7 Mayıs 2017 Pazar

Aşık Kedi - Özlem Anar

Aşık Kedi, Instagram arkadaşlarımdan sevgili Filiz'in hediyesi. Burada paylaşmıştım. 


Kitabın yazarı Özlem Anar, İhsan Oktay Anar'ın eşi 🐈
Aşık Kedi, kedilerinin dilinden yazılmış bir kitap. Bir bölüm kedinin anlattıklarını okuyoruz bir bölüm masal adı altında Kozmos ve Kaos dile geliyor, onu okuyoruz. Evrenin dünü, bugünü işleniyor masal tadında... Bu şekilde ilerliyor.
Kedili kitaplar koleksiyonuma bir kitap daha eklendiği için kocaman mutluyum 😹 Tekrar teşekkürler sevgili Filiz 🍀🌸

İhsan Oktay Anar'ın Yedinci Gün kitabını okumuştum, paylaşımım burada.


Kitaplığımdaki kedili kitaplar videolarımı izlemek isterseniz:


Okuma haller, fotoğraflarıma bakmak isterseniz:


AŞIK KEDİ
Yazarı: Özlem ANAR
Türü: Roman
Yayın Hakları: Çınar Yayınları
-   1. basım: Şubat 2017, İstanbul
Kapak Tasarımı: Cüneyt Çomoğlu
-   188 sayfa


Kitaptan Alıntılar;

        * Uyumak için kedi bedeninde olmak gerçek bir ayrıcalıktır...

        * ... gece canım sıkılıp oynamak istediğimde bir türlü uyanmak bilmiyorlar. ... Perdeyi yırtmaktan başka çarem kalmıyor benim de.

        * Biz kediler de insanlar gibiyiz. Her birimiz ayrı ve eşsizdir. Bütün Çinileri birbirine benzeten insanların cehaleti ne yazık ki hayvanlar konusunda da böyledir. Kedi, kuş, köpek, fil deyip geçerler. Bazıları ruhların varlığına inanmaz. Ruhların varlığına inanan bazıları ise hayvanların bir ruhu olduğuna inanmaz. Biz kediler mistik hayvanlarızdır. Her şeyin bir ruhu olduğunu bilmekten öte onları görebiliriz.

        * Sokak kedilerinin beğenilmemesinin nedenlerinden biri onların görünüşleridir. Zor bir hayatları vardır. Trafik ve duyarsız insanların tehlikelerinin yanında, bir de açlıkla boğuşurlar. Çöplere çıkarlar. Kişisel bakımlarına çok özen göstermelerine rağmen bunu yapmaya fırsatları yoktur. Bozuk gıdalar ve yetersiz beslenme yüzünden ilk bir yıl içinde ölüp giderler. Şanslı olanların ise ömürleri ortalama dört yıldır.

        * Annem onun dışkı yapmadığını fark edince yine veterinere götürmüştü. Orada bağırsaklarının tüy topağıyla tıkanmış olduğunu söyledi. Zaten zayıf olan bünyesi, yazık ki ne yapılırsa yapılsın o tüyleri çıkarmayı başaramadı. Annem ona veterinerin verdiği malt adlı bir macun yediriyordu. Ballı çok uzun tüylüydü ve temizliğin fazla özen gösterirdi. Yalanırken kaçınılmaz olarak da tüylerini yutardı. Birikince de bunlar bedeninin iflas etmesine sebep oldu.

        * Sevgili insanlar, dikkat edin, güldüğünüz şeyler sizi ele verir.

        * İnsanların kedilerle ilişkisi her zaman insan merkezli olmuş. Tanrı değiliz, şeytan değiliz; nankör, kibirli, büyük burunlu, çıkarcı, bencil hiç değiliz. Dikkat ederseniz bunlar hep insanlara ait fikir ve özellikler. Kendi yansıttıklarınız yüzünden bizi sevmiyorsanız, bu sizin kaybınız olur.

        * Bizim çok az canlıya kısmet olmuş bir becerimiz vardır, o da kedi olmak.

        * Köpekler biz kedilere göre sokakta biraz daha şanslıdır. Onlar insanların geneli tarafından daha kolay kabul görür. Belediye onları aşılar, kısırlaştırır ve tekrar sokağa salar. Sürü hayvanı oldukları için birbirini koruyup kollarlar. Annem sokakta pek fazla köpek yavrusu görmediğini söyler.
          Aslında ben tam tersini düşünüyorum. Genelde köpekten korkulduğunu görüyorum. Ve kediler maalesef çöpten beslenebiliyorlar (hiçbir canlı böyle bir beslenmeyi hak etmiyor:( ama köpeklerin o şansı bile yok. Çöpe zıplamış bir köpek hiç gördünüz mü? Ayrıca köpeklerin yapıları gereği daha fazla yemeleri gerekiyor. Sokak şartlarını düşündüğümüzde doymaları çok zor. Kedilere yine daha bir mama-su verildiğini görüyorum. Keşke sokaktaki tüm canlar hak ettiği gibi yaşama imkanına sahip olsa.

        * Verdiği her solukta ölüme yaklaşıyor ama aldığı nefes ile yaşama dönüyordu.

        * Babamın çocukluğu bahçeli evlerin arasında geçmiş. Şimdi oralarda beton bloklar var. Onca bahçenin ve sayısız ağacın yok oluşuna üzülür. O yıllarda sokak hayvanı diye bir şey olmadığını anneme anlatır. Herkesin bahçesi ve orada barınan hayvanlar vardır. Çocukluğu bahçedeki kedilerle oynamakla geçmişti. Evde artan yiyecekler çöpe atılmak yerine hayvanlara verilirmiş.
         (Sezgin Kaymaz - Medet hikayesinde de yıkılan bahçeli evler ve sokaklarda çaresiz kalan hayvanlar var.)

        * 'Veterinerde Kedi' adlı bir kitap yazılsa eminim ne hikayeler ortaya çıkardı. Buradan kalemi kuvvetli olan veterinerlere de duyurulur.


- Yazım-Basım Hataları -

        * Sf/ 37
         ... yuva bulmuş Ancak...

        * Sf/ 171
         ... her şeyi bahçeye taşılar.

        * Sf/ 186
         ... gibiydi
         Nokta yok!

                                               Nisan 2017


Yazar Hakkında Bilgi=  İzmir'de doğdu. Ege Üniversitesi Felsefe Bölümü'nü bitirdi. Felsefe öğretmenliği yaptı. Aynı şehirde eşi ve kedisiyle sakin bir hayat yaşıyor.


ARKA KAPAK –

         'Bazı insanların kendileri için söylediklerinin tersine, asıl biz kedilerin hayatı romandır. Hem de ne roman! Alaaddin’in lambası gibi sihirli sayılırız. Eğer bizi biraz okşayacak olursanız, içimizdeki cin, yani bizzat biz, uyanır ve size masal yahut hikâye fısıldamaya başlarız. Hemingway, Dickens, Shaw, Poe gibi şimdi kim olduklarını hatırlamadığım kişilerin de kedileri varmış ve bunlar senelerce, kedilerinin fısıldadıkları hikâyelerle geçimlerini sağlamışlar. Yaptıkları aslında intihal! Ama biz kediler tokgözlü canlılarız. Fazla bir şey istemeyiz: Biraz süt, biraz mama veya ciğer; birazcık da, onu bunu kırıp dökme izni.”
 Özlem Anar, Âşık Kedi’de bir kedinin gözünden biz insanların garipliklerle dolu dünyasını anlatıyor. Her kedi gibi çokbilmiş bir kedi bu… Kimi zaman kucağımıza uzanıp mırıltılarıyla bize tarifi imkânsız bir huzur sunarken, kimi zaman da o sivri tırnaklarıyla ruhumuzu tırmalamaktan korkmayan bir kedi…
Âşık Kedi, şu fani dünyayı nasıl daha yaşanır bir hale getirebileceğimizin ipuçlarını veren bir roman.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder