4 Eylül 2013 Çarşamba

Okuma Üzerine - Marcel Proust


OKUMA ÜZERİNE
Yazarı: Marcel PROUST
Fransızcadan Çeviren: Işık Ergüden
Özgün Adı: Sur la lecture
Yayın Hakları: Notos Kitap Yayınevi
-  Notos Kitap’ta: 1. Basım Ekim 2007, İkinci Basım Mayıs 2009, Üçüncü Basım Şubat 2013
-   71 sayfa

Kitaptan Alıntılar;

        * … kitabı kaparken, yaşayan insanlardan daha fazla özen ve şefkat gösterdiğimiz, onlar için soluk soluğa kaldığımız bu varlıkları bir daha görememenin, haklarında hiçbir şey bilememenin içimizi parçaladığını itiraf edemeyiz.

* Bütün iyi kitapları okumak, bu kitapların yazarı olmuş geçmiş yüzyılların en değerli insanlarıyla konuşmak gibidir. /  Descartes

                                               Okuduğum tarih: 1 Eylül 2013

Yazar Hakkında Bilgi=Valentin Louis Georges Eugène Marcel Proust (Fransızca okunuşu maʁsɛl pʁust) (d. 10 Temmuz 1871 – ö. 18 Kasım 1922). Fransız romancı,deneme yazarı ve eleştirmen. En tanınmış eseri 1913-1927 yılları arasında yayınlanmış, 20. yüzyılın en büyük eserlerinden biri olarak kabul edilen 7 ciltlik À la recherche du temps perdu (Türkçede, Kayıp Zamanın İzinde)'dir.

Raşel Rakella Asal- Proust'u Okumak: http://www.dipnotkitap.net/DENEME/Proustu_Okumak.htm


ARKA KAPAK –

Okuma Üzerine, Marcel Proust`un birey ile kitap arasındaki ilişkiyi ve özgün psikolojik edim olarak okumayı irdelediği, bu edimin kaynaklarına yaptığı yolculuğu içeren bir anlatı.

Büyük bir yazarın kitapla kurulan ilişki üstüne derin düşünme denemesi.

Aynı zamanda Proust`un kütüphanesinde bir yol haritası olan Okuma Üzerine, bizim şimdi durduğumuz yeri de aydınlatıyor.

" Hiç kuşkusuz, dostluk, bireyler arasındaki dostluk hava cıvadır ve okuma bir dostluk biçimidir. Ama en azından dostluğun samimî bir biçimidir ve bir ölüye, olmayan birine yönelik olması ona çıkarsız, neredeyse dokunaklı bir hava verir. Dahası o, Öteki bütün dostluk biçimlerini çirkinleştiren her şeyden bağımsız bir dostluktur."


2 yorum: