1 Kasım 2016 Salı

Bitik Adam - Giovanni Papini

Son aylarda Papini'nin özellikle Düşsel Konçerto kitabının methini çok okuyorum sosyal medyada.
Yorumların etkisinin altında Papini okumak için heveslendim. Bitik Adam'ın konusu ilgimi çekince de ilk Papini okumamı bu kitapla yapmaya karar verdim. Ancak ve ancak maalesef 93. sayfaya kadar okuyabildim. Uzun süre elimde süründü kitap resmen. Ara ara tekrar okumayı denedim ama bir türlü içim ısınmadı kitaba. 


Okuma halleri fotoğraflarıma bakmak isterseniz:

Okuma Halleri, Fotoğraflarla - Bitik Adam / Giovanni Papini




BİTİK ADAM
Yazarı: Giovanni PAPINI
Özgün Adı: Un Uomo Finito
Türü: Roman
Yayın Hakları: Monokl Edebiyat
-   Birinci Basım: 2016 Haziran
Kapak Tasarımı: David A. Gee
İtalyancadan Çeviren: Sinem Carnabuci

-   271 sayfa


 Kitaptan Alıntılar;

        * O günlerden beri yaşamımın en iyi kısmı kendi içimde olandı.

        * ... düşleri uykuya gömmek...

        * Dünya bizim tasvirimizdir.
                                     
                                                                                     Ekim 2016


Yazar Hakkında Bilgi=  Giovanni Papini (1881-1956), özellikle babasının dinsizlikle kurduğu ilişkinin gölgesinde doğdu.hoyrat, yalnız ve içe dönük bir çocukluğun ardından yaşam boyu süreceği isyankar ve mücadeleci tavra büründü. Dinin tüm biçimlerine, kiliseye bağlılığa ve kulluğun her türüne karşı büyük bir hoşnutsuzluk sergiledi. Ölene dek bütün kültürleri içerecek bir ansiklopedi yazma fikrine takıntılı kaldı. 1903'te Giuseppe Prezzolini ile birlikte Il Leoardo Degisi'ni kurdu ve aynı yıl Enciro Corradi'nin grubuna Il Regno'nun eş editörü olarak katıldı. Aynı yıllarda ardı ardına öyküler yayınlamaya başladı. Öykü kitaplarını takiben Kant, Hegel, Comte, Spencer, Nietzche ile düşüncenin yok oluşu üzerine etkili bir polemiğe girişti. Fütürizm ile de yakın bağlar kuran Papini, zamanın isyankar ve özgürlükçü edebiyat gruplarıyla da her zaman ilişki içinde oldu. Sonraları başka dergilerin kuruluşlarında da yer aldı. 1912'de öykülerinin yanı sıra en iyi bilinen yapıtı olan Un uomo finito (Bitik Adam) yayımladı. 1921'de yeniden bulduğunu ilan ettiği Katolisizm'e döndü ve İsa'nın Yaşamı'nı yayımladı. Faşizmle kurduğu yakın ilişki nedeniyle sert eleştirilere ve istemli bir unutturmaya konu olmuştur.
         Papini tüm hayatını, derin, ince ve trajik bir karanlık, huzursuzluk içerisinde ruh ve madde, doğa ve insan arasındaki uyumu bulmaya adamıştır. Ona düzyazını Dante'si demişler, onu İtalya'nın Poe'su olarak çağırmışlardır...
         Yazarın MonoKl'daki diğer kitapları- Düşsel Konçerto Cilt I (2012), Düşsel Konçerto Cilt II (2015).


ARKA KAPAK –

Herkesin sadece yemek yemek ve para kazanmakla, eğlenmek ve emir vermekle ilgilendiği bir dünyada ara sıra birisinin çıkıp şeylerin görünümünü tazelemesi, olağan şeylerin olağanüstülüğünü, banallikteki gizemi, çöpteki güzelliği hissettirmesi gerekir. Fikir ve gelenek kölelerinden, asalak ve yapmacık ukalalardan, eski efsaneleri anlatan vaazcılardan, ahlaki ve mistik hapishanelerin tutsaklarından, tüm eski sosyal normların ve tüm ortak noktaların inatçı papağanlarından oluşan çok geniş ve çok güçlü bir katmanın ortasında, bir gece uyandırıcısına, bir saf zekâ gardiyanına, kaslı bir kazmacıya; meydan ışıklarına, yeniden kazanılmış özgürlük ağaçlarına, gelecekteki yapılara yer açmak adına yakan ve yıkan iyi niyetli bir yangıncıya gerek duyulur.

İtalya'da benim tükenmiş, güçten düşmüş, bitik bir adam olduğum söylentileri dolaşıyor, öyle mi? Gerçekten de benim bir saman alevi olduğumu ve son küllerimin de bahar esintisiyle uçup gittiğini mi söylüyorlar?

Yavaş olun, çocuklar! Durun biraz, rica ederim. Bitmek de neymiş! Daha başlamadım bile. Yapmış olduğum ne zaman! her şeyi bir ön söz, bir giriş, erkene alınmış bir kaynakça, bir duyuru, bir ilan ve hatta isterseniz, içindekinin daha iyi bir şekilde olgunlaşmasını sağlayacak bir şıra ve köpük taşması olarak hayal edin. En iyisi şimdi başlıyor: Ben daha bugün doğuyorum.

Saman alevi sevinç ateşiydi, yapay bir ateşti, kızların rüzgâr gülüydü, gülünecek, eğlendirici şeylerdi ama bugün kendimi hiçbir zaman söndürülemeyecek ve dünyayı ateşe verecek bir yangını başlatıyormuş gibi hissediyorum!
-Giovanni Papini-


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder