8 Nisan 2017 Cumartesi

Kötülük Toplumu - Yaşar Nuri Öztürk

Yaşar Nuri Öztürk'ü televizyondan ilgiyle takip ederdim. Kitaplığımda da birkaç kitabı var. 
Özellikle Kuran'da geçen duaları bir araya getirdiği bir dua kitabı var ki benim için vazgeçilmez. 'Kuran'ın Öğrettiği Dualar', aklınızda bulunsun.
Ayrıca Cevap Veriyorum, İslam'da Büyük Günahlar ve Maun Suresi Böyle Buyurdu kitapları bende olanlar...


Kitabı, Antalya 'Barış İçin Okumak Lazım' sloganıyla 6. -Konyaaltı Kitap Fuarı'ndan almıştım.
Genel olarak Yaşar Nuri Öztürk'ün konuşma dilindeki heyecanı ve akıcılığı sevdiğim için kitap için de benzer bir beklentiye girdim. Üzgünüm kitap bu açıdan biraz hayal kırıklığı oldu benim için. 


Okuma halleri fotoğraflarıma bakmak isterseniz:

Okuma Halleri, Fotoğraflarla * Kötülük Toplumu / Yaşar Nuri Öztürk




Kur'an Verilerine Göre KÖTÜLÜK TOPLUMU Ve Türk Toplumunun Durumu
Yazarı: Yaşar Nuri ÖZTÜRK
Türü: İslamiyet
Yayın Hakları: Yeni Boyut Yayınları
-   2. baskı / İstanbul- Mayıs 2015

-   206 sayfa


 Kitaptan Alıntılar;

        * 'Kötülüklere cesaretle dalanlar sanıyorlar mı ki, biz kendilerini, iman edip barışa/hayra yönelik işler yapanlarla aynı tutacağız? Hayatları ve ölümleri onlarla aynı mı olacak?! Ne kötü hüküm veriyorlar bunlar!' (Casiye, 21)

        * 'Tüm kişileri tüm kurumlar enfeksiyona maruz kalmış; tedavi edenler de hasta, tedavi edilenler de. Tedavi edenleri kim tedavi edecek?!' Paul Tillich

        * 'İnsansal varoluşu hayvansal olandan ayıran ilk öge, olumsuz bir ögedir. Bu olumsuz öge, dış dünyaya uyarlanma sürecinde içgüdüsel düzenlemenin insanda nispeten eksik oluşudur. Hayvan, değişen koşullara kendisini değiştirerek uyarlanabilir. O, çevresini değiştirerek uyarlama yapamaz. Hayvan ya bu dünyaya uyar ya da yok olur. İnsanın ortaya çıkışının, evrim süreci içinde içgüdüsel uyarlamanın minimum düzeye düştüğü noktaya rastladığı söylenebilir. İnsan tüm hayvanların en zayıfıdır ama bu biyolojik zayıflık, aslında onun gücünün temeli, kendi özgül insansal niteliklerinin ana gelişme nedeni olmaktadır.

        * Allah İle Aldatma:
         Bu daha çok, camileri ve namazı sömürmek suretiyle yapılır. Onun içindir ki Kur'an, 'insanlara zarar veren camiler' kavramına yer verip bu kavramın çerçevesini açıklamış ve zarar veren cami hüviyetini alan yerlerde ibadet yapılmamasını istemiştir. (Tevbe, 107-108)

        * Kur'an saldırı savaşına izin vermez. Din yaymak için savaşa da izin verilmemiştir. Tek gerekçe zulümdür, zulme uğramaktır.

        * 'Kendilerine savaş açılanlara savaşma izni verilmiştir. Çünkü onlar zulme uğradılar. Allah onlara yardıma elbette kadirdir. Onlar sırf  'Rabbimiz Allah'tır!' dedikleri için yurtlarından haksız yere çıkarıldılar.' (Hac, 39-40)
                  
                                                                                     Mart 2017




ARKA KAPAK –

Prof. Dr. Yaşar Nuri Öztürk (İslam felsefesi profesörü, gazeteci, siyasetçi)

Kötülük toplumu bedensel veya psikolojik hastalıkları, problemleri olan toplum değildir. Yani kötülük toplumu hataları olan veya kazaya uğramış bir toplu değil, niyeti bozuk, kalbi marazlı, vicdanı düşük veya çürük toplumdur. Erich Fromm bu noktada, 'kendiliğindenliğini, bireyselliğini yitirme sakatlığı' tabirini kullanıyor ki, özgür - yaratıcı benliği yok edip sürüleşmek demektir. 'Hasta toplum' sürüleşmiş toplum değildir, sürüleşmiş toplum köleliği özgürlüğe tercih eden toplumdur.

Kötülük toplumu lanet vesilesi kötülükler işlediği için lanetlenmiş toplumdur. Batı toplumlarının birçoğu, hastalıkları, psikolojik sorunları, intiharları, ruhsal dengesizlik problemleri bolca olan toplumlardır ama bu onları kötülük toplumu yapmıyor, hatalı, problemli toplum yapıyor. Böyle olunca da Allah onlara ağır ceza faturaları kesmiyor, onları Ra'd 11. ayetin kılıcına maruz bırakmıyor. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder