6 Mayıs 2015 Çarşamba

Aşk - Toni Morrison * Bahar Okuma Şenliği 2015

Sevgili Pinuccia'nın düzenlediği 'Bahar Okuma Şenliği' okuma listeme buradan ulaşabilirsiniz.

Listenin 14. sırası: Nobel Edebiyat Ödülü kazanmış kadın bir yazardan bir kitap...



Yazarın daha önce 'En Mavi Göz' kitabını okumuştum:

En Mavi Göz - Toni Morrison



Kültüy patisi:) 


AŞK
1993 NOBEL EDEBİYAT ÖDÜLÜ        
Yazarı: Toni MORRISON
Orijinal adı: Love
Türü: Roman
Yayın Hakları: Can Yayınları
www.canyayinlari.com
-   1. basım 2005
İngilizce Aslından Çeviren: Püren Özgören
-   244 sayfa

Okuma şenliği defterime buradan bakabilirsiniz ^-^


  Kitaptan Alıntı;

        * Ku Klux Klan: ABD'de, iç savaştan sonra güney eyaletlerinde kurulan ve zencilerin her türlü yasal, siyasal hakkını önleme amaçlı, zenci düşmanı örgüt.


 ^-^ KEDİLER ^-^

        * ... ceketi omzundan sıyırdı, ucuz deri miyavladı.

        * O gri gözlü kedinin hangi yöne sıçrayacağını kim kestirebilirdi ki?

        * Kediler uyurken, aslanlar avlanır.

        * ... bir kedi gibi mırıldanan bir otomobilin camından bakan...


- Yazım-Basım Hatası -

        * Sf/104
         ... ayaklanmanın kokusu alan...

                                                                               Okuduğum tarih: Mayıs 2015      


Yazar Hakkında Bilgi=  Toni Morrison, 1931'de ABD'nin Ohio eyaletinde, Lorain kentinde Siyah bir işçi ailesinin çocuğu olarak doğdu. Howard ve Cornell üniversitelerinde beşeri bilimler öğrenimi gördükten sonra çeşitli üniversitelerde ders verdi. 1989'den bu yana Princeton Üniversitesi'nde öğretim üyesi. Ünlü Random House Yayınevi'nde editörlük yaptı. 1970'te yayınlanan En Mavi Göz adlı ilk romanı, eleştirmenler ve okurlardan büyük ilgi gördü. 1973'te yayınlanan Sula'yı 1977'de Süleyman'ın Şarkısı adlı üçüncü romanı izledi. 1981'de yayınlanan Katran Bebek'in ardından, 1987'de çıkan Sevilen eleştirmenlerin büyük övgüsünü topladı ve roman dalında Pulitzer Ödülü'nü aldı. Morrison, 1993'te, Siyahların, özellikle de Siyah kadınların yaşantısını irdeleyen yapıtlarıyla Nobel Edebiyat Ödülü'ne değer görüldü. 1998'de yayınlanan Cennet adlı romanında Oklahoma'daki ütopyacı bir Siyah yerleşmesini anlatan Morrison, 1981'den bu yana Amerikan Sanat ve Bilimler Akademisi üyesi.


Çeviren Hakkında Bilgi=  Püren Özgören, 1984'ten bu yana, aralarında Yukio Mişima'nın Bereket Denizi Dörtlemesi, Henry Miller'in Çılgın Üçlü, Lawrence Durrell'ın Kara Defter, Ernest Hemingway'in Cennet Bahçesi, Toni Morrison'un Cennet ve Sevilen, Susan Sontag'ın Amerika'da, Halit Hüseyni'nin Uçurtma Avcısı, Janet Wallach'ın Çöl Kraliçesi adlı kitaplarının da bulunduğu pek çok yapıtı dilimize kazandırdı.


ARKA KAPAK –

1993'te Nobel Edebiyat Ödülü'ne değer görülen Toni Morrison, hemen tüm yapıtlarında, Amerikalı Siyahların zorlu yaşamlarını, adil olmayan bir toplumdaki kimlik sorunlarını şiirli bir dille anlatır. Türk okurunun daha önce Katran Bebek, Sula ve Sevilen adlı yapıtlarıyla tanıdığı Morrison'un fantastik anlatımı ve şiirsel üslubu, son romanı Aşk'a da büyük bir güç ve zengin bir doku kazandırıyor. Morrison, bu yeni romanında, Amerikalı Siyah bir ailenin üç kuşak boyunca yaşadıklarını anlatırken, burulmuş bir yaşamın düşsel bir aşka, umarsız bir tutkuya, kör bir hırsa dönüşmesini dile getiriyor. Roman, William Cosey'in yaşamındaki iki kadınla ilişkilerinde odaklanıyor. Cosey'in torunu Christine, karısı Heed'in çocukluk arkadaşı ve ikisi de aynı yaştalar. Toni Morrison, bir kez daha, ABD'deki Siyah edebiyatının alışılmış kalıplarını kırıyor, değişen toplumsal ilişkilere yepyeni bir bakış getiriyor.


Keyifli okumalar...


1 yorum:

  1. Çok merak ettim okuma listeme aldım teşekkür ederim. Sevgiler.

    YanıtlaSil