim yapmayı sürdürdü. Deliliğin dibine vuruşunu belgeleyen huzursuz edici resimler yapıyordu. Artık soyut kedi portreleri yapıyordu; parlak, neredeyse sanrılı renklerle betimlenen bu kediler şaşkın, hatta ürkmüş görünüyorlardı. Temelde küçük, geometrik biçimlerden oluşan son çalışmalarındaki ‘kediler’ karmaşık, kaleydeskop benzeri desenlerdir. Sanatçı son demlerinde bile arada sırada Peter’a, o her şeyi başlatan kedilerine benzer portreler de yapmıştı.

(kedilerinin evrimine bakan birisi şizofreni ve dmt arasındaki bağı rahatça çözebilir. dmt oranı yükseldikçe kedilerin boyutlarını tanımlada farklı yollara girmiş.
bir dmt transında şu süreç 5 dakika içinde olmaktadır, wain'de ise şizofreni ile senelerce yavaş yavaş ilerlemiştir:
* Pulcinella – Füg besteleyen kedi: İtalyan besteci Domenico Scarlatti (XVIII. Yüzyıl başı), resmi adı K. 30, Fa Minör Füg olan tek bölümlü klavsen sanatı, gayriresmi olarak ‘Kedi Fügü’nü kedisi Pulcinella ile ortak bestelemiştir.
Pulcinella, klavsen klavyesi üzerinde gezmekten pek hoşlanırmış. Bir gün sıra dışı olmakla beraber kulağa hoş gelen bir takım notalara basmış. Scarlatti bu kısa pasajı notaya geçirmiş ve bu temadan hareketle koca bir füg bestelemiş.

* Kedi Biber’in oynadığı kısa filmler: The Kitchen Lady, Never Too Old ve Rip and Stitch.

* Kapsar – Dünyanın en talihli kara kedisi: Londra’nın dünyanın ünlü Savoy Oteli’ndeki bir metre boyundaki ahşap kara kedi heykeli.
13 rakamının uğursuzluğuna inandıklarından 13 kişilik gruplara eşlik ediyor.


* Glenturret Damıtım Evi’nde (İskoçya, Famous Grouse viski) yirmi dört yıla yakın yaşamış olan ünlü kedi Towser. Yaşamı süresince 28.899 fare yakaladı. Dünya fare avlama şampiyonu, Guinnes Rekorlar Kitabı.

* Toni: Toni, safkan bir avuç uzun tüylü Ankara kedisinden biriydi. Ankara Hayvanat Bahçesi’nin bir zamanlar Avrupa soylularının gözdesi olan bu cins kedinin soyu tükenmesin diye kırk yıldır sürdürdüğü üretme programı çerçevesinde doğmuştu.
Toni’nin damızlık olacağı daha ana rahmine düşmeden belirlenmiştir. Ama tam o sırada Ankara Hayvanat Bahçesi’nde aids benzeri bir virüs çıktı ve kedi nüfusunu kırdı geçirdi.

* Londralı kavramsal sanatçı Tracey Emin: En ünlü yapıtı: ‘Yatağım!’ Kirli giysileri ve diğer süprüntülerle çevrili kendi yatağıydı bu yapıt. Bugün bu yapıtın değeri 150.000 sterlin civarındadır.


* Delilah: İngiliz ünlü rock grubu Quenn’in şarkıcısı Freddie Mercury’nin çok sevdiği kedisi. Bu üç renkli dişi kedi, grubun 1991 tarihli albümü Innuendo’daki ‘Delilah’ şarkısıyla ölümsüzleşti. Şarkının sözlerinde kedinin marifetleri anlatılıyor, ama bu arada evde oraya buraya işemesi yüzünden eleştiriliyordu.

İşte şarkılara ilham olmuş sevgili üç renkli kedisi Delilah.


Innuendo albüm kapağındaki sanat çalışmasının Freddie ve kedileri versiyonu.




* Rupi: Jethro Tull’ı kuran Ian Anderson’ın kedisi ve 2004 tarihli solo albümü Rupi’s Dance’e adını veren şarkının kaynağı.


* Jellylorum: T.S. Elliot’un kedisi ve Old Possum’s Book of Practical Cats (Yaşlı Sıçanın Pratik Kediler Kitabı) adlı şiir kitabının esin kaynağı; kitaptaki bir şiirde de yer alır. Cats müzikali bu şiirlere dayanır.


* Dusty: Texaslı kedi yaşamı boyunca 420 yavru doğurarak yazılı tarihteki en üretken kedi ünvanını aldı.

                                        Okuduğum tarih: 5 Haziran 2013

ARKA KAPAK –

         Uygarlığı Değiştiren 100 Kedi
Tek bir kedinin uygarlığı değiştirmeye gücünün yetmeyeceğini düşünüyorsanız, koca bir canlı türünü tek başına yok eden Tibbles’ı duymamışsınız demektir. Ya da Pakistan ile ABD arasında diplomatik bir tartışmayı tetikleyen Ahmedabad adlı kedi yavrusunu. Ya da bir tutam tüyüyle bir katilin yakalanmasını sağlayan Kartopu adlı Kanada kedisini.
Bunlar, uygarlığı değiştiren 100 kediden yalnızca üçü. Elinizdeki kitap, bilim, tarih ve sanata ve daha birçok alana katkıda bulunan kedilere selam duruyor. Büyük edebiyat yapıtlarına esin kaynağı olanlardan tutun da, polise telefon ederek sahibinin hayatını kurtaranlara kadar, kedilerin zekâsını ve cesaretini gözler önüne seren birçok örnek var bu kitapta.
Bütün bu kedicikler tarihi az çok değiştirdiler. Bunu umursamamaları, hatta yaptıklarının farkında bile olmamaları, çok daha basit bir işi becerince yaygara koparan insanlara örnek olmalı.

4 yorum:

  1. Ben de çok merak ediyordum bu kitabı; paylaşım için teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için ben teşekkür ederim:)
      Sevgiler ^-^

      Sil
  2. Canım benim,blogunu baya bir inceledim ama çok şey kaçırmışım:(Kedişlerini ve seni öpüyorum.....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sen iyi ol canım arkadaşım bizler hep buradayız:)
      Ben de seni öpüyorum, sevgiyle...

      Sil