8 Kasım 2016 Salı

Ateş Anıları 1 - Yaratılış / Eduardo Galeano

Galeano benim birkaç ay önce keşfettiğim ve iki kitabını büyük beğeni ile okuduğum bir yazar.
Okuduğum kitapları hakkındaki yorumlarımı ve yazar hakkındaki fikirlerimi okumak isterseniz:

Aşkın ve Savaşın Gündüz ve Geceleri - Eduardo Galeano


Maalesef bu kitapta umduğum ve neredeyse emin olduğum okuma keyfini yakalayamadım. Okuduğum diğer iki kitabından tarz olarak çok farklı. Ne kadar kendimi zorlasam da 160. sayfadan sonra anca ara ara göz atıp okuyabildim. 
* Ateş Anıları üç kitaplık bir seri.
Serinin ilk kitabı olan Yaratılış Latin Amerika tarihini 1700'lü yıllara kadar işliyor. *
Serinin ikinci kitabı 'Yüzler ve Maskeler'de ise 18. ve 19. yüzyıl işleniyor.
Serinin son kitabı 'Rüzgarın Yüzyılı' da günümüze kadar geliyor.
Açıkcası ben serinin devamını almayı düşünmüyorum. Ancak yazarın diğer kitaplarını alacağım.
'Eylül-Ekim Ayında Okuduğum Kitaplar' videomda da kitaptan bahsettim, burada.


Okuma halleri fotoğraflarıma bakmak isterseniz:



ATEŞ ANILARI - 1
Yaratılış
Yazarı: Eduardo GALEANO
Özgün Adı: Memoria del fuego I Los nacimientos
Türü: Deneme
Yayın Hakları: Sel Yayıncılık
-   Birinci Baskı: Mayıs 2016
Türkçesi: Süleyman Doğru
-   381 sayfa


 Kitaptan Alıntılar;

        * Kurunun yanında yaş ot da yanacak.
         Amerika kıtasına kölelerin getirdiği Afrika atasözü.

        * Kim bu İspanyollar?
         İspanya'daki Müslümanların bu son kalesinin teslim olmasından yedi yıl sonra Granada'daki camiler hala açık.
         Hıristiyan İspanyollar burada sekiz asırdan beri yaşayan İslami kültürü benimsemiş İspanyollara moros diyorlar. Yahudi kültürden binlerce İspanyol çoktan sürgüne mahkum edildiler. Moros İspanyolların da vaftizle sürgün arasında seçim yapmaları istenecek; din değiştirmiş gibi yapan sahtekarlarsa Engizisyon'un odun ateşinde yanacaklar. ... Gökyüzüne yükselen alevler İslami kitapları, din, şiir, felsefe ve bilim kitaplarını, bu topraklarda yayılan ve buralarda gelişen bir kültürün sözlerini barındıran eşsiz nüshaları yutuyor.

        * Albert Dürer gerçek sanatçının mutluluğu işinde bulduğunu ve kalbiyle sohbet ettiğini ... anlatan Meksika şiirini daha önce duymamış.

        * ... esirlere değer biçiliyor. Şu garibanın fiyatı en fazla iki avuç mısır eder...

        * Yaşam devam ediyor. Yaşam ve ölüm devam ediyor.


^-^ KEDİLER ^-^

        * ... onları baykuş ve dağ kedisi yuvalarına çevirecek...


 - Yazım-Basım Hatası-

        * Sf/ 57
         Ertesi gece ay gökyüzünden dostlarının evine doğru kafasına uzattı.

                                                                           Ekim 2016

Yazar Hakkında Bilgi=  Galeano Montevideo'da, orta sınıf Katolik bir ailede doğmuştur. Çocukluğunda futbol oyuncusu olmak istemiş, gençliğinde birçok farklı işte çalışmıştır. 14 yaşında ilk politik çizgi romanınıSosyalist Parti'nin haftalık yayın organı El Sol'a satmıştır.
Gazetecilik kariyerine 1960lar'da, Marcha'da editör olarak başlamıştır. 1973'te bir askeri darbe nedeniyle Uruguay'ın iktidarı değişince Galeano hapse atılmış, daha sonra da sürgüne yollanmıştır. Arjantin'e yerleşmiş ve kültürel bir dergi olan, Crisis'i kurmuştur. 1976'da Videla rejimi, askeri bir darbe ile, Arjantin'de iktidara gelince ülkeden İspanya'ya kaçtı. Burada ünlü triyolojisi, Memoria del fuego "Ateş Anıları"nı kaleme aldı.
Yazar genel olarak Latin Amerika'daki örneklerden yola çıkarak dünya sorunlarından bahsetmiştir. Köle ve kadın ticareti ile mütemadiyen artmakta olan suç oranı irdelediği sorunlar arasındadır. Kitaplarında çoğunlukla gazete haberleri kullanarak örneklendirmeler yapılmaktadır.
1985'in başında Galeano Montevideo'ya döndü. Galeano 13 Nisan 2015'te saat 08:20'de Montevideo'da akciğer kanserinden vefat etti.

ARKA KAPAK –

Eduardo Galeano, Amerika kıtasının tarihini rengârenk bir mozaik halinde anlattığı dev eseri Ateş Anıları Üçlemesi'nin birinci kitabı olan Yaratılış'ta, Eski Dünya ile Yeni Dünya arasındaki ilk çatışmaları ve ilişkilenmeleri yüzlerce hikâye halinde okurla paylaşıyor.

Amerikan yerlilerinin yaratılış mitlerinden başlayıp Avrupalıların kıtaya gelişinin ilk iki asırlık tarihini anlatarak devam eden bu eşi benzeri olmayan anlatıda; ezilenlerin, susturulanların kayda çoğu zaman geçmemiş tarihi satır aralarından başkaldırıyor, unutturulmaya çalışılan acılar bütün gerçekliğiyle ortaya dökülüyor.

Olgularla edebiyatın iç içe geçtiği Ateş Anıları Üçlemesi'nin bu ilk kitabında Galeano, tutkulu diliyle insanlığın kaybedilen, yok edilen olanaklarını gözler önüne sererek, "dünyanın vicdanı" olmaya devam ediyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder