4 Eylül 2013 Çarşamba

Ölüm Bir Varmış Bir Yokmuş - Jose Saramago


ÖLÜM BİR VARMIŞ BİR YOKMUŞ
Yazarı: Jose SARAMAGO
Özgün Adı: As Intermitencias da Morte, 2005
1998 Nobel Edebiyat Ödülü
Çeviren: Mehmet Necati Kutlu
Yayın Hakları: Kırmızı Kedi Yayınları
-         Bu kitabın ilk baskısı 2007 yılında yapılmıştır.
-         Kırmızı Kedi’de Birinci Basım: Temmuz 2013, İstanbul
-        204 sayfa

Kitaptan Alıntılar;

* İnsan olmanın ne demek olduğunu her geçen gün daha az bileceğiz.
                                                        Kehanetler Kitabı

            * … yaşam, enstrümanları akortlu da olsa akortsuz da olsa, devamlı çalan bir orkestradır…

^-^ KEDİLER ^-^

* Bir insanı gömmekle, bir kediyi, bir kuşu…ebedi istirahatgahına tevdi etmek aynı şey değildir.

* … saklandığı battaniyenin altından kuyruğu çıkıverecek bir kedi varmış hissine kapılıyordu.

* … kedi, köpek, kanarya gömülerinde…

* … yeniden gurur kırıcı buldukları kedi, köpek, kanarya … defnetme işlerine döndüler.

* Ne olursa olsun kedi, köpek ve kanarya defnetme utancından kurtulduk.

* … bundan sonra herkes kedilere verir onları…

* Kedinin fareyle oynadığı gibi oynamayın benimle, Sonunda kedinin daima fareyi yakaladığı oyunu mu kastediyorsunuz, Fare kediye çıngırak takabilse durum tersine dönebilir, …, çıngırak kediye uyuduğu esnada takılmaya çalışılsa bile, gürültü kediyi uyandırır, plan suya düşer ve elveda fare…

- Yazım-Basım Hatası-

* Sf/32
… hiçbir geri dönüşüm olmayacağım ifade ediyorlardı.
                                                                                                                                                                                Okuduğum tarih:3 Eylül 2013

Yazar Hakkında Bilgi= José Saramago (d. 16 Kasım 1922, Lizbon, ö. 18 Haziran 2010, Lanzarote), Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Portekizli yazardır.
Lizbon kentinin kuzeyindeki küçük bir köy olan Azinhaga'da (Ribatejo) doğdu. Yoksul bir köylü ailenin oğlu olarak büyüdü. Ailesiyle birlikte taşındığı Lizbon’da öğrenim gördü. Öğrenimi sırasında kırsal kesimde çalıştı. Ekonomik sorunları nedeniyle okulu bıraktı. Makinistlik eğitimi aldı. Teknik ressamlıktan redaktörlüğe, editörlüğe ve çevirmenliğe kadar birçok işte çalıştı.
Bir yayınevinde, yayın hazırlığı ve üretim departmanında görev yaptı. Diario ve Lisboa gazetelerinde kültür editörü olarak çalıştı. Siyasi yorumlar yazdı. Portekiz Yazarlar Birliği’nin yönetim kurulunda görev üstlendi. 1976’dan sonra kendini tümüyle kitaplarına verdi.
1993’te Kanarya Adaları’nda Lanzarote’ye yerleşti. Pilar del Rio ile evlendi. İlk romanı Günah Ülkesi (Terra do Pecado) 1947’de yayınlandı.
Yazarın romanları ve denemelerinin yanı sıra iki şiir kitabı ve oyun kitapları da vardır. Saramago, 1998 Nobel Edebiyat Ödülü'ü kazandı.
Yazarın biçemi gayet dikkate değerdir. Düz yazılarında, noktalama işareti olarak nokta ve virgülden başkasını kullanmaz. Anlatım dili de oldukça muzipçedir; bu da, okuyucuyu yazara bağlayan bir diğer etkendir.Ünlü yazar 87 yaşında hayatını kaybetmiştir.

Mehmet Necati Kutlu- 1968’de Ankara’da doğdu. Ortaokulu Venezuela’nın başkenti Karakas’ta, liseyi Ankara’da bitirdikten sonra Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi İspanyol Dili ve Edebiyatı Anabilimdalı’nda lisans eğitimini tamamladı. Yüksek lisansını ve doktorasını da Ankara Üniversites’nde yaptıktan sonra, halen profesör olarak aynı bölümün Anabilim Dalı Başkanlığı görevine devam etmektedir. Akademik yayınları Türkçe ve İspanyolca çeşitli dergilerde yayımlanmaktadır. Türkiye’de Bir Gezgin Şövalye, Nogales Mendes, Nazım Hikmet Havana’da; Tılsımdan İnanca, Başlangıcından XII. Yüzyıla Kadar Latin Amerika Edebiyatı adlı çalışmaları kitaplaştırılan M. Necati Kutlu, XX. Yüzyıl Latin Amerika Öyküleri adlı bir seçkiyi derleyip çevirmiş, Eduardı Galeano’nun Gölgede ve Güneşte Futbol yapıtını ise Ertuğrul Önalp ile birlikte dilimize kazandırmıştır.

ARKA KAPAK –

Adı bilinmeyen bir ülkede, dünya kuruldu kurulalı görülmemiş bir olay gerçekleşir: Ölüm, o güne kadar yerine getirdiği görevinden vazgeçer, hiç kimse ölmez olur. Bir anda ülkeye dalga dalga yayılan sevinç çok geçmeden yerini hayalkırıklığı ve kaosa bırakır.

İnsanların ölmemesi zamanın durduğu anlamına gelmemektedir, ezeli bir yaşlılıktır artık onları bekleyen. Hükümetten kiliseye, sağlık kurumlarından ailelere, şirketlerden mafyaya kadar herkes ölümün ortadan kalkmasının getirdiği sonuçlarla mücadele etmek zorundadır. Ancak ölüm, beklenmedik bir kimlikle ve umulmadık duygularla geri döner insanların arasına. 

Ölüm ve ölümsüzlük karşısında insanın şaşkınlığını, çelişkili tepkilerini ve ahlaki çöküşünü, edebi, toplumsal ve felsefi anlamda derinlikli bir biçimde işleyen José Saramago, geçici olanla ebedi olanı birbirinden ayıran kısa mesafenin meseli sayılacak Ölüm Bir Varmış Bir Yokmuş’u, başladığı gibi bitiriyor: "Ertesi gün hiç kimse ölmedi."


4 yorum:

  1. çok ilginçmiş konusu..Hiç duymamıştım.Okumayı düşünebilirim.Bana ying-yang sembolünü çağrıştırdı şu an..bu arada bir sitede gezerken aklıma sen geldin linki burda.) Sevgiler..

    http://www.altincicadde.com/urun-detay/abajur-1-31750-95618

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel bir kitap gerçekten.
      Harika bir site. Kedili çok güzel ürünler buldum. Çok teşekkür ediyorum.
      Sevgilerimle ^-^

      Sil
  2. Müthiş bir kitap, çok geç keşfettiğimi düşündüğüm bir kitap.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. D&R rafları arasında dolanırken bir anda kitap beni kendine çekti ve o şekilde aldım. Gerçekten yazarı okumakta çok geç kalmışım ben de.

      Sil