17 Ekim 2013 Perşembe

Okumak, Yazmak ve Yaşamak Üzerine - Schopenhauer

Okuma halleri fotoğraflarıma göz atmak isterseniz:

Okuma Halleri, Fotoğraflarla - Okumak, Yazmak ve Yaşamak Üzerine



OKUMAK, YAZMAK ve YAŞAMAK ÜZERİNE
Yazarı: SCHOPENHAUER
Çeviren: Ahmet Aydoğan
Yayın Hakları: Say Yayınları
www.saykitap.com
-  1. Baskı: Say Yayınları, 2007 – 2. Baskı: Say Yayınları, 2008 – 3.Baskı: Say Yayınları, 2011 – 4. Baskı: Say Yayınları, 2013
-  143 sayfa

Kitaptan Alıntılar;

      * Okumak bu topraklarda, biraz da sorulan bu soru sayesinde ‘bir boş zaman meşgalesi’ olarak bellendi. İnsanlar bu topraklarda boş zamanlarını ‘okumak’la dolduruyorlardı, dolu zamanlarında ne yapıyor ve ne yapmaya davet ediliyorlardı? – Ahmet Aydoğan

* Okurken bir başka kimse bizim için düşünür: Biz sadece onun zihin sürecini takip etmekle yetiniriz.

* … başka bir kimsenin düşünceleri sürekli üzerinde bir baskı yahut tazyik unsuru olarak varlığını koruyan bir zihin de körelir, keskinliğini kaybeder. … bir kimse ne kadar fazla okursa, okuduklarından kalan izler de kaçınılmaz olarak o kadar az olacaktır. Zihin üzerine tekrar tekrar yazı yazılan tablete benzer. Derin derin düşünmeye zaman yoktur (aslında güçlü ve sağlam bir yeni okumanın –zihne- akışı sadece daha önce okunmuş şeylerin unutulma sürecinin hızlanmasına hizmet eder.) ve okunan şeyler ancak derin düşünmeyle hazmedilebilir.

* Hiçbir zaman kötü kitaplar çok az ya da iyi kitaplar çok fazla okunmaz: kötü kitaplar zihin için zehir mesabesindedir, aklı harap ederler.
İyi olanı okumak için kötü olanı hiçbir zaman okumamayı insan kendisine düstur edinmeli: Çünkü hayat kısa ve hem zaman hem dinçlik insan için sınırlı.

* Bir insanın okuduğu her şeyi muhafaza etmesini istemek yediği her şeyi midesinde muhafaza etmesini istemekten farksızdır.

* Kitaplar bir zihnin, en saf özü, en mükemmel suretidir ve bu yüzden her zaman karşılıklı konuşmadan, hatta en büyük kafanın sohbetinden bile çok daha büyük bir değere sahiptir.

* Ancak bu yüzyılda meslekten yazarlara rastlanır. Bu zamana kadar eğiliminden (yaradılışından) ve yetkinliğinden ötürü yazar olan insanlar vardı.

* Yüksek eğitim görmüş bir insanın söylediği şeyler genellikle anlaşılması daha kolay ve daha açık şeylerdir… Dolayısıyla bir insan ne kadar az eğitim görmüş ise o kadar karanlık ve anlaşılmaz yazacaktır. - Quintilianus

* Çıplak hakikat her zaman en güzelidir ve ifadesi ne kadar basit ise bırakacağı izlenim de o kadar derindir; bunun nedeni kısmen dinleyicinin zihnini, ikincil düşüncelerle dikkati dağılmış olmaksızın, doğrudan ele geçirmesidir.

* Eğer bir insan düşünmek istemezse bunun en güvenli yolu her ne zaman yapacak başka bir şeyi olmasa eline bir kitap almadan geçer.

* Yazanlar çok, düşünenler azdır. - Pope

                                                   Okuduğum tarih: 11 Ekim 2013

3 yorum:

  1. Beğendiniz mi bu kitabı? Ben de okumayı düşünüyorum da....

    YanıtlaSil
  2. Merhaba,
    Paylaşımlarını severek takip ediyorum. Felsefe yüksek lisans yapmayı düşündüğüm dönemde okuduğum onlarca kitaptan biriydi. Zorlayıcı ancak derinliği olan klasik bir Schopenhauer eseri,sevmiştim.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. Harika alıntılar gerçekten, paylaştığın için teşekkürler Okuyancım, keyifli okumalar:)

    YanıtlaSil