7 Nisan 2013 Pazar

Aforizmalar * Franz KAFKA

Franz Kafka'nın paylaştığım kitapları;
-Dönüşüm
-Hayvan Öyküleri




AFORİZMALAR
Yazarı: Franz KAFKA
İngilizceden Çeviren: Emel Erdoğan
Yayın Hakları: Sis Yayıncılık
-         1. Baskı: Şubat 2012
-         2. Baskı: Ekim 2012
-         Türü: 61 sayfa


Kitaptan Alıntılar,

* Sonsuzdur yol, kısaltılacak ya da eklenecek bir şey yoktur. Fakat yine de kendi çocuksu karışını tutar herkes yolun üzerinde. ‘Ve gerçekten de bu bir karışlık yolu gitmen gerekir, senden esirgenmez bu.’

* Arabana ne kadar fazla at koşarsan o kadar hızlı gider; bu bütünün temelinden oynatılması anlamına gelmez, ki bu imkansızdır, ama kayışların koparılması özgür ve neşeli bir yolculuk şansının ortaya çıkmasıdır.

* Bastığın yerin iki ayağının kapladığından daha büyük olamayacağını anlamak ne büyük bir mutluluktur.

* Belirli bir noktadan sonra geriye dönüş yoktur. İşte bu noktaya ulaşmak gerekir.

                               Okuduğum tarih: 25 Mart 2013

SON SÖZ –

         Kafka, Aforizmaları Ocak 1917 ve Aralık 1920 tarihleri arasında "Günah, ıstırap, umut ve doğru yol üzerine aforizmalar" ve "O: 1920 günlüğünden aforizmalar" başlıklarından oluşan iki bölüm halinde yazdı. Hayatının kederli bir dönemine denk gelen bu tarihlerde Kafka, vereme yakalandığını öğrenmiş, uzun süredir nişanlı olduğu Fellice Bauerden ayrılmış, ailesinin; evlenmesini ve başarılı bir yazar olmasını göremeyeceğini kabullenmişti.

Aforizmalar Kafkanın yaşam, ölüm, sanatın işlevi, iyi ve kötü üzerine yürüttüğü fikirleri açığa çıkarmaktadır. Aforizmaların yazımına gösterilen titizlik, bunların gelişi güzel değil bir bütünlük içinde düşünüldüğünü, hazırlandığı ortaya çıkarır.

Kafka hayatının son yıllarında bu eserini tamamlayamamış ve bu aforizmalar ölümünden sonra yakın dostu Max Brod tarafından biraraya getirilip yayımlanmıştır.

1 yorum:

  1. Merhabalar,

    Franz Kafka okumayı kişisel gelişim için çok faydalı buluyorum. Çağımızın en büyük yazarlarından biri olan Franz Kafka eserlerinde insanların kendilerine yabancılaşmasını, yalnızlığını ve korkularını ele almıştır. Franz Kafka’nın Milena’ya Mektuplar’ından derlediğim yirmi alıntıyı okumanız için ben de sizinle paylaşmayı çok isterim: http://www.ebrubektasoglu.com/yazi/kafkanin-milenaya-mektuplarindan-20-etkileyici-alinti/ şu cümle pek çok insan gibi benim de aklıma yer etmiştir:
    -Benimle onun arasında kaldıysan, onu seç Milena!
    +Neden?
    -Çünkü beni gerçekten sevseydin, seçenek olarak görmezdin.

    Güzel okumalar dilerim,
    edebiyatla ve sağlıkla kalın.

    YanıtlaSil